Cik gramus graudu un glāzes piena jāuzņem bērnam, lai būtu spēks mācīties. 7 veselīga uztura soļi
Augļi un dārzeņi
Nav noslēpums, ka augļu un dārzeņu sastāvā ir ne tikai pilnvērtīgai
ķermeņa funkciju veikšanai tik ļoti nepieciešamie vitamīni, bet arī
minerālvielas un šķiedrvielas. Lai nodrošinātu pietiekamu šo vielu
daudzumu bērna organismā, katru dienu nepieciešams uzņemt no 200
līdz 500 gramiem dārzeņu un 200 līdz 300 gramiem augļu un ogu.
Skolas vecuma bērniem šis dzīves posms ir īpašs izaicinājums, jo
paralēli ikdienas funkciju veikšanai – intensīvam mācību darbam,
fiziskām aktivitātēm - aug iekšējie orgāni, kauli, audi,
nostiprinās hormonālā sistēma.
Tādēļ īpaši svarīgs ir daudzveidīgs uzturs, lai šīs funkcijas
organisms varētu veikt sekmīgi. Protams, mēs zinām, ka dārzeņi un
augļi ne vienmēr ir bērnu pirmā izvēle ēdiena ziņā, taču, pieliekot
radošumu un skaistu noformējumu, noteikti izdosies iepriecināt
savas atvases, lai uz viņa šķīvja parādītos arī veselīgie,
krāsainie dārzeņi un augļi.
Graudaugi
Skolas vecuma bērna ikdiena ir īpaši aktīva – mācības, pulciņi,
sporta nodarbības, mazie ikdienas pienākumu mājās. Lai atvasi
nemāktu nogurums un spēki neizsīktu jau dienas pirmajā pusē,
ieteicams katru dienu maltītēs iekļaut cieti saturošus ogļhidrātus
– pilngraudu maizi, biezputru, makaronus, rīsus, griķus vai
kartupeļus, kas nodrošinās organismu ar nepieciešamo enerģiju.
Dienā atkarībā no bērna vecuma uztura speciāliste rekomendē uzņemt
160 līdz 240 gramus maizes vai 100 līdz 150 gramus putraimu.
Liesa gaļa, zivis un olas
Viena no uzturvielām, kas noteikti jāiekļauj bērna ēdienkartē, ir
olbaltumvielas – galvenais izejmateriāls šūnu veidošanas
procesā. Inga Pūce norāda – lai nodrošinātu bērna organismu ar
diennakts nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, nepieciešams apēst
200 gramus vistas filejas vai 150 gramus cita veida gaļas, zivs
gatavā veidā.
Maltīšu dažādošanai kā lielisks olbaltumvielu avots noderēs arī
olas vai pākšaugi.
Piens un biezpiens
Cilvēka kauli aug līdz pat 20 gadu vecumam, tādēļ, gatavojot
maltītes skolas vecuma bērniem, neatņemama to sastāvdaļa ir piena
produkti – piens, paniņas, biezpiens, siers u.c. Kaulu sistēmas
stiprināšanai nepieciešams katru dienu uzņemt trīs porcijas
kalcija, piemēram, 200 mililitrus piena, 30 gramus siera vai 150
gramus biezpiena.
Ūdens
Ūdens ir būtisks dzīvības procesu uzturēšanā – tas apgādā šūnas ar
barības vielām un nepieciešamajām minerālvielām. Veselīga uztura
speciāliste iesaka vecākiem īpašu vērību pievērst tam, lai bērns ik
dienas izdzer vismaz vienu litru tīra ūdens – optimālajā variantā
uzņemot ūdeni pusotru stundu pirms vai pēc ēdienreizes.
Tauki
Lai gan tauki patiesībā nav tik liels ienaidnieks, kā pieņemts
uzskatīt, tomēr ir svarīgi kontrolēt, cik daudz taukvielu bērns
ikdienā uzņem. Pilnībā izslēgt taukus no ēdienkartes ir neveselīgi,
jo tie sniedz organismam tik ļoti nepieciešamo enerģiju, kā arī
palīdz uzsūkties taukos šķīstošajiem vitamīniem. Tādēļ ikvienam
dienā jāuzņem ne mazāk par vienu ēdamkaroti eļļas, sviesta vai 30
gramu riekstu.
Saldumi
Reti kurš bērns labprātīgi atteiksies no saldumiem un citiem
našķiem, kas bieži vien draud izkonkurēt pamata maltīti. Ņemot
vērā, ka saldumi bieži vien izraisa aptaukošanos, jo ir bagāti gan
ar ogļhidrātiem, gan taukiem, veselīgā uztura speciāliste Inga Pūce
iesaka vecākiem rūpīgi sekot līdzi saldumu un našķu – bulciņu,
konfekšu, gāzēto dzērienu, čipsu - apēstajam daudzumam.
Veselībai netiks darīts pāri, ja dienā bērns apēdīs ne vairāk par
divām konfektēm, vienu smalkmaizīti vai izdzers 150 gramus
limonādes.
Papildu jau iepriekšminētajiem ieteikumiem, der atcerēties - kas
par daudz, tas par skādi. Šī tautas gudrība, kas māca mērenību,
attiecās uz daudzām dzīves jomām – arī uz uzturu. Gan lieliem, gan
maziem nav veselīgi pārēsties un lielā daudzumā patērēt vienu un to
pašu produktu. Uzturam ir jābūt sabalansētam un daudzveidīgam, lai
ķermenim ikvienas funkcijas veikšanai būtu nepieciešamie
izejmateriāli.