Par vīrieša auglību liecina viņa ārējais izskats. Ārsta skaidrojums, kam jāpievērš uzmanība

Lai gan daudzus gadu desmitus ārējā izskata sasaiste ar veselību un piemērotību pēcnācēju radīšanai sarunās par auglību ir bijis absolūts sieviešu monopols, jaunākie pētījumi androloģijas jeb medicīnas nozares, kas pēta un ārstē vīrieša veselību, jomā liecina, ka pastāv vairākas vīrieša ārējā izskata pazīmes, kas norāda uz vīrieša fertilitāti jeb spēju radīt pēcnācējus. 

Jau Hipokrāts apmēram 400 gadus pirms mūsu ēras atzina, ka pastāv saistība starp cilvēka izskatu un viņa predispozīciju slimībām jeb augstāku risku saslimt ar dažādām slimībām.

FOTO: Shutterstock.com

Jau Hipokrāts apmēram 400 gadus pirms mūsu ēras atzina, ka pastāv saistība starp cilvēka izskatu un viņa predispozīciju slimībām jeb augstāku risku saslimt ar dažādām slimībām.

Modernā dzimumu socioloģija un psiholoģija jautājumos par dzimumu īpatnībām balstās uz šķīrumu – vīrietis un sieviete ir vienlīdzīgi, taču atšķirīgi. Vīriešu un sieviešu principiālās atšķirības izpaužas visos līmeņos, tostarp arī pamata līmenī – ķermeņa uzbūvē. Līdzās galvenajām dzimumu atšķirības pazīmēm pastāv virkne aspektu, kas liecina par būtiskām vīrieša un sievietes atšķirībām fizioloģijas jomā, piemēram, ķermeņa lunkanums, apmatojums un tā augšanas virziens, nosliece uz plikpaurību u.tml. 
 

“Androloģijas zinātniskajos pētījumos ir pierādīts, ka pastāv korelācija starp vīrieša ārējo izskatu un vīrieša fertilitāti jeb auglību. Protams, šos kritērijus nedrīkst vērtēt atsevišķi, bez konteksta un vispārējā veselības stāvokļa izvērtējuma, jo jebkura diagnoze tiek noteikta, pirmkārt, pamatojoties uz padziļinātu analīzi, otrkārt, vadoties pēc vairāku pētījumu datiem. Un tomēr vizuāli – pamatojoties uz konkrētām iezīmēm – iespējams nojaust iespējamos auglības problēmu cēloņus,” skaidro reproduktīvās klīnikas “Mama Rīga” andrologs Jurijs Fiļins. 
 

Vīriešiem un sievietēm ir jābūt atšķirīgiem, to nosaka katram dzimumam atbilstošie specifiskie dzimumhormoni. Augsts sievišķo iezīmju īpatsvars vīrieša izskatā, piemēram, plāni un mīksti mati, taisna to augšanas līnija uz pieres un vēdera lejasdaļā, augstāks balss tembrs u.tml., var liecināt par iespējami vāju vīrieša seksuālo konstitūciju jeb seksuālo temperamentu, kas izriet no ģenētisko un endokrīno īpatnību kopuma.

Jau Hipokrāts apmēram 400 gadus pirms mūsu ēras atzina, ka pastāv saistība starp cilvēka izskatu un viņa predispozīciju slimībām jeb augstāku risku saslimt ar dažādām slimībām. Vāja seksuālā konstitūcija ļoti bieži korelē ar fertilitātes jeb auglības traucējumiem, jo šajos gadījumos dzimumsistēma ir krietni uzņēmīgāka pret dažādiem ārējās vides kaitējumiem, kā arī citu saslimšanu radītajām blaknēm. Tiesa,arī neviens mačo tipa vīrietis nav pasargāts no auglības traucējumu riskiem. 


Lai vīrieši jau laicīgi varētu apzināties savas auglības iespējamos riskus un tos mazināt savā ikdienā, reproduktīvās veselības klīnika “Mama Rīga” ir izstrādājusi pašizglītošanās ceļvedi vīriešiem fertilās veselības jeb auglības izvērtēšanai. 


Svars un augums – tikai kopā un kontekstā 
Vīrieša augums un svars, ja tos vērtē atsevišķi, par auglību neko būtisku neizsaka. Svarīga ir to attiecība jeb ķermeņa masas indekss (ĶMI). Vīrieša liekais svars var liecināt par iespējami zemu svarīgākā vīrišķā dzimumhormona – testosterona - līmeni. Arī tauku kroka nabas apvidū, kas pārsniedz 6-7 centimetrus, var liecināt par testosterona - kas atbildīgs par sekmīgu fizioloģisko procesu dzimumorgānos norisi – trūkumu. 

