Aizsmakusi balss – nedrīkst čukstēt!

Tieši tā – ja gadās pārpūlēt balsi vai tā aizsmok slimības dēļ, čukstēšana nepasargās savārgušās balss saites, bet gluži otrādi, nodarbinās tās vēl vairāk, nekā runāšana skaļā balsī. 

 Balss aizsmakums jeb disfonija definēta kā slimība, kas ievērojami pasliktina mūsu dzīves kvalitāti.

FOTO: Shutterstock.com

Balss aizsmakums jeb disfonija definēta kā slimība, kas ievērojami pasliktina mūsu dzīves kvalitāti.

 

Kāpēc aizsmok?

Mums katram ir balss saites, un katrā vecumā tām ir savs garums – bērnu balss saites ir tikai 6 mm garas, sievietēm 20 mm, bet vīriešiem 30 mm garas. Jo garākas balss saites, jo lēnāk tās vibrē un rodas dziļāka, zemāka skaņa. Mums katram ir arī dažāda izmēra un atšķirīgas formas balss saites, bet, lai varētu dziedāt vai pateikt vienu frāzi, vienlaicīgi strādā vairāk nekā 100 muskuļi. Nopietni, vai ne? Un, protams, balsi gadās pārpūlēt vai uz laiku to zaudēt slimības dēļ. Ierasti tādās reizēs mēs cenšamies runāt iespējami maz un noteikti ne skaļā balsī, bet gan čukstus. Tomēr izrādās, ka čukstēšana noslogo vēl vairāk savārgušās balss saites. 


Ja reiz par balss aizsmakumu, tad, jāteic, pavasaris ir īpašs laiks, kad saskarties ar šādu problēmu. Te saulīte mīlīgi silda, te dzestrs vējiņš aizpūš aiz apkakles, un, še tev – no rīta pamosties gandrīz bez balss. 

Balss zudums, kaut arī tikai uz laiku, nav vienkārši nepatīkams fakts, ar kuru pāris dienas samierināties. Nereti šāds notikums paralizē visu mūsu dzīvi. Īpaši, ja cilvēks ikdienā pelna naudu ar savu balsi – aktieris, dziedātājs, skolotājs…

Reklāma
Reklāma


Balss aizsmakums jeb disfonija definēta kā slimība, kas ievērojami pasliktina mūsu dzīves kvalitāti. Ne vairs ar mājiniekiem pastrīdēties, ne darbā parunāt, taču lielākoties balss aizsmakums ir simptoms, nevis diagnoze, un problēmas cēloņi var būt dažādi: 
*Saaukstēšanās. Baktērijas iekļūst elpošanas traktā caur muti un degunu, rodas kutinoša sajūta kaklā, kas ir pirmā pazīme, ka infekcija cenšas izlauzties. Rinovīrusi un koronavīrusi ir galvenie saaukstēšanās ierosinātāji, kas inficē ne tikai deguna gļotādu, bet arī gļotādu rīkles apvidū. 
*Vides faktori. Cigarešu dūmi, ziedputekšņi vai smalki putekļi, kas nokļūst rīklē ar ieelpoto gaisu, arī mērena alkohola lietošana var kairināt rīkles gļotādu un veicināt iekaisumu, kas savukārt var beigties ar aizsmakušu balsi.  
*Balss pārpūle. Cilvēki, kuri ikdienā ļoti daudz runā, vai dziedātāji pakļauj savu rīkli lielai slodzei. Balsenes gļotāda kļūst sausa, vieglāk ievainojama un pieejamāka baktērijām, vīrusiem, kuru darbības rezultātā var veidoties balss aizsmakums.  


Kā apēst hialuronskābi? 

Balss zudums, kaut arī tikai uz laiku, nav vienkārši nepatīkams fakts, ar kuru pāris dienas samierināties. Nereti šāds notikums paralizē visu mūsu dzīvi. Īpaši, ja cilvēks ikdienā pelna naudu ar savu balsi – aktieris, dziedātājs, skolotājs… Saraksts būtu garš, taču skaidrs ir viens – visiem šiem cilvēkiem ir svarīgs ātrs risinājums problēmai. Pateicoties zinātnes straujajai attīstībai, tāds ir izgudrots, un šī risinājuma nosaukums jau kādu laiku ir mums zināms – hialuronskābe. Jā, tā pati, ko plaši izmanto kosmētikā, lai atjaunotu ādu vai neļautu tai novecot. Izrādās, 21. gadsimtā hialuronskābe nav tikai skaistuma cienītāju draugs, bet arī lielisks dakteris. Tā ilgstoši mitrina mutes un rīkles dobuma gļotādas, pārklājot tās ar aizsargplēvīti, un mazina simptomus – kņudēšanu, sāpes. 


Tikai – kā apēst hialuronskābi? Jautājums vietā, jo dabā, produktos tā nav sastopama, taču rīkles gļotādām draudzīgā hialuronskābe iekļauta GeloRevoice sūkājamo tablešu sastāvā un veido hidrogēla kompleksu.