Jauns palīgs vecākiem! Bezmaksas mobilā aplikācija "Vakcinācijas kalendārs"

Lai palīdzētu vecākiem sekot bērna vakcinācijai, Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs, sadarbībā ar Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecību Latvijā, ir pielāgojuši Latvijas situācijai Pasaules Veselības organizācijas izstrādātu mobilo aplikāciju „Vakcinācijas kalendārs”. 

Pēc dzimšanas datiem aplikācija izveido individuālu, bērnam piemērotu vakcinācijas grafiku, atgādinot vecākiem par laiku, kad vakcinācija jāveic.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc dzimšanas datiem aplikācija izveido individuālu, bērnam piemērotu vakcinācijas grafiku, atgādinot vecākiem par laiku, kad vakcinācija jāveic.


Aplikācija „Vakcinācijas kalendārs” paredzēta vecākiem, kā palīgs, lai sekotu bērna vakcinācijai, atbilstoši valstī noteiktajam Bērnu vakcinācijas kalendāram. Aplikācija šobrīd pieejama Android mobilo ierīču lietotājiem un lejupielādējama Google Play aplikāciju veikalā bez maksas.


Aplikācijā iespējams izveidot bērna profilu, ievadot vārdu, dzimumu un dzimšanas datumu. Pēc dzimšanas datiem aplikācija izveido individuālu, bērnam piemērotu vakcinācijas grafiku, atgādinot vecākiem par laiku, kad vakcinācija jāveic. Tāpat aplikācijā iespējams ievadīt ģimenes ārsta telefona numuru, kas nodrošinās ērtu zvanīšanas iespēju ārstam, neizejot no aplikācijas.  
Aplikāciju iespējams papildināt ar savām piezīmēm, tādējādi veidojot sev atskaiti par bērna vakcināciju – saņemtajām, nesaņemtajām un plānotajām vakcīnām. 


Piemēram, kad bērns būs sasniedzis 2 mēnešu vecumu, aplikācija atgādinās, ka jāveic vakcinācija pret pneimokoku infekciju un jāveic vakcinācija ar kombinēto vakcīnu pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju un B hepatītu, kā arī vakcinācija pret rotavīrusu infekciju. Pie katras vakcinācijas būs iespēja atzīmēt, vai vakcīna ir saņemta/nesaņemta vai atlikta:

  • Ja vakcinācija bērnam ir veikta, jāatzīmē „saņemta” un jānorāda vakcīnas saņemšanas datums, tad kopējā kalendārā pie konkrētās vakcīnas parādīsies ķeksītis.
  • Ja vakcinācija kādu iemeslu dēļ nav veikta, bet plānojat to vēl saņemt, jāatzīmē „nesaņemta”. Šajā gadījumā kopējā kalendārā pie vakcīnas parādīsies izsaukuma zīme, kas atgādinās, ka vakcīnu nepieciešams veikt.
  • Ja vakcinācija kādu iemeslu dēļ nav veikta un kopā ar ārstu esat nolēmuši šo vakcīnu izlaist, jāatzīmē, ka vakcīna ir atlikta. Šoreiz kopējā kalendārā pie vakcīnas parādīsies aplis ar pārvilktu svītru, kas simbolizē, ka no vakcīnas pagaidām esat atteikušies.

 

Reklāma
Reklāma

Aplikācijā pieejama arī plašāka informācija par katru Bērnu vakcinācijas kalendārā pieejamo vakcīnu un slimību, pret kuru vakcīna aizsargā. Aprakstā paskaidrots, kam konkrētā vakcīna paredzēta un kādēļ vakcinācija ir nepieciešama. Piemēram, ne visas Bērnu vakcinācijas kalendārā ietvertās vakcīnas veic visiem bērniem - vakcināciju pret B hepatītu jaundzimušajiem veic tikai bērniem, kas dzimuši mātēm, kuras ir HBsAg nēsātājas vai kuras grūtniecības laikā nebija pārbaudītas HBsAg klātbūtnes noteikšanai, savukārt vakcināciju pret masaliņām 12 gadu vecumā veic tikai meitenēm, kuras iepriekš nav vakcinētas vai nav veikta revakcinācija pret šo slimību. 

 

Lai gan pamatinformācija par vakcināciju aplikācijā iekļauta, tomēr par bērnam nepieciešamajām vakcīnām vislabāk pastāstīs Jūsu ģimenes ārsts.  
Aplikācijā „Vakcinācijas kalendārs” ietverta tikai ar speciālistiem saskaņota informācija, tomēr jāatgādina, ka aplikāciju paredzēts izmantot tikai kā palīgu vakcinācijas plānošanā, nevis kā ārsta konsultācijas aizvietotāju. Ikvienu vakcināciju, kas norādīta šajā kalendārā, drīkst veikt tikai saskaņā ar ārsta norādījumiem.


Plašāka informācija par bērnu vakcināciju, t.sk. Bērnu vakcinācijas kalendāru un informāciju par vakcināciju pret ērču encefalītu un gripu, pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā: http://www.spkc.gov.lv/vakcinacija/