 

Skaidri izteiktas auguma disproporcijas, piemēram, garas kājas un šauri pleci vai izteikti gari un tievi roku pirksti var norādīt uz problēmām auglības jomā. Kopsakarības balstās cilvēka hormonālajā sistēmā.

 


Taču tas nenozīmē, ka visiem vīriešiem ar paaugstinātu ĶMI ir vai būs problēmas ar auglību. Piemēram, sportistiem, pateicoties lielai muskuļu masai, ĶMI var būt paaugstināts. Arī apaļīgajiem vīriešiem var būt, un ļoti bieži arī ir, normāla spermas kvalitātes analīze (ir pietiekams aktīvu spermatozoīdu skaits, tiem ir normāla uzbūve un struktūra). Taču, neraugoties uz to, paaugstināts ĶMI, palielināts taukaudu daudzums un vāji attīstīta muskulatūra ir faktoru kopums, kas norāda uz vīrieša fertilitātes iespējamo apdraudējumu. 

Vīrieša apskates procesā ņem vērā ne tikai ĶMI, bet arī citus mērījumus, piemēram, Broka indeksu, ko piemēro maza auguma (līdz 170 cm) gadījumā, Breitmana indeksu u.tml. Vizuālās pazīmes tiek izmantotas mērķtiecīgākai nepieciešamo hormonu analīžu noteikšanai. 

Izmainīt savu augumu nav cilvēka spēkos. Taču domāt par veselīgu dzīvesveidu var ikviens: mērenas fiziskās aktivitātes, ēdienkarte, kurā iekļauti augļi, dārzeņi, jūras produkti, pietiekošs gaļas produktu daudzums ir auglības traucējumu profilakse. Ja pastāv bažas par auglību, ļoti bīstamas ir nesabalansētas diētas, īpaši vīriešiem ar vāju seksuālo konstitūciju jeb temperamentu. Svarīgi ar uzturu uzņemt vitamīnus un mikroelementus, piemēram, karnitīnu, cinku, dzelzi, folijskābi u.tml. 


Ķermeņa proporcijas kā viens no seksuālās konstitūcijas rādītājiem 
Nozīmīgs ir arī kāju un roku garums attiecībā pret augumu. Skaidri izteiktas auguma disproporcijas, piemēram, garas kājas un šauri pleci vai izteikti gari un tievi roku pirksti var norādīt uz problēmām auglības jomā. Kopsakarības balstās cilvēka hormonālajā sistēmā. Ņemot vērā, ka aktīva kaulu augšana norit pusaudža vecumā, auguma disproporcijas liecina, ka augšanas laikā visticamāk ir bijuši kādi hormonālās darbības traucējumi. Tie savukārt norāda, ka hormonālās sistēmas traucējumi var būt ietekmējuši ne tikai kaulu augšanu, bet arī pusaudža vai jaunieša dzimumsistēmas attīstību. 

Reklāma
Reklāma


Savukārt platas delnas tieši pretēji – var liecināt par labu auglības potenciālu. Normāla vesela vīrieša gurnu apkārtmēram jābūt vidēji par apmēram 10 centimetriem mazākam nekā plecu platumam. 


Protams, gala slēdzienam par auglības potenciālu ar ārējā izskata pazīmēm vien ir par maz, taču tās ir pazīmes, kas var palīdzēt noteikt seksuālās un fertilitātes problēmas. 

Vīrieša kāju garums tiek izmantots arī seksuālās konstitūcijas aprēķinos jeb Trohantera indeksā (TI), kur TI = augums/kājas garums. TI ir viens no faktoriem, pēc kuriem nosaka seksuālo konstitūciju. Ja TI ir lielāks par 1.99, tas norāda uz spēcīgu seksuālo konstitūciju, ja TI  ir robežās 1.92 – 1.98, tas norāda uz vidēju seksuālo konstitūciju, bet TI zem 1.91 liecina par vāju vīrieša seksuālo konstitūcija. 


“Kardināli izmainīt savu seksuālo konstitūciju jeb seksuālo temperamentu cilvēks nevar. Tas būtu tāpat, kā iedomāties, ka mierīgo flegmātiķi iespējams pārveidot par vitalitātes pārpilno sangviniķi. Pasaulē ir vieta dažādiem cilvēkiem, un arī pāru attiecībās pieprasīti ir visu temperamentu pārstāvji. Taču vīriešiem ar vāju seksuālo konstitūciju būtu jāapzinās, ka viņi ir predisponēti dažādām auglību ietekmējošām slimībām jeb, citiem vārdiem sakot, viņiem ir augstāks risks izjust kaitīgo faktoru – dzīvesveida, uztura, stresa – ietekmi uz savu veselību un auglību,” skaidro andrologs J.Fiļins. Tiešā veidā seksuālā konstitūcija un auglība nav saistītas. 

