Kaulu stiprība – svarīga vienmēr, bet jo īpaši dzīves būtiskos brīžos

Mūsu kaulu masa veidojas un noārdās nemitīgi – aptuveni ar ātrumu no 2% līdz 10% gadā, tāpēc ir svarīgi, lai nevienā mirklī mūsu organismam netrūktu tā ‘būvniecība’ nepieciešamo minerālvielu, mikroelementu un vitamīnu. Par to īpaši jārūpējas sievietēm grūtniecības, mazuļa barošanas un menopauzes laikā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Grūtniecības laikā sievietes organismam jārūpējas par diviem un ar visu nepieciešamo jānodrošina gan māte, gan mazulis. Grūtniecības laikā mazuļa attīstībai un augšanai ir īpaši nepieciešami minerālvielas, mikroelementi un vitamīni, kas nodrošina normālu skeleta, kaulu un zobu aizmetņu izveidi, vienlaikus liekot būtisku pamatu kaulu veselībai viņa turpmākajā dzīvē.  Ja mazajam kā trūkst, viņš to atņem māmiņas organismam, negribot kaitējot māmiņas kauliem un zobiem. Tāpat bērnam, augot un attīstoties mammas puncī, kā arī pirmajos dzīves mēnešos un gados, ir papildus nepieciešamas vielas, kas veicina ne tikai smadzeņu, bet arī nervu un muskuļu sistēmu pilnvērtīgu attīstību1.

 

Mazuļa krūts barošanas laikā no māmiņas organisma pastiprināti tiek ņemtas minerālvielas un mikroelementi, lai nodrošinātu piena veidošanos un tā sastāvu. Ja šajā periodā sievietei to trūkst, sākas viņas organisma iekšējo rezervju tērēšana, radot ne tikai pastiprinātu nogurumu un citas negatīvas izjūtas, bet arī nopietnāku veselības problēmu risku.

 

* Ja grūtniecības un/vai krūts barošanas laikā kādas minerālvielas, mikroelementi vai vitamīni trūkst mātei, arī bērnam tie ir nepietiekamā daudzumā

* Grūtniecības un bērna barošanas laikā sievietes organisms patērē vairāk kalcija nekā parasti.

* Kalcija deficīts grūtniecēm pastiprina uzbudināmību, veicina ikru muskuļu krampjus un samazina šūnu membrānu caurlaidību.

* Grūtnieces un ar krūti baroti bērni ir riska grupas, kam var trūkt D vitamīna

Reklāma
Reklāma

 

 

Menopauzes laikā un pēc tās vienlaikus ar hormonu līmeņa izmaiņām būtiski samazinās sievietes organisma spēja sintezēt svarīgas minerālvielas un mikroelementus. Tāpēc ķermenī norisinās būtiskas pārmaiņas – kauli, pastiprināti zaudējot kalciju, kļūst trausli jeb noārdās, un veidojas dažādas kaulu un locītavu sistēmas sūdzības. Palēninās vielmaiņa, parādās muskuļu spēka trūkums un grūtības noturēt līdzsvaru. Tāpēc šajā periodā sievietei svarīgi uzņemt minerālvielas, kas veicinās kaulu blīvuma saglabāšanos, mazinās demineralizācijas procesu un kaulu lūzuma risku2.

 

 

 Zelča S. Kalcijs, tā nozīme un nozīmīgums no bērnu vecuma, Doctus, 2013., nr.3

 http://www.healthline.com/health/calcium-deficiency-disease#Treatment5