Zied liepas! Izmanto to ziedus veselībai, skaistumam un savā virtuvē

Sācies liepu ziedēšanas laiks. Saldi medainā smarža un ierastā liepziedu tēja pret saaukstēšanos nav vienīgie veidi, kā šo dabas bagātību likt lietā.

Holandes liepu ziedi un visas pārējās daļas ir paredzētas tējām, ārstniecībai, ēšanai un skaistumkopšanai, taču jāraugās, vai šīs liepas nav augušas piesārņotā vietā.

FOTO: Shutterstock.com

Holandes liepu ziedi un visas pārējās daļas ir paredzētas tējām, ārstniecībai, ēšanai un skaistumkopšanai, taču jāraugās, vai šīs liepas nav augušas piesārņotā vietā.

Sievišķi mirdzošā liepa
Pie liepas ir vērts iet pēc miera un atbrīvoties no stresa, sirdssāpēm, kāda pāridarījuma ievainojuma. Pieglausties liepas stumbram un izbaudīt šī koka stipro, maigo mieru un beznosacījumu mīlestības pilno pieņemšanu. Jūlija tveicē liepas zari it kā pielīst ar zeltainu gaismu, pa tikko plaukušajiem ziediem sāk lodāt bites, un tā vien gribas atgulties maigajā pavēnī, lai baudītu vasaras medaino smaržu. Ļaujies tam!
 

Daktere tējas krūzē
Smaržīga tēja ziemā ne tikai uzbur vasaras aromātu, bet palīdz arī atgūt veselību. Liepziedu aktīvajām vielām piemīt sviedrējošas, temperatūru pazeminošas, nomierinošas, spazmas noņemošas un viegli savelkošas īpašības. Tējas, uzlējumus, novārījumus, ekstraktus un kompleksos preparātus lieto angīnas, saaukstēšanās slimību, bronhītu un augšējo elpošanas ceļu iekaisuma ārstēšanā, klepus, kā arī galvassāpju un uzbudinājuma mazināšanā.

Tautas medicīnā liepziedus izmanto arī reimatisma, klepus, difterijas, krampju un nierakmeņu ārstēšanā. Ar etiķi saberztus liepu augļus lieto ārīgi mutes, brūču, deguna asiņošanas apturēšanai, bet saberztus lapu pumpurus un jaunās lapiņas liek uz augoņiem un pampumiem. Gremzdu kārtu lieto apdegumu ārstēšanai, bet ziedus izmanto sautējošos apliekamajos kā mīkstinošu līdzekli. Sasmalcinātas liepu sēklas – kā asinis apturošu līdzekli. Svaigas liepu lapas kā apliekamie palīdz pret galvassāpēm. Liepu pirtsslotas ir maigas, ādu mīkstinošas, īpaši piemērotas sievietēm, bet liepu dēlīši pirtī lāvas telpā rada vieglu, nedaudz medainu aromātu. Liepu koksnes ogli lieto pret vēdera uzpūšanos un kā adsorbentu saindēšanās gadījumā, bet saberztu ogli – zobu tīrīšanā. No liepu auglīšiem var spiest pārtikā lietojamu eļļu, tai būs maiga, mandelēm līdzīga piegarša.


Liepas lieto arī skaistumkopšanā
Šo koku novērtējusi arī parfimērijas rūpniecība, un liepas izmanto gan kā aromatizatoru, gan piedevu krēmiem, losjoniem, šampūniem. Liepziedu uzlējumu lieto gan sausai, gan iekaisušai, gan vīstošai ādai, kā arī matu stiprināšanai.
 

Ēdamā liepa
„Ko jūs prasāt man ēst, ja pagalmā liepa vēl pilna pumpuru?” tā reiz kāda nodzērusies daudzbērnu māmiņa savu plašo saimi sūtīja šķīt liepu pumpurus. Tā liepa barojusi ne tikai novārtā pamestos bērneļus, bet arī Ļeņingradas blokādes laikā glābusi daudzus no bada nāves. Mūsu senči no jaunajiem liepu dzinumiem vārījuši putru.

Daudzās zemēs, piemēram, Korejā un Tālajos Austrumos, liepas ir pierasts pārtikas augs. Lai arī mums ēst liepu pumpurus, lapas un lietot mandeļu eļļai līdzīgo liepu eļļu šķiet nepierasti, tomēr liepa dod veselīgu, bioloģiski aktīvām vielām un dzīviem vitamīniem bagātu ēdmaņu.

 

Agrākas un vēlākas
Iespējams, būsit ievērojuši – pilsētu apstādījumos liepas uzzied ātrāk, tām ir arī lielākas un zaļākas lapas, bet laukos liepas zied nedaudz vēlāk un ir ar mazākām, maigākām lapām. Tas ir tāpēc, ka apstādījumos izmanto īpaši pielāgotu hibrīdu – Holandes jeb Eiropas liepu Tilia europaea, kas ir platlapu liepas Tilia platyphyllos un parastās liepas Tilia cordata krustojums. Šie koki vieglāk iztur pilsētas piesārņoto gaisu un ir piemērotāki zaru griešanai.

Liepziedus var vākt gan ar gaišzaļajām seglapām, gan bez tām. Liepu ziedus ievāc sausā saulainā laikā – rīta pusē pēc rasas nožūšanas. Žāvē ēnā, līdz 7 centimetrus biezā slānī. Ja drogu pāržāvē, tā zaudē smaržu un sabirst.
 

Reklāma
Reklāma

RECEPTES
Liepziedu uzlējums
2 ēdamkarotēm sasmalcinātu liepu ziedu pārlej divas glāzes verdoša ūdens un atstāj ievilkties 20 – 30 minūtes. Dzer kā tēju – 2 – 3 glāzes dienā pie saaukstēšanos, galvassāpēm, ģīboņiem. Koncentrētāku uzlējumu izmanto mutes skalošanai, ja iekaisis kakls, rīkle, mandeles un mazgā seju.

 

Uzlējums sejas ādas atjaunošanai
Sauju liepziedu pārlej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 15 minūtes, pievieno ēdamkaroti medus. Bagātīgi saslapina seju ar šo uzlējumu, samērcē salvetīti un pārklāj seju. Atstāj 10 minūtes. Ja iespējams, atkārto to vairākas dienas pēc kārtas. Sejas āda no šīs procedūras gūst mirdzumu, bet sieviete kļūst maiga un pievilcīga, jo sevišķi, ja jūt liepas dāsno, sievišķīgo, maigo un mīlestības pilno enerģētiku.
 

Liepu lapu zupa
100 gramu jaunu liepu lapu nomazgā, sagriež, applaucē ar verdošu ūdeni un liek uz pannas, 10–15 minūtes apcep sviestā. Nedaudz sviestā apcep arī sagrieztus puravus un sīpolus. Verdošā buljonā vai ūdenī liek iepriekš apceptos produktus, salmiņos sagrieztus kartupeļus, un uz lēnas uguns vāra 10–15 minūtes. Zupai pēc vēlēšanās pievieno cieti vārītu un sasmalcinātu olu vai vārītu un sagrieztu gaļu, kā arī zaļumus, krējumu, sāli un garšvielas.