Katrai piektajai sievietei draud insults. Sekas smagākas nekā vīriešiem

Ik gadu pasaulē atzīmē Insulta dienu. Īpaša vērība ir pievērsta tam, ka paaugstināts risks saslimt ar insultu ir sievietēm. 

Sievietēm biežāk, nekā vīriešiem, sastopama migrēna, kas pati par sevi paaugstina insulta risku

FOTO: Shutterstock.com

Sievietēm biežāk, nekā vīriešiem, sastopama migrēna, kas pati par sevi paaugstina insulta risku

Saskaņā ar Pasaules Insulta organizācijas (World Stroke organization) datiem – katrai piektajai sievietei dzīves laikā draud insults (salīdzinājumam - šāds risks ir arī katram sestajam vīrietim). Īpaši augsts insulta risks, salīdzinot ar jebkuru citu demogrāfisko grupu, ir sievietēm pēc 85 gadiem. Saskaņā ar statistikas datiem – 60% no visiem insulta izraisītiem nāves gadījumiem ir bijuši sievietēm.

 

Pasaules dati liecina, ka sievietes retāk saņem reperfūzijas terapiju pēc insulta, viņām biežāk izveidojas invaliditāte, un biežāk mēdz būt arī depresija pēc insulta. Latvijā ik gadu stacionāros ārstējas ap 8.5 tūkstošiem cilvēku ar dažāda veida insultiem.

 

Doc.Evija Miglāne, neiroloģe, Latvijas Insulta biedrības vadītāja: “Sievietēm, salīdzinājumā ar vīriešiem, ir lielāks insulta risks, jo to ietekmē ne tikai tradicionālie asinsvadu slimību riska faktori, bet arī dažādi specifiski riska faktori, kas saistās ar hormonālām izmaiņām, kā piemēram, hormonāla kontracepcija, hormonaizvietojoša terapija, grūtniecība un dzemdības. Sievietēm biežāk, nekā vīriešiem, sastopama migrēna, kas pati par sevi paaugstina insulta risku.

Arī mirdzaritmija biežāk izraisa insultu sievietēm. Vaskulāru slimību risks sevišķi palielinās pēc menopauzes, kad estrogēnu līmenis sievietes organismā samazinās. Turklāt, pasaules dati liecina, ka sievietes retāk saņem reperfūzijas terapiju (tromba šķīdināšanu vai izvilkšanu no asinsvada)  pēc insulta, viņām biežāk izveidojas invaliditāte, un biežāk mēdz būt arī depresija pēc insulta. Latvijā ik gadu stacionāros ārstējas ap 8.5 tūkstošiem cilvēku ar dažāda veida insultiem.

Pēc P.Stradiņa Insulta vienības reģistra datiem, sievietes sastāda lielāko daļu, 57% no visiem insulta pacientiem kopumā, bet pēc 85 gadu vecuma jau 82% insulta pacientu ir sievietes. Diemžēl, pēc mūsu reģistra datiem, Latvijā, tāpat kā pasaulē, sievietēm ir sliktāki ārstēšanas rezultāti, kas attiecas gan uz augstāku mirstību, gan smagāku nespēju pēc insulta.
 

Reklāma
Reklāma

Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi sievietēm apzināties visus šos riskus un dzīvot veselīgi, lai maksimāli rastu iespēju izvairīties no insulta un ar to saistītām smagām sekām.” 


Inese Mauriņa, pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja: “Insults ir viena no tām slimībām, kuru daudzos gadījumos iespējams novērst, savlaicīgi veicot profilaktiskus pasākumus, kā arī diagnosticējot insulta izraisošus riskus un uzsākot atbilstošu ārstēšanu. Tāpēc jāseko līdzi pulsam un asisnsspiedienam, jāmēra holesterīns un jānosaka citi sirds veselības rādītāji. Ja cilvēkam jau ir diagnosticēta kāda kardioloģiska saslimšana, piemēram, mirdzaritmija, ir ļoti svarīgi, konsultējoties ar ārstu, uzsākt atbilstošu ārstēšanos, lai novērstu slimības komplikācijas un sekas. Tāpēc aicinām iedzīvotājus uz izglītojošo pasākumu, kur būs iespēja gan noteikt mirdzaritmijas un insulta risku, kā arī uzdot speciālistiem interesējošus jautājumus.”