Pret rota vīrusu vakcinēti 80% jaundzimušo. Ārsti iesaka izvērtēt nepieciešamību vakcinēties - par un pret

Šī gada septiņos mēnešos pret rotavīrusu ir vakcinēti teju 80% jaundzimušo. Vakcīnu kopš šī gada janvāra apmaksā valsts. Atbilstoši PVO ieteikumiem, patlaban vakcināciju pret rotavīrusu savos kalendāros iekļāvušas jau vairāk nekā pasaules 70 valstu. 
Aptaujājot bērnu vecākus, kuru mazuļi rotavīrusu ārstējuši Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, pētnieki noskaidrojuši, ka lielākā daļa vecāku bērna slimības laikā izjutuši stipru izteiktu līdzjūtību, raizes, stresu un nogurumu.

FOTO: Shutterstock.com

Aptaujājot bērnu vecākus, kuru mazuļi rotavīrusu ārstējuši Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, pētnieki noskaidrojuši, ka lielākā daļa vecāku bērna slimības laikā izjutuši stipru izteiktu līdzjūtību, raizes, stresu un nogurumu.


Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, saslimstība ar rotavīrusu mazinājusies gandrīz trīs reizes, savukārt hospitalizēto slimnieku skaits – divas reizes, liecina SPKC dati. Neraugoties uz to, ka lielākā daļa zīdaiņu ir vakcinēti pret šo vēdervīrusu, saslimstība Latvijā ar rotavīrusu joprojām saglabājas.


Pēc SPKC datiem, šogad laikā no janvāra līdz augustam Latvijā reģistrēti 2646 saslimšanas gadījumi ar rotavīrusu infekciju, t.sk. no tiem 2313 pacienti hospitalizēti. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, lielākā daļa saslimšanas gadījumu ar rotavīrusu tiek reģistrēti zīdaiņiem līdz gada vecumam. Pēc PVO datiem, rotavīruss pasaulē ik gadu nogalina aptuveni 450 000 bērnu vecumā līdz pieciem gadiem, pārsvarā trūcīgajās valstīs. Faktiskais ar rotavīrusu inficēto cilvēku skaits ir ievērojami lielāks, jo ne visi saslimušie vēršas pie ārsta un tiek veiktas analīzes, kas apstiprina vīrusa klātbūtni organismā. 
 

Biežākās bažas, ar kurām vecāki vēršas pie ārstiem, taujājot par vakcīnas lietderību, ir priekšstats, ka rotavīruss ir “maiga infekcija”, ko izslimo visi un ikviens to var pārdzīvot; otrs - labāk izslimot rotavīrusu “dabiski” nekā tikt vakcinētam un trešais – vakcīna, pretēji slimošanai, var kaitēt organismam. 
 

Latvijas Pediatru asociācijas un Bērnu Infektologu biedrības prezidente Ilze Grope, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore šos mītus rakstoro kā kļūdainus.  “Vēl ne tik senā pagātē vakcinācijas skeptiķu minētie “visi” zarnu infekciju slimnieki vemšanu, caureju un atūdeņošanos tomēr nepārdzīvoja, un mirstība no tām bija ļoti augsta.  Mūdienās rotavīrusa infekcija, kas ir viens no zarnu infekcijas paveidiem, bērnus attīstītajās valstīs vairs nenogalina nevis tāpēc, ka viņi būtu kļuvuši veselīgāki, ar labāku imunitāti nekā pirms simts gadiem, bet gan tāpēc, ka ir pieejamas slimnīcas, kur nonāk aptuveni 90% no visiem rotavīrusa skartajiem. 

Slimnīcās viņiem visiem tiek ievadīta intravenoza sistēma, lai atjaunotu šķidruma un sāļu līdzsvaru organismā, jo vemšana un caureja ir tik spēcīga un ilgstoša, ka uzņemt škidrumu dabiskā veidā slimības novājinātie bērni paši nav spējīgi.  Apgalvot, ka izslimot rotavīrusu “dabiski” ir labāk nekā saņemt nesāpīgu mutē iepilināmu poti pilienu veidā ir tik pat ciniski, kā teikt, ka viss, kas mūs nenogalina, padara mūs stiprākus. Daudzi zinātniski pētījumi un klīniskā pieredze ir apstiprinājusi, ka rotavīrusa vakcīnas ir drošas,”  norāda ārste. 

