Sēdoša darba patiesā cena - sabeigts mugurkauls. Ieteikumi, kā vislabāk to izvingrināt

Sēdošs darbs, sakumpusi ikdienas poza pie datora, neergonomiska darba vide, par maz fizisko aktivitāšu – tas viss atstāj sekas uz mūsu mugurkaulāju un muskuļiem, radot disbalansu.
 

Svarīgi nepalikt vienā pozā ilgstoši, mainīt to, izkustēties!

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi nepalikt vienā pozā ilgstoši, mainīt to, izkustēties!

Ja vēlies uzlabot savu dzīvi, padomā par muguru stabilizējošo muskuļu stiprināšanu. Muguru stabilizējošā muskulatūra sastāv no vairākām muskuļu grupām, kuras atrodas ķermeņa priekšpusē, sānos, mugurpusē, kā arī visapkārt viduklim. Labi veidota, stipra muguru stabilizējoša muskulatūra nodrošina pareizu stāju, stāsta fizioterapeite Simona Galvanovska.


Kā vingrot?

  • Sēdus uz krēsla (vai guļus uz muguras, kājas saliektas ceļos). Uzliec kreiso roku uz labā ceļa – izelpā spied vienu pret otru aptuveni 3 sekundes, tad atbrīvojies, pielieto vienādu spēku, lai noturētu pretestību uz vietas. Maini roku un pretējo kāju, tad atkal otru. Atkārto 10 reizes ar katru pusi.
  • Stāvus pie sienas. Ar taisnu muguru atspiedies pret sienu, ietupies ceļos 90 grādu leņķī. Noturi šādu pozīciju pie sienas aptuveni 1 minūti. Galvai (pakausim), plecu daļai un mugurai visā garumā jābūt piespiestai pie sienas.
  • Guļus uz muguras, kājas saliektas ceļos. Izelpā cel iegurni uz augšu, sasprindzinot sēžas muskuļus, noturi pozīciju 3 sekundes, tad nolaidies. Vingrojumu atkārto 10 reizes.
  • Četrrāpus – plaukstas zem pleciem, ceļgali zem gūžām. Vēders ievilkts, mugura taisna (mugura nedrīkst izliekties uz leju). Izelpā iztaisno labo roku un kreiso kāju, 5 sekundes noturi, tad atgriezies sākuma pozīcijā. Atkārto ar kreiso roku un labo kāju. Kopā 15 reizes ar katru roku un kāju. Otrs variants – guļus uz vēdera, piespiežot pieri pie zemes, atcel labo roku un kreiso kāju, noturi pozīciju 5 sekundes un tad maini.
  • No četrrāpus stāvokļa lēni iegurni laid lejā uz papēžiem, ar rokām stiepies uz priekšu, cik tālu var aizsniegties, neatraujot sēžas daļu no papēžiem, piere pie zemes. Noturi pozu 30 sekundes. Šā vingrojuma laikā tiek stiepti muguras un roku muskuļi.


Ņem vērā
Nepaliec vienā pozā ilgstoši, maini to, izkusties! 
Ikdienā mēģini atslābināt plecu daļu, neuzrauj to uz augšu.
Virzi plecu daļu atpakaļ – nesēdi sakumpušā pozā.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: "100 Labi Padomi", Jauns.lv