Gatavojam pirts slotiņu krājumus! + koku īpašības veselības uzlabošanā

Latviešiem pirts prieku baudīšana ir asinīs jau no pavisam seniem laikiem. Arī mūsdienās ir aktuāla pirts slotiņu sagatavoša un, protams, arī lietošana.
Gatavojam pirts slotiņu krājumus! + koku īpašības veselības uzlabošanā

FOTO: Shutterstock.com

Kādas slotiņas pirts priekiem gatavot un kādas labas lietas no konkrēta auga slotiņas varam gūt? 

 

Bērza pirts slota 

Tā lapās ir derīgās ēteriskās eļļas, tanīns, A un C vitamīni. Gaistošās vielas, ko izdala lapas, nogalina slimību izraisošos mikrobus, attīra gaisu, turklāt uzsilstot šīs īpašības tikai pastiprinās.

 

Ozola pirts slota

Palīdzes, ja ir taukaina āda un ir iekaisums, jo padarīs ādu tīru un maigu. Pateicoties tanīnam ozolu lapās, pērties ar ozollapu pirts slotu iesaka tiem, kam ir izteikta svīšana.

 

Liepu pirts slota

Liepai ir pretsaaukstēšanās, pretiekaisuma, imunitāti stiprinošas īpašības. Palīdz, ja ir galvas sāpes un miega traucējumi. Izmantojot liepu pirts slotu, var atbrīvoties no pumpām, citiem izsitumiem, pabalināt ādu, piemēram, atbrīvoties no vasaras raibumiem un plankumiem pēc pumpām. 

 

Reklāma
Reklāma

Ķiršu un jāņogu lapu pirts slotas 

Tām ir mazāk ārstniecisko īpašību, taču pērties ar tām ir īsta bauda! Bet šīs pirts slotas nav tik vienkārši pagatavojamas.

 

Ievu pirts slota

Ievas lapām piemīt pretiekaisuma un antiseptiskas īpašības. Vielas, kas atrodas tajās, palīdz cīnīties ar pumpām, palīdz cīnīties ar rētām un čūlām, stiprina matus un ārstē saaukstēšanos.

 

Skujoku pirts slotas

Paredzētas plaušu slimību, reimatisma, biežu saaukstēšanās gadījumu, galvas un zobu sāpju ārstēšanai, nervu sistēmas nomierināšanai.