Negaidīti! Pēdējo 10 gadu laikā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi ir pieaugusi par 20 procentiem

Latvijā katru gadu dzemdes kakla vēzis tiek atklāts aptuveni 250 sievietēm, un pēdējo 10 gadu laikā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi ir pieaugusi par 20%. Bet no tā ir iespējams izvairīties! 

Savlaicīga diagnostika palīdz novērst 80% vēža gadījumu, taču pirmais un vissvarīgākais solis, lai sievieti pasargātu no dzemdes kakla vēža, ir vakcīna pret CPV. Foto no Pixabay.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Savlaicīga diagnostika palīdz novērst 80% vēža gadījumu, taču pirmais un vissvarīgākais solis, lai sievieti pasargātu no dzemdes kakla vēža, ir vakcīna pret CPV. Foto no Pixabay.com

Vairāk nekā 99% gadījumu dzemdes kakla vēža izraisītājs ir cilvēka papilomas vīruss (CPV). No 2020. gada 27.janvāra Latvijā meitenes no 12 līdz 17 gadu vecumam bez maksas var saņemt vakcīnu pret deviņiem CPV tipiem jeb tā saucamo deviņvalento vakcīnu. Tā meitenes laicīgi pasargā no biežāk sastopamajiem augsta riska CPV onkogēnajiem tipiem, kas izraisa dzemdes kakla vēzi un citas onkoloģiskas saslimšanas.

 

Inficēšanās ar CPV

Dzemdes kakla vēzis ir otra izplatītākā onkoloģiskā saslimšana Latvijā sievietēm vecumā līdz 45 gadiem. Ik gadu to atklāj vidēji 244 sievietēm Latvijā. Galvenais dzemdes kakla vēža cēlonis ir augsta riska cilvēka papilomas vīrusa (CPV) ilgstoša atrašanās gļotādas šūnās. Ar CPV var inficēties tieša kontakta laikā - gan sadzīves, gan dzimumkontaktu ceļā. Prezervatīvu lietošana neizslēdz CPV inficēšanās risku, jo inficēšanās ir iespējama, piemēram, tikai ar rokām vien aizskarot abu partneru dzimumorgānus vai orālā seksa laikā. 

Par inficēšanos ar CPV sākotnēji nekas neliecina. Infekcijai nav simptomu, un visbiežāk tā paliek nepamanīta, kamēr vīruss inficē gļotādas un ādas šūnas.

Simptomi

Par inficēšanos ar CPV sākotnēji nekas neliecina. Infekcijai nav simptomu, un visbiežāk tā paliek nepamanīta, kamēr vīruss inficē gļotādas un ādas šūnas. Vairumā gadījumu cilvēka imūnsistēma pati uzvar vīrusu, un tas izzūd bez paliekošas ietekmes uz cilvēka veselību, taču daļā gadījumu var attīstīties onkoloģiskas saslimšanas, visbiežāk – dzemdes kakla vēzis. Ik gadu Latvijā no vēlīni atklāta dzemdes kakla vēža mirst aptuveni 180 sievietes. Speciālisti uzsver, ka gandrīz visas šīs sievietes būtu bijis iespējams izārstēt, ja vien viņas būtu savlaicīgi apmeklējušas ārstu un regulāri veikušas izmeklējumus. Daudzu Eiropas valstu un tagad arī Latvijas aptiekās ir  pieejams  inovatīvs vagināls gels Papilocare, ko izmanto CPV izraisītu dzemdes kakla gļotādas bojājumu profilaksei un papildus terapijai, sekmējot reepitelizācijas procesus un atjaunojot maksts mikrofloras līdzsvaru. Gēla sastāvā  ir 7 dabīgas izejvielas, kuru mijiedarbība nodrošina kompleksu iedarbību. 

 

Uzaicinājuma vēstule

Reklāma
Reklāma

Sievietes vecumā no 25 līdz 70 gadiem reizi trijos gados saņem Uzaicinājuma vēstuli veikt profilaktisku apskates vizīti pie ginekologa un veikt onkocitoloģisko uztriepi dzemdes kakla vēža pārbaudei. Vizīte pie ginekologa, kuram ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu, un uztriepes izmeklēšana ir bez maksas. Gadījumā, ja sieviete vēlas uz pārbaudi doties pie ginekologa, kurš nesniedz valsts apmaksātos pakalpojumus, no valsts budžeta tiek apmaksāta tikai uztriepes mikroskopiskā izmeklēšana. No 2018. gada dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi var veikt arī tad, ja uzaicinājuma vēstule nav līdzi, vai arī ir pazaudēta – informācija ārstniecības iestādēs ir pieejama elektroniski.

Sievietes vecumā no 25 līdz 70 gadiem reizi trijos gados saņem Uzaicinājuma vēstuli veikt profilaktisku apskates vizīti pie ginekologa un veikt onkocitoloģisko uztriepi dzemdes kakla vēža pārbaudei.

Analīzes

Pārbaudē īsas un nesāpīgas ginekoloģiskās izmeklēšanas laikā ginekologs no dzemdes kakla ārpuses un dzemdes kakla priekšējās daļas paņem uztriepi ar šūnu paraugu. Šīs šūnas tiek nosūtītas uz laboratoriju, kur tās rūpīgi ar mikroskopu izmeklē, lai konstatētu iespējamo patoloģiju. Ar šīs uztriepes palīdzību ir iespējams diagnosticēt priekšvēža izmaiņas (CIN2 un CIN3) dzemdes kaklā, kad tās vēl viegli pakļaujas ārstēšanai un nav sasniegušas audzēja stadiju. Ja iepriekšējo analīžu rezultāti atbilst normai, vecumā no 20 līdz 70 gadiem šis izmeklējums jāveic vienu reizi 3 gados. 

 

Vakcīna

Savlaicīga diagnostika palīdz novērst 80% vēža gadījumu, taču pirmais un vissvarīgākais solis, lai sievieti pasargātu no dzemdes kakla vēža, ir vakcīna pret CPV. Tāpat šī vakcīna aizsargā pret labdabīgajiem CPV tipiem, kas var izraisīt dzimumorgānu kārpas un elpceļu papilomatozi. Vakcīna pret CPV ir iekļauta vakcinēšanās kalendārā, un to var saņemt pie ģimenes ārsta. Vakcīna tiek ievadīta augšdelma muskulī vai gurnā, un nekā neatšķiras no citām mūsdienu vakcīnām, ko bērns saņem pirmajos dzīves gados un vēlāk.