Pirms nolemt, ar kādām vakcīnām vakcinēt bērnus, ir jāatbild sev uz jautājumiem, piemēram, ar ko tad rota vīruss būtu nopietnāks vai bīstamāks par jebkuru citu zarnu infekciju.


Pētot rotavīrusa ietekmi uz slimojoša bērna un viņa ģimenes dzīves kvalitāti, RSU speciālisti secinājuši, ka šī vēdera infekcija izraisa ne tikai nopietnu bērna saslimšanu, bet arī rada būtisku satraukumu un nogurumu vecākiem, samazinot viņu darba spējas. Aptaujājot bērnu vecākus, kuru mazuļi rotavīrusu ārstējuši Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, pētnieki noskaidrojuši, ka lielākā daļa vecāku bērna slimības laikā izjutuši stipru izteiktu līdzjūtību, raizes, stresu un nogurumu. Mazliet retāk izjusts izmisums, vainas sajūta un bailes par bērna veselības stāvokli. 

Reklāma
Reklāma


Tomēr ārsts pediatrs homeopāts Edgars Mednis norāda, ka bet rota vīrusa ir arī citas zarnu infekcijas, piemēram, noravīruss. Pirms nolemt, ar kādām vakcīnām vakcinēt bērnus, ir jāatbild sev uz jautājumiem, piemēram, ar ko tad rota vīruss būtu nopietnāks vai bīstamāks par jebkuru citu zarnu infekciju. Rotavīrusa galvenā komplikācija ir organisma atūdeņošanās.

"Man zināmo pacientu mammas visbiežāk spēj bērnu pietiekami sadzirdīt ar šķidrumu. Slimnīcā nokļūst tikai retais. Un arī tad, pietiek tikai atjaunot šķidrumu organismā un nākošajā dienā parasti pacienti atstāj slimnīcu." Ārsts atgādina, ka uzlikt sistēmu ir iespējams arī mājās. 


Homeopāts noteikti aicina vecākus uzmanīgi sekot bērna veselības stāvoklim pēc vakcinācijas. Biežākās blaknes pēc rotavīrusa vakcinas ir nervozitāte, raudāšana, miega traucējumi, ēstgribas zudums, caureja, vemšana, gāzu veidošanās, sāpes vēderā, ēdiena atvemšana, drudzis, nogurums. Retāk  novērota miegainība, aizcietējumi.*  Blakusparādību rašanās tika aktīvi novērota līdz pat 14 dienām pēc vakcinācijas. 
 

Edgars Mednis saka: "Mūsu valstī tā ir iegājies, ka bērnu imunitāte netiek pārbaudīta – netiek veiktas specifisko antivielu pārbaudes pirms un pēc vakcinācijas (specifiskie Imūnglobulīni G, kas veidojas pārslimojot kādu slimību un arī pēc vakcinācijas). Līdz ar to mēs īsti neviens nezinām, vai vakcīna ir bijusi efektīva - ne konkrētajam bērnam, ne arī valstī kopumā. Iznāk, ka par vakcīnas efektivitāti liecina pats vakcinācijas fakts. Bet dažādi organismi un vienu un to pašu karinātāju var reaģēt un arī reaģē dažādi. Ir gadījumi, ka arī pēc vakcinācijas imunitāte tā arī neizveidojas. Un var būt arī, ka nevakcinētam bērnam jau ir pilnīgi pietiekoša imunitāte pret konkrēto slimību."
 

Fakti par rotavīrusu

  • Ar rotavīrusu pamatā slimo zīdaiņi un mazi bērni. 
  • Līdz piecu gadu vecumam gandrīz visi Latvijas bērni pārslimo šo slimību vienu, divas un pat vairākas reizes. 
  • Ar vemšanu un caureju, kas bērnu var piemeklēt līdz pat 20 reizēm diennaktī, organisms strauji atūdeņojas, kas ir bīstami mazuļa dzīvībai.
  • Laikā no 2009. līdz 2013.gadam Latvijā ik gadu ar rotavīrusu vidēji slimoja 3293 cilvēki, liecina SPKC dati.
  • Vakcinācija pret rotavīrusu notiek, bērna mutē iepilinot pilienu devas 2 un 4 mēnešu vecumā.
  • Latvijā no šā gada janvāra ir ieviesta valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret rotavīrusu. 

 

*http://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2006/2006022110930/anx_10930_lv.pdf