Trīs svarīgi priekšnoteikumi, lai vasarā pēdas un nagi veseli

„Pēdu un nagu sēnīte ir nepatīkama, neglīta un spītīga,” atzīst Mēness aptiekas farmaceite Natālija Petrenko, palīdzot noskaidrot, ko darīt, lai sēnīti nepieļautu, un kā rīkoties, ja tā jau piemeklējusi.

Rūpējieties par pēdu un nagu veselību laikus!

FOTO: Shutterstock.com

Rūpējieties par pēdu un nagu veselību laikus!

Neatkarīgi no sezonas ar pēdas un nagu sēnīti var inficēties ikviens. Vasarā tā kļūst īpaši aktuāla, jo, līdzās nepatīkamām sajūtām, ko tā rada, ir arī bažas, ka, uzvelkot atvērtus apavus, šo problēmu visi pamanīs.

Kā noķert sēnīti vasarā? 
Siltajos mēnešos, kad izvēlamies atvērtu apavus, nagus ir vieglāk traumēt – tos nepasargā apavu purngals, netīrumiem un mikrobiem ir tieša piekļuve pēdām, inficēšanās risks palielinās, arī kailām kājām pastaigājoties pludmales smiltīs, izmantojot kopīgu dvieli ar inficētu cilvēku, vai uzvelkot svešas čības vai pielaikojot apavus. Sēnītei patīk mitra un silta vide, tāpēc ar to var inficēties pat pirtī, baseinā vai dušā. 

 

Pēdu un nagu sēnīte vairojas, valkājot slēgtus apavus, jo apavos kājas svīst.

 

Kur sēnītei vislabāk?
Pēdu un nagu sēnīte vairojas, valkājot slēgtus apavus, jo apavos kājas svīst, bet mitrums, kā zināms, ir sēnītei labvēlīga vide. Daudzi ikdienā izvēlas apavus, kas izgatavoti no sintētiskiem, neelpojošiem materiāliem. Sievietēm patīk nēsāt elegantas, taču šauras augstpapēžu kurpes, taču smailais purngals var deformēt kāju nagus, radīt nagu mikrotraumas, kas paver ceļu infekcijai.  
Sporta apavos nereti mīt snaudošā jeb latentā pēdu infekcija – tās simptomus atpazīt ir grūtāk. Dažreiz ādā var parādīties nelielas plaisas ar apsārtumu, arī ādas sabiezējumi.

 

Pēdu sēnītes infekcijas galvenie simptomi ir apsārtusi pēdu āda, plaisas kāju pirkstu starpās, ap kurām, iespējams, veidosies mazi pūslīši, kas var plīst un radīt ādas eroziju jeb ādas epitēlija bojājumu.

Reklāma
Reklāma

 

Kā izpaužas pēdu un kā – nagu sēnīte?
Pēdu sēnītes infekcijas galvenie simptomi ir apsārtusi pēdu āda, plaisas kāju pirkstu starpās, ap kurām, iespējams, veidosies mazi pūslīši, kas var plīst un radīt ādas eroziju jeb ādas epitēlija bojājumu. Šie simptomi rada diskomfortu, āda ir traumēta, parādās nieze. Saplaisājušajā ādā vairojas baktērijas, kas var izraisīt strutu parādīšanos, tāpēc ir jārīkojas nekavējoties – jākopj pēdas un jārūpējas par infekcijas novēršanu. 
Ja infekcija parādās uz ādas, tā ātri var izplatīties uz nagiem un otrādi.
Nagu sēnīte jeb onihomikoze ir ļoti izplatīta infekcijas slimība, kas var skart ne tikai kāju, bet arī roku nagus. Nagi maina krāsu, slāņojas, kļūst biezi, un neglīti. Laikus neārstē, tā var kļūt par hronisku slimību. 

