Bērnu sirds ārstu trūkst, bet situāciju bērnu kardioloģijas jomā cer uzlabot ar rindas sakārtošanu

No 2020.gada februāra Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā tiks ieviestas izmaiņas kārtībā, kādā turpmāk bērnus varēs pieteikt uz bērnu kardiologu konsultācijām.   Izmaiņas nepieciešamas, lai primāri bērnu kardiologu konsultācijas un veiktie izmeklējumi būtu pieejami bērniem ar jau diagnosticētām sirds slimībām, kā arī pirmreizējiem pacientiem ar pamatotiem ģimenes ārstu pieteikumiem un nosūtījumiem.  

Latvijā situācija ar sirds patoloģiju savlaicīgu atklāšanu ir ļoti labā līmenī.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā situācija ar sirds patoloģiju savlaicīgu atklāšanu ir ļoti labā līmenī.

Portāls Mammamuntetiem.lv ir saņēmis vairākas vēstules, kurās vecāki pauž bažas, vai šādi noteiktumi nozīmēs, ka bēnriem pie kardiologa nokļūt būs sarežģītāk? 

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas ārste, bērnu kardioloģe,  Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras asociētā profesore Ingūna Lubaua iemeslu uztraukumiem neredz: “Bērnu vecākiem ir jāpriecājas ,ka beidzot  valstī tiek uzsākta ambulatoro pieņemšanu sakārtošana. Nekur Rietumos vecāki paši neveic pierakstu pie speciālistiem, jo tikai ārsts spēj novērtēt kādas ir indikācijas un cik steidzami izmeklējums ir vajadzīgs.
 

Lasi arī: Bērnu slimnīcā mainīs kardioloģisko pacientu pieņemšanas kārtību 
 

Ņemot vērā ,ka lidz šim vecāki paši piesakās, esam nonākuši pie situācijas ,ka ir ļoti garas gaidīšanas rindas, kas nav pamatotas. Izvērtējot pierakstu, secinājām, ka daudziem izmeklējums jau ir veikts, taču vecāki vēlas otra ārsta viedokli, tādēļ pierakstās atkārtoti. Bet tas nav pieļaujams, ka valstij 2 vai pat 3 reizes jāmaksā par vienu izmeklējumu. Citreiz vecāki pieraksta bērnu pie kardiologa bez indikācijām, bet vienkārši tāpēc, ka kāda sirds patoloģija ir kontatēta kaimiņu bērnam.”

Pēc BKUS ārstes rīcībā esošiem datiem, apmēram 30 % pacientu neierodas uz pieņemšanu, neinformē, ka neieradīsies, un vizīti netaceļ.

Kopumā Latvijā situācija ar sirds patoloģiju savlaicīgu atklāšanu ir ļoti labā līmenī. Pēdējos gados ļoti reti ir gadījumi, kad sirds patoloģija ir diagnosticēta novēloti dēļ tā, ka būtu gaidīts pārāk ilgi rindā. Turklāt pastāv kārtība, kā ģimenes ārsti piesaka uz  bērnu kardiologa pieņemšanu ātrāk, aizpildot speciālu anketu bērnu slimnīcas mājas lapā.
 

 

Reklāma
Reklāma

Citreiz vecāki pieraksta bērnu pie kardiologa bez indikācijām, bet vienkārši tāpēc, ka kāda sirds patoloģija ir kontatēta kaimiņu bērnam

 

To, ka Latvijā sirds veselība un sirds patoloģiju diagnostika ir laba, liecina fakts, ka 2019. gadā  smagās un kombinētās iedzimtās sirdkaites tika diagnosticētas 60% gadījumu pirms bērna dzimšanas, ļaujot laicīgi sastādīt tālāko rīcības plānu un ārstēšanu tūlīt pēc dzimšanas. Uz citu Eiropas valstu fona šādas rādītājs ir ļoti labs.

Diemžēl Latvijas veselības aprūpes sistēmas problēma ir nepietiekamais bērnu kardiologu skaits, kuru dēļ vecāki ar bērniem ir spiesti gaidīt garās rindās, lai tiktu pie speciālistiem. Jaunā ieviestā sistēma varētu šo situāciju risināt. Vienlaiku tas palielinās darba apjomu ģimenes ārstiem, kuriem būt nopietnāk jāizvērtē katrs mazais pacients, kam varētu būt nepieciešama kardiologa konsultācija. 


Latvijā bērna sirds veselības uzraudzība notiek jau sākot ar grūtniecības periodu, kā arī uzreiz pēc piedzimšanas, stāsta Rīgas Veselības centra bērnu kardioloģe Inga Lāce. Nākamais posms, kad vajadzētu veikt sirds pārbaudi, ir pirms skolas uzsākšanas un/vai pirms sāk nopietnāk nodarboties ar kādu sporta veidu.  Ja bērnam ir sāpes krūtīs, īpaši pie fiziskas slodzes, tad tas ir zīmīgs rādītājs, kurš liek vest bērnu uz padziļinātām sirds pārbaudēm. Pusaudžu vecums ir laiks, kad cilvēka organismā notiek būtiskas pārmaiņas gan emocionālajā, gan fizioloģiskajā un, protams, arī hormonu līmenī. Un šis ir vēl viens brīdis, kad pastiprināti jāpievērš uzmanība bērna sirds veselībai.  

Saistītie raksti