Bīstamais pneimokoku meningīts. Kas jādara, lai bērns nesaslimtu

Baktēriju izraisīts meningīts jeb smadzeņu apvalku iekaisums agrāk bija slimība, ar ko bērni ilgstoši cīn'jās, guļot slimnīcā. Viņi slimoja ilgstoši, ar komplikācijām, kas saglabājās uz mūžu – zaudēta dzirde, uztveres traucējumi, grūtības mācīties, dažādas paralīzes daudzus bērnus padarīja par invalīdiem. 

Saslimt ar to var ne tikai novājināti bērni ar zemu imunitāti, bet arī gluži veseli mazuļi.

FOTO: Shutterstock.com

Saslimt ar to var ne tikai novājināti bērni ar zemu imunitāti, bet arī gluži veseli mazuļi.

Pasaulē un arī Latvijā vadošais meningītu izraisītājs ar augstiem mirstības un invaliditātes rādītājiem joprojām ir pneimokoks - baktērija, kas nemanāmi dzīvo ļoti daudzu cilvēku elpceļos un zināmu apstākļu ietekmē var izraisīt smagu slimību. 

„Pneimokoku meningīts ir infekcija, par kuru daudzi vecāki neko nav dzirdējuši, taču tas nenozīmē, ka riska nav. Īpaši apdraudēti ir mazi bērni vecumā līdz diviem gadiem,” stāsta Dr. Jurģis Strautmanis, Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas neirologs.

Kaut gan saslimstība pēdējā laikā mazinās, jo arvien vairāk bērnu tiek vakcinēti, infekcija ir bīstama neprognozējamā rakstura dēļ. Saslimt ar to var ne tikai novājināti bērni ar zemu imunitāti, bet arī gluži veseli mazuļi.

Lūk, daži ārsta padomi, kas ļaus pasargāt bērnu no pneimokoku meningīta un justies drošāk.


Sarkanie karogi jeb simptomi, kuru gadījumā vecākiem jābūt īpaši uzmanīgiem, jo tievar liecināt par pneimokoku meningītu: bērnam ļoti stipri sāp galva, ir augsta temperatūra, iespējami krampji, vemšana, apziņas zudumi, turklāt organisms nereaģē uz tradicionālajām saaukstēšanās zālēm – tās dzerot, bērna stāvoklis neuzlabojas. Šādā gadījumā nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu vai jāizsauc neatliekamā  palīdzība.
 

Nepieļaut hronisku infekciju attīstību organismā – neārstēti deguna blakusdobuma iekaisumi, ilgstošas elpceļu slimības, bojāti zobi, aizauss pagura infekcija var kļūt par pneimokoku infekcijas perēkli, kas var veicināt meningīta attīstību.


Inficējoties ar meningītu, organismā sākas iekaisums, strauji izdalās dažādas bioloģiski aktīvas ķīmiskas vielas, kas cīnās ar mikrobiem, bet vienlaikus bojā arī nervu šūnas. Meningīta gadījumā baktērijas vairojas ļoti strauji, tāpēc svarīgi ir ārstēšanu uzsākt laikus. Darot to novēloti, nervu šūnu bojājumi ir smagi, neatgriezeniski un slimība var beigties letāli.

Reklāma
Reklāma


Vispārīgi ieteikumi maza bērna aizsardzībai no pneimokoku meningīta:

  • bērna barošana ar krūti pirmajā dzīves gadā;
  • veselīgs uzturs,
  • nodrošinot pietiekami daudz olbaltumvielas, vitamīnus, šķiedrvielas;
  • izvairīšanās no masu pasākumu apmeklēšanas, īpaši ar zīdaiņiem, kur mazulis var „saņemt” pneimokoku no apkārtējiem;
  • fiziskas aktivitātes ikdienā; higiēnas prasību ievērošana – roku mazgāšana u.c.;
  • nelietot kopīgus traukus, zobu birstes un citus priekšmetus, kas var veicināt pneimokoku infekcijas nonākšanu organismā.
     


Latvijā kopš 2010.gada ir ieviesta valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret šo infekciju divu, četru un 12 mēnešu vecumā. Pētījumi liecina, ka vakcinācija smagas invazīvas infekcijas formas samazina par 90%, samazinot komplikāciju un nāves risku.