Viņš var visu, tikai ne braukt sabiedriskajā transportā. Kā tagad klājas Austrim, kuram pirms gada pārstādīja aknas

Tartu slimnīcā Igaunijā gandrīz pirms gada tika veiktas divas aknu transplantācijas operācijas diviem smagi slimiem Latvijas jauniešiem. Baiba Barone operāciju nepārdzīvoja un 11 dienas pēc tās mira, taču Austris Augusts turpina veiksmīgi atveseļoties savās mājās Iecavā.

Austris jau skrien un brauc ar velosipēdu gana iespaidīgas distances. Apritējis gads, kopš puisim tika pārstādītas aknas. (Foto: Edvīns Rakickis)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Austris jau skrien un brauc ar velosipēdu gana iespaidīgas distances. Apritējis gads, kopš puisim tika pārstādītas aknas. (Foto: Edvīns Rakickis)

 

Šajā laikā Austris spējis izrausties no slimnīcas gultas, lai patstāvīgi staigātu, turklāt atkārtoti pievērsies savam hobijam – fotografēšanai, kā arī sportam.

Ikdienā, sekojot līdzi puiša gaitām portālā “Facebook”, var pamanīt, ka Austris jau skrien un brauc ar velosipēdu gana iespaidīgas distances – ap 5 kilometriem.

Portāls Kasjauns.lv sazinājās ar Austri, lai noskaidrotu, kas piedzīvots desmit mēnešu laikā pēc veiksmīgās aknu transplantācijas operācijas.

 

Zāles jālieto arvien mazāk
“Kopumā ar veselību ir labi. Pagājušajā nedēļā biju Igaunijā uz pārbaudi un rezultāti bija gana labi. Ir nelielas izmaiņas lietojamo medikamentu sarakstā, kur viens no tiem jālieto mazāk un citu varu nelietot vispār. Tas tiek noteikts pēc asinsanalīžu rezultātiem, kādās devās un kādi medikamenti jālieto,” stāsta puisis.

Nākamā konsultācija Igaunijā Austrim paredzēta nākamā gada aprīļa beigās, aptuveni pēc pusgada.

 

“Sportoju ar lielāko prieku!”
“Protams, sports patika vēl pirms lielās operācijas. Tagad, kad varu un drīkstu sportot, daru to ar lielāko prieku. Velosezona gan būs jau beigusies, bet paliek skriešana un fizioterapijas treniņi,” atklāj Austris.

Brīvajā laikā viņš izpalīdz draugiem ar dažādiem projektiem fotografēšanas jomā un fotografē arī pats.

Reklāma
Reklāma

Septembra beigās ar draugiem devāmies apciemot vienu citu draugu Vācijā. Ceļojums bija īss, bet atmiņā paliks uz visiem laikiem. Neskatoties uz to, ka zāles cenšos lietot noteiktos laikos, tas netraucēja, kamēr bijām ceļā.

“Septembra beigās ar draugiem devāmies apciemot vienu citu draugu Vācijā. Ceļojums bija īss, bet atmiņā paliks uz visiem laikiem. Neskatoties uz to, ka zāles cenšos lietot noteiktos laikos, tas netraucēja, kamēr bijām ceļā. Turpinu lietot imūnsupresantus [zāles, kuru lietošana pavājina imūnsistēmu -red.], tāpēc man joprojām jābūt piesardzīgam. Sejas masku vairs nelietoju, bet izvairos no lieliem cilvēku pūļiem un nebraucu ar sabiedrisko transportu,” stāsta Austris.

 

Likstas sākās pirms 10 gadiem
Kā iepriekš ziņots, Austris Augusts ar sabiedrības, draugu un mediju atbalstu tika gan pie nepieciešamās naudas – trūkstošajiem 40 000 eiro, gan operācijas, kuru bija paredzēts veikt Igaunijā.

Latvijā aknu transplantācija nebija iekļauta apmaksāto medicīnisko procedūru sarakstā. Jāpiebilst, ka tagad tas ir mainījies - burtiski pagājušajā nedēļā Veselības ministrija nāca klajā ar paziņojumu, ka aknu transplantēšanu turpmāk apmaksās valsts - kā bērniem, tā pieaugušajiem. Tādējādi vairs nebūs nepieciešams līdzpilsoņiem "mesties" kopā ziedojot.

Dievticīgā jaunieša cīņai ar smago, iedzimto kaiti līdzi sekot varēja visa Latvija – puisis regulāri dalījās savās pārdomās un piedzīvojumos, publicējot video sociālajos tīklos Facebook un Youtube.

 

Teksts: Edvīns Rakickis

Informācija no ziņu portāla www.jauns.lv