Kā izvairīties?
    • Veikalā, pielaikojot jaunus apavus, ieteicams izmantot vienreiz lietojamas pēdiņas vai zeķes. 
    • Sabiedriskās vietās noteikti būtu jāvalkā apavi, kas var aizturēt infekcijas nonākšanu uz pēdām. 
    • Ieteicama ir kāju dezinfekcijas līdzekļu lietošana. 
    • Mājvietā nepieciešams regulāri uzkopt grīdas, ūdenim pievienojot nedaudz dezinfekcijas līdzekļa. 
    • Katram ģimenes loceklim jālieto savs dvielis, dušas sūklis un citi higiēnas piederumi. 
    • Katram ģimenes loceklim jāiegādājas atsevišķi manikīra un pedikīra piederumi, kā arī regulāri tie jādezinficē.
    • Sēnīšu infekciju risks pieaug cilvēkiem gados, cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, pēc staru terapijas, imūnsupresīvo preparātu lietošanas laikā, ka arī gadījumā, ja ir reimatiska slimība. 
    • Cukura diabēta pacientiem nepieciešama speciālista konsultācija un īpaša ārstnieciskā pēdu aprūpe.

3 svarīgi priekšnoteikumi veselām pēdām un nagiem 
    1. Turi pēdas tīras un sausas! 
Kājas mazgā katru dienu un vienmēr tās rūpīgi nosusini, lieto kāju dezinfekcijas aerosolu. Nagu dezinfekcijai noder arī tējaskoka eļļa. Ja kājas svīst, vari izmantot speciālu pūderi kājām un apaviem vai krēmu, kas palīdz novērst gan mitrumu, gan nepatīkamo aromātu, gan infekcijas rašanos un izplatīšanos. Taču, ja ir bažas par pēdu veselību vai uztrauc kāda pazīme, apmeklē nagu un pēdu kopšanas speciālistu podologu, kurš sniegs konsultāciju un ieteiks, kā kopt pēdas. 
    2. Izvēlies apavus no elpojoša materiāla! 
Svarīgi, lai apavu materiāls ir gaisa caurlaidīgs – tas pasargās no kāju svīšanas. Zeķes un pēdiņas labāk izvēlies kokvilnas un tās katru dienu pēc novilkšanas izmazgā karstā ūdenī un ar ziepēm. Bieži būtu jāmaina arī istabas čības, sevišķi, ja to purngals ir slēgts. 
    3. Rūpējies par asins cirkulāciju pēdās! 
Tai patiešām ir liela nozīme. Kāju pirkstos asins cirkulācija var būt nepietiekama dažādu iemeslu dēļ (ne tikai tad, ja nēsā pārāk ciešus apavus). Lai uzlabotu asins apgādi, pievērs uzmanību savai ikdienas ēdienkartei, padarot to sabalansētāku, izvēlies produktus, kas ir bagāti ar C un E vitamīniem, papildus vari lietot ginkgo biloba preparātus. Ieteicama būtu arī pēdu masāža – to vari veikt saviem spēkiem. 

Ja ir skārusi sēnīšu infekcija
    • Ja infekcija ir sākuma stadijā, vērsies aptiekā! Farmaceits palīdzēs izvēlēties bezrecepšu preparātu – ziedi, krēmu, gelu vai šķīdumu, taču jāņem vērā, ka šie līdzekļi ir piemēroti sēnīšu infekcijai tikai sākuma stadijā, jo caur stipro nagu plāksni tie nespēs iesūkties naga porās. Nagu sēnītei izstrādāti speciāli šķidrumi, ko uzklāj ar otiņu vai zīmuli. Smagas vai hroniskas infekcijas gadījumā noteikti dodies pie ārsta! 
    • Lai ātrāk ataugtu vesels nags, papildus var lietot vitamīnu kompleksu, kas paredzēts matiem, nagiem un ādai. Parasti vitamīnu kompleksus lieto trīs mēnešus, taču sēnīšu infekcijas gadījumā ieteicams to lietot, kamēr ir ataudzis vesels nags.
    • Nekādā gadījumā ārstēšanas laikā nagu nepārklāj ar dekoratīvo nagu laku – tā kavēs ārstēšanu. Izņēmums ir vienīgi speciāla, ārstnieciskā nagu laka, kam ir zāļu iedarbība. 
    • Nagu sēnītes ārstēšana aizņem daudz laika – vidēji smagas un smagas formas ārstēšana var ilgt gadu un ilgāk. Rūpējieties par pēdu un nagu veselību laikus!