Vai drīkst ēst omes vistu dētās olas, ja putni dzīvo brīvā vaļā

Putnu gripas dēļ ir noteikti ierobežojumi mājputnu turēšanai, bet manas mammas mazajā saimniecībās, kur dzīvo tikai dažas vistas, mājputnus iekšā netur. Vai ir jābaidās lietot uzturā šādu putnu dētās olas?
Laimīgās vistas, kas dzīvo ārpus būrīša

FOTO: Shutterstock.com

Laimīgās vistas, kas dzīvo ārpus būrīša

Atbild Pārtikas un Veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere. 

Noteiktas papildu biodrošības prasības mājputnu novietnēs, lai mazinātu putnu gripas pārnešanas iespēju uz mājputnu novietnēm. Mājputnus jātur slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem. Par slēgtu telpu uzskatāma kūts vai vieglākas konstrukcijas būve, kurai ir pamati vai to nav un kura no augšas un sāniem ir pietiekami labi pasargāta no savvaļas putnu, sevišķi ūdensputnu, kā arī citu dzīvnieku piekļūšanas mājputnu turēšanas, dzirdināšanas un barošanas vietai. Telpa var būt norobežota ar smalku sietu un noklāta ar drošu ūdensizturīgu jumtu, kā arī tā var būt slēgta nojume.

Tomēr, naraugoties uz to, ka putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, ar kuru slimo vistas, pīles, zosis, tītari, paipalas, pāvi, fazāni un strausi, retāk citas putnu sugas, līdz šim nav reģistrēts neviens cilvēka saslimšanas gadījums ar šogad Eiropā cirkulējošo putnu gripas apakštipu H5N8. Tātad omes vistu olas ēst var droši.  
 

Līdz šim nav reģistrēts neviens cilvēka saslimšanas gadījums ar šogad Eiropā cirkulējošo putnu gripas apakštipu H5N8. Tātad omes vistu olas ēst var droši.  

 

Reklāma
Reklāma

Mājputnu turēšanas ierobežojumi noteikti, lai novērstu savvaļas putnu, sevišķi ūdensputnu, kā arī citu dzīvnieku piekļūšanu mājputnu turēšanas, dzirdināšanas un barošanas vietai.  To mērķis ir pasargāt mājputnus no saslimšanas ar putnu gripu.

Ja kādā no mazajām saimniecībām tiktu konstatēta putnu gripa, visi tajā mītošie mājputni būtu jālikvidē, kā arī jāveic citi slimības apkarošanas pasākumi, savukārt komerciālās novietnes skartās saimniecības tuvumā, ciestu finansiālus zaudējumus, jo putnu gripas apkarošanas periodā karantīnas zonā būtu ierobežojumi mājputnu, to olu, mājputnu gaļas un gaļas produktu  realizācijai. Turklāt valsts līmenī tiktu noteikti eksporta ierobežojumi. Latvijā putnu gripa nav nekad reģistrēta.