Kad piesardzība var novest pie akluma: brīdina par paaugstinātu bērnu acu apdegumu risku

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma cilvēki daudz biežāk izmanto dažādus roku dezinfekcijas līdzekļus. Tie atvērtā veidā pieejami lietošanai publiskās vietās, bet retais aizdomājas, cik kaitīgi tie var būt maziem bērniem. Kā liecina pētījumi, pasaulē pieaug bērnu skaits, kuri hospitalizēti ar acu ķīmiskiem apdegumiem.
Vislielāko risku bērniem rada tieši dozatori sabiedriskās vietās,  atklāja pētnieki.

FOTO: Shutterstock.com

Vislielāko risku bērniem rada tieši dozatori sabiedriskās vietās,  atklāja pētnieki.

Akadēmiskajā žurnālā "JAMA Ophthalmology" 21.janvārī publicēts Francijā veikts pētījums, kurā secināts, ka, salīdzinot ar 2019.gadu, pērn valstī septiņkārtīgi palielinājies ziņojumu skaits par bērniem, kuru acīs nokļuvis dezinfekcijas līdzeklis.

Ja 2019. gadā roku dezinfekcijas līdzekļi bija vainīgi tikai 1,3% visu ķīmisko acu apdegumu gadījumos, tad pērn šis skaitlis palielinājies līdz 9,9%.

 

2019.gadā pēc dezinfekcijas līdzekļa nokļūšanas acīs Francijā tika hospitalizēts viens bērns, bet 2020.gadā ar šādu traumu slimnīcā nogādāti 16 bērni.

Roku dezinfekcijas līdzeklis ir īpaši kaitīgs acīm, jo tas satur lielu alkohola, parasti etanola, koncentrātu. Tas spēj iznīcināt šūnas radzenē. Mazi bērni pret šāda veida traumām ir īpaši neaizsargāti, jo dezinfekcijas līdzekļi bieži vien ir novietoti tieši viņu acu augstumā. To iesmērēt acīs iespējams arī pēc tam, kad tas uzklāts uz plaukstām.

Vislielāko risku bērniem rada tieši dozatori sabiedriskās vietās,  atklāja pētnieki. Ja 2020.gada maijā Francijā šādu gadījumu no visām ar dezinfekcijas līdzekļiem saistītajām acu traumām bija 16,4%, tad jau līdz augustam dezinfekcijas līdzekļi sabiedriskās vietās bija vainojami jau 52,4% acu traumu gadījumu.

 

Kā norādīts kādā citā pētījumā, Indijā divos gadījumos bērni guvuši ļoti nopietnas traumas.

Reklāma
Reklāma

Kādai četrgadīgai meitenei, kura dienu pirms ierašanās slimnīcā labajā acī bija iesmērējusi dezinfekcijas līdzekli, plakstiņš bija tā pietūcis, ka reaģēt uz gaismu bija ļoti nepatīkami. Viņai konstatēja plakstiņa un radzenes iekšējo audu bojājumi. Pēc tam, kad acs operāciju zālē tika izskalota ar fizioloģisko šķīdumu un pēcāk dziedēta ar acu pilieniem, tā sadzija.

Savukārt kādam piecus gadus vecam zēnam šāda reakcija radās vien dažas stundas pēc dezinfekcijas līdzekļa nokļūšanas acī. Arī šī zēna redzi izdevās glābt.

 

Tomēr ne visiem bērniem tā paveicies. Saskaņā ar Francijas oftalmoloģijas datubāzi, diviem bērniem bija jāveic audu transplantācija.

Lai izvairītos no šādām sekām, pētnieki iesaka pieturēties pie roku mazgāšanas ar ziepēm un ūdeni, kas viennozīmīgi ir efektīvāka par roku dezinficēšanu. Tāpat vecākiem iesaka apmācīt bērnus, kā pareizi lietot šos līdzekļus, savukārt veikaliem un citām sabiedriskām vietām - nenovietot publiski lietojamos dezinfekcijas līdzekļus bērnu acu līmenī.