Kurš termometrs ir visprecīzākais?

Vēl salīdzinoši nesenā pagātnē ikvienam mājās glabājās dzīvsudraba termometrs, bet nu tie jau vairākus gadus kaitīgā sastāva dēļ no pārdošanas izņemti un vietā nācis plašs klāsts modernāku un drošāku termometru. Kādu termometru vislabāk izvēlēties, stāsta farmaceits Vitālijs Mitrohins.

Farmaceits rekomendē pirms un pēc katras termometra lietošanas ierīci notīrīt, bet termometru, kas tiek izmantots rektāli, nekādā gadījumā nelietot temperatūras mērīšanai orāli.

FOTO: Shutterstock.com

Farmaceits rekomendē pirms un pēc katras termometra lietošanas ierīci notīrīt, bet termometru, kas tiek izmantots rektāli, nekādā gadījumā nelietot temperatūras mērīšanai orāli.


Ko ņemt vērā, izvēloties jaunu termometru?
Ar labu pašsajūtu cilvēka ideālā temperatūra ir 36,6˚C, bet par drošu saslimšanas zīmi signalizē temperatūras krišanās zem 35,5˚C vai celšanās virs 37,2˚C. Termometrs ir priekšmets, kas mājas aptieciņā jāglabā ikvienam, lai saslimšanas gadījumā, kad nepieciešama ārsta vai farmaceita palīdzība, atbilstoši temperatūrai būtu iespējams piemērot ārstēšanas līdzekļus.
Vēl pirms dažiem gadiem populārākais termometrs, kuru cilvēki visbiežāk glabāja savās mājas aptieciņās, bija dzīvsudraba termometrs. Nu tas savas trauslās uzbūves un indīgā sastāva dēļ vairs netiek pārdots. Turklāt cilvēki tiek aicināti šos termometrus nodot aptiekās un iegādāties drošāka modeļa ierīci.


Izvēloties jaunu termometru, jāņem vērā, kam tas tiks izmantots – pieaugušajiem vai bērniem? Cik maziem bērniem? Šie ir būtiskākie faktori termometra izvēlē.
Kā skaidro BENU aptieku farmaceits Vitālijs Mitrohins, iegādājoties termometru bērniem, noteikti jāizvēlas iespējami drošāks modelis. Aptiekās pieejams plašs termometru klāsts, kas piemēroti pašiem mazākajiem bērniem, kā arī universālāki modeļi, kurus lietot varēs visa ģimene. Zīdaiņiem būs piemērots mutē lietojams termometrs – māneklītis. Taču zīdaiņiem līdz trīs mēnešu vecumam rekomendējams rektāli lietojams digitālais termometrs, savukārt lielākiem bērniem un arī pieaugušajiem digitālo termometru lieto mutē vai padusē.

Digitālais termometrs visprecīzāk temperatūru nosaka ciešā saskarē ar ādu (mērot orāli vai rektāli), tāpēc, lietojot padusē, to vēlams paturēt vēl neilgi pēc signāla (pusotru līdz trīs minūtes atkarībā no norādījumiem).

Reklāma
Reklāma

Atšķirībā no bērniem pieaugušie var lietot jebkuru sev tīkamu termometru. Pieejami arī auss jeb bungādiņas termometri. To precizitāti var ietekmēt pārlieku liels sēra daudzums ausī. Uz pieres liekams arī deniņu artēriju termometrs. Nepieskaroties slimniekam, temperatūra nosakāma ar infrasarkano staru termometru. Taču tiem, kas vēlas temperatūru mērīt ar labi pazīstamu ierīci, dzīvsudraba termometra analogs ir spirta termometri, kuri ievietojami padusē. 
Ja temperatūra jāmēra pieaugušam cilvēkam, tad atbilstoši konkrētā termometra pamācībā norādītajam termometrs jāievieto padusē vai uz pieres, un, mierīgi sēžot, pavisam īsā brīdī (parasti līdz vienai minūtei) iegūsiet precīzu mērījumu. 


Sarežģītāka var būt precīza temperatūras noteikšana bērniem. Kā skaidro farmaceits, bērniem, kas vecāki par trīs mēnešiem, piemēroti visi termometru veidi. Ja bērns ir mierīgs, tad temperatūra ar digitālo termometru precīzi nosakāma, liekot to mutē. Tomēr saslimis bērns var būt nemierīgs, tāpēc šādos gadījumos labs palīgs ir infrasarkano staru termometrs.
Ja temperatūru mēra ar diviem termometriem, tā nereti var atšķirties. Tas var notikt termometra specifikas dēļ. Piemēram, digitālais termometrs visprecīzāk temperatūru nosaka ciešā saskarē ar ādu (mērot orāli vai rektāli), tāpēc, lietojot padusē, to vēlams paturēt vēl neilgi pēc signāla (pusotru līdz trīs minūtes atkarībā no norādījumiem).
Tāpat farmaceits rekomendē pirms un pēc katras termometra lietošanas ierīci notīrīt, bet termometru, kas tiek izmantots rektāli, nekādā gadījumā nelietot temperatūras mērīšanai orāli.