Zinātnieki atklāj jaunības eliksīru

Lai panāktu organismu atjaunojošu efektu, Kalifornijas universitātē Bērklijā (ASV) pierādīts – ir pietiekami, ja asins plazmu atšķaida ar fizioloģiskā šķīduma un albumīna (asins plazmai raksturīgas olbaltumvielas) maisījumu, ziņo žurnāls "Aging". Iepriekš eksperimentos ar pelēm atjaunojošais efekts tika sasniegts, pārlejot jaunāku īpatņu asins plazmu vecākām pelēm.

FOTO: Shutterstock.com

Bet izrādījās, ka ir pietiekami vien aizstāt 50% vecu grauzēju asins plazmas ar fizioloģisko šķīdumu, kam pievienots albumīns. Šis proteīns asinīs aizstās olbaltumvielu, kas zaudēta, nomainot sākotnējo asins plazmu. Šāda plazmas aizstāšana procedūra parāda līdzvērtīgu vai pat spēcīgāku atjaunojošu efektu uz smadzenēm, aknām, muskuļiem nekā asins pārliešana no jaunākiem sugas brāļiem. Procedūra neizraisa negatīvas blaknes, būtiski atjaunojot ķermeni un palielinot dzīvnieku paredzamo dzīves ilgumu.

Rezultāti parāda, ka atjaunojošais efekts un dzīves pagarinājums nav atkarīgs no jaunākām asinīm, bet no kaitīgo faktoru samazinājuma vecajās asinīs.

Ir zināms, ka ar vecumu asins plazmā paaugstinās noteiktu olbaltumvielu līmenis, kas paātrina ķermeņa novecošanos. Cilvēkiem plazmas sastāvu var mainīt, izmantojot plazmaferēzi, kas ir apstiprināta, piemēram, autoimūnu slimību ārstēšanai. Patlaban tiek pabeigti plazmas pārliešanas klīniskie pētījumi, lai uzlabotu vecāku cilvēku veselību un ārstētu vairākas slimības (muskuļu atrofiju, neirodeģenerāciju, 2. tipa diabētu un imūnsistēmas traucējumus).

Reklāma
Reklāma

 

Avots: "Tautas Veselības Avīze"

Informācija no http://jauns.lv