Praktiski padomi rūpēs par kāju vēnām

Vasara – tas ir brīnišķīgs brīvdienu un ceļojumu laiks. Lai šis laiks atnestu mums patīkamas emocijas un relaksējošu atpūtu, ir vērts parūpēties par kāju veselību, jo ceļošana saistīta ar ilgstošu sēdēšanu, stāvēšanu, uzturēšanos karstumā un kāju pārslodzi.

Tipiskākie vēnu simptomi ir nogurums un diskomforts kājās, īpaši pēc smagākas darba dienas. Kājas ir pilnas un smagas vakaros, jūtams pampums jeb tūska.

FOTO: Shutterstock.com

Tipiskākie vēnu simptomi ir nogurums un diskomforts kājās, īpaši pēc smagākas darba dienas. Kājas ir pilnas un smagas vakaros, jūtams pampums jeb tūska.

Šie apstākļi var saasināt kāju venozās atteces problēmas, kas izpaužas kā smaguma sajūta, nogurums un pietūkums kājās. Šādas sūdzības saistītas ar venozās atteces traucējumiem kājās un vēnu mazspēju,  kas  ir viena no izpalatītākajām kāju vēnu problēmām.


Ja šķiet, ka apavi dienas beigās kļūst par mazu un kurpes, kuras no rīta derēja, vakarpusē sāk berzt, un, tās novelkot, redzamas iespiedušās rievas – tās ir pirmās sajūtas, kam būtu jāpievērš uzmanība. Sākumā simptomi nav lieli, bet pēc laika tiem pievienojas noguruma un smaguma sajūta visā kāju apakšdaļā. Tipiskākie vēnu simptomi ir nogurums un diskomforts kājās, īpaši pēc smagākas darba dienas. Kājas ir pilnas un smagas vakaros, jūtams pampums jeb tūska. Ja visu dienu ir sēdēts vai stāvēts, noguruma sajūta kājās šķiet gluži nepārvarama. Jāzina, ka šīs ir pirmās pazīmes, kas nereti tiek uztvertas tikai kā vieglas neērtības, taču vēnu mazspēja  turpinās attīstīties. Ja šo brīdi palaidīs garām un slimība pieņemsies spēkā, attīstoties jau ārēji redzamiem simptomiem – vēnu mezgliem, palīdzēt spēs tikai operatīva iejaukšanās.

Vēnu mazspējas profilaksē vissvarīgākā nozīme ir regulārām un pārdomātām fiziskajām aktivitātēm:  ja esat sēdoša darba darītājs, jāatrod iespēja ik pēc divām stundām izstaigāties. 


Vēnu mazspējai ir vairākas stadijas. Ja vēnu mezgli jau ir  ārēji redzami, tad ir obligāti jāvēršas pie ārsta. Lai līdz šādai stadijai nenonāktu, īpaši svarīgi atcerēties par profilakses līdzekļiem un laikus pievērst uzmanību savām kājām ir cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts risks iegūt vēnu mazspēju. Zināmi riska faktori ir vecums un sieviešu dzimums. Svarīgi faktori ir arī smēķēšana, liekais svars un sievišķie hormoni. Īpaši svarīgi par to atcerēties grūtniecības periodā, kad ir fizioloģisks hormonu līmeņa pacēlums, kā arī gadījumos, kad terapijas vai kontracepcijas nolūkā tiek lietoti sievišķie hormoni jeb hormonālā kontracepcija.


Vēnu mazspējas profilaksē vissvarīgākā nozīme ir regulārām un pārdomātām fiziskajām aktivitātēm:  ja esat sēdoša darba darītājs, jāatrod iespēja ik pēc divām stundām izstaigāties. Nav jāstaigā stundām, bet vismaz 5-10 minūtes. Kāju asinsvadiem tīkamas ir ritmiskas kustības un mērena slodze, toties sporta veidi ar neritmisku slodzi un pārslodzi (piemēram, basketbols un hokejs) nenāks par labu kāju vēnām. Vislabākie aktīvās atpūtas veidi ir peldēšana, staigāšana vai nūjošana, skriešana un braukšana ar velosipēdu.


Ceļojuma laikā svarīgi dzert daudz ūdens vai augļu sulas; nelietot alkoholu, jo tas veicina dehidratāciju; iespējami bieži piecelties un pastaigāt; sēžot jāizvingrina potītes; jāizvairās no sēdēšanas ar sakrustotām kājām; lai uzlabotu asinsriti, ieteicams vilkt elastīgās kompresijas zeķes.

Vislabākie aktīvās atpūtas veidi ir peldēšana, staigāšana vai nūjošana, skriešana un braukšana ar velosipēdu.

Kāju vēnu veselību var palīdzēt uzturēt dabīgi līdzekļi – ārstniecības augu ekstrakti, piemēram, zirgastaņas ekstrakts, kurš samazina smaguma sajūtu kājās, veicina asinsriti un venozo cirkulāciju, divdaivu ginka ekstrakts, kurš uzlabo mikrocirkulāciju, neitralizē brīvos radikāļus un mazina iekaisumu procesus.


Lai palīdzētu smazināt smaguma sajūtu kājās un veicinātu asinsriti un venozo cirkulāciju, farmācijas uzņēmums „Silvanols” piedāvā dabīgu ārstniecisku augu kompleksu VENOCAPS forte, kurš satur zirgkastaņas sēklu, divdaivu ginka lapu, zaļās tējas lapu un priedes mizas sausos ekstraktus, kā arī kvercetīnu. VENOCAPS forte ir ērts lietošanā – tikai viena kapsula dienā.

Reklāma
Reklāma


Turpinot rūpēties par kāju veselību „Silvanols” piedāvā jaunumu – uzņēmumā radītu lokāli lietojamu atvēsinošu gelu ar dabas vielām  VENOLUX, kas sniegs tūlītēju atvieglojumu nogurušām kājām.


VENOLUX gela sastāvā ietilpst ārstniecības augi, kas labvēlīgi iedarbojas uz asinsvadiem – zirgkastaņi, arnika, divdaivu ginks (ginkgo biloba). Tāpat sastāvā ietilpst smiltsērkķu dzinumi, kuriem piemīt izteikta antioksidatīva iedarbība un kas pasargā ādas šūnas no brīvo radikāļu ietekmes, kā arī mentola kristāli, kas ātri atvēsina un atsvaidzina, un egles skuju ekstrakts Silbiols. Silbiols ir patentēts, no egles ekstraktvielām izdalīts bioloģiski aktīvu savienojumu koncentrāts, kas piešķir VENOLUX gelam dabīgu, patīkamu un atsvaidzinošu aromātu. Mākslīgas aromātvielas VENOLUX nesatur. VENOLUX nesatur arī parabēnus, krāsvielas un konservantus. Gels ilgstošu svaigumu saglabā, pateicoties hermētiskajam iepakojumam ar dozatoru, kas nepieļauj gela saskari ar ārējo vidi.


Gels VENOLUX sniegs ātru atsvaidzinošu atvieglojumu nogurušām kājām darba dienas beigās, ilgstoši sēžot vai stāvot, lidojot lidmašīnā un ceļojot. VENOLUX gels ir iekļaujams katra ceļotāja pirmās nepieciešamības preču sarakstā, lai ceļojums sagādātu patiešām relaksējošu un patīkamām atmiņām piesātinātu atpūtu!


Lai visiem brīnišķīga vasara, izdevušies ceļojumi un viegla gaita!

Ieskaties: www.silvanols.lv

www.dabadziede.lv