Kaitīgie ieradumi  jeb skābekļa stress pašam un topošajam bērnam 
Pārmērīga aizraušanās ar smēķēšanu nodara kaitējumu ne tikai paša smēķētāja reproduktīvajai sistēmai. Smēķējošs vīrietis potenciāli var radīt būtiskus draudus arī savu pēcnācēju veselībai, jo smēķēšana var sekmēt dažādu patoloģiju veidošanos spermatozoīda DNS jeb ģenētisko datu krātuvē. Starptautiskajā zinātniskajā literatūrā ir aprakstīti pētījumi par to, kā vīrieša smēķēšana ietekmē spermatozoīda DNS veidošanos un var radīt problēmas ne tikai bērna ieņemšanā, bet pat bērna veselībai nākotnē. 
 

Ir pierādīta nekontrolētas anabolisko steroīdu lietošana kaitīgā iedarbība uz organismu, jo īpaši, dzimumsistēmu un auglību - tie rada nelīdzsvarotu hormonu regulāciju un samazina auglību.   


Tāpat cigaretes satur ievērojamu daudzumu sliktu ķīmisku savienojumu (piemēram, benzopirēni, svins, kadmijs utt). Tie var radīt sēklinieku darbība pasliktināšanās risku un spermatozoīdu struktūras traucējumus. Te, protams, jāmin arī vispārzināmais fakts, ka pārmērīgas nikotīna lietošanas ietekmē tiek traucēta dažādu orgānu apasiņošana. Vīrieša dzimumlocekļa darbībai laba apasiņošana ir ļoti svarīga, jo tās problēmas sekmē erekcijas traucējumus. 

Neapšaubāmi, ka visgraujošāko iedarbību uz vīrieša fertilitāti rada pārmērīga alkohola lietošana. Arī narkotiskie līdzekļi, piemēram, opiāti, nodara ļoti lielu kaitējumu organismam, tostarp arī hormonālajai regulācijai, kas savukārt ietekmē auglības spēju. 
 

Sporta zāles un darba riski   
Tāpat kā sievietes cenšas patikt vīriešiem, tā arī vīrieši nereti cenšas būt labā fiziskā formā tādēļ, lai patiktu sievietēm un ar savu izskatu apliecinātu savu vīrišķību un atbilstību tā saucamajam mačo tipam. Taču pārmērīgi attīstīta muskulatūra var liecināt par anabolisko steroīdu lietošanu. Šie steroīdi, kas veicina muskuļu masas palielināšanos, joprojām ir samērā populāri jaunu vīriešu vidū. Mūsdienās ir izpētīta un pierādīta to nekontrolētas lietošanas kaitīgā iedarbība uz organismu, jo īpaši, dzimumsistēmu un auglību - tie rada nelīdzsvarotu hormonu regulāciju un samazina auglību.   

Pie vīriešu auglības riskiem jāmin arī t.s. profesionālie riski - darbs ķīmiskās rūpniecības jomā, augstfrekvences starojums, augstas temperatūras un vibrācijas, pastāvīgas un ilgstošas stresa situācijas. 
 

Vīrieša raksturs kā auglības un seksualitātes indikators 
Zināmā mērā pastāv arī saistība starp vīrišķību sadzīvē, tostarp vīrieša pārliecinātību par sevi, spēju uzņemties atbildību, lēmumu pieņemšanas ātrumu un fizioloģisko vīrišķību jeb testosterona līmeni. Tiesa, šī saistība nav absolūta. Dažreiz pastāv korelācija ķermeņa uzbūves, seksuālās konstitūcijas un testosterona starpā. 

Tomēr vīrieša auglību nedrīkst noteikt tikai pēc testosterona līmeņa vien. Veselīga spermatozoīda nobriešana norit arī citu hormonu un faktoru ietekmē. Testosterons vairāk ir atbildīgs par seksuālo un vispārējo organisma darbību. Tāpat tas ir saistīts ar psiholoģisko pusi (libido) un spermatozoīdu kustību. Šī hormona līmenis ietekmē muskulatūras attīstību, savukārt uzvedības līmenī – izlēmību un iniciatīvu. 
 

Tādējādi, pārāk maiga un neizlēmīga uzvedība vīrietim var kalpot par trauksmes signālu viņa vīrišķībai un auglībai. Taču, protams, katrs vīrietis ir atšķirīgs, un ne vienmēr ārējais izskats atspoguļo viņa patieso fertilitātes spēju.