Retas slimības dēļ sieviete nespēj atcerēties savu bērnu sejas. FOTO

Lielbritānijā dzīvo divu bērnu māmiņa Natālija Vitīra, kurai ir ļoti reta slimība - viņa nespēj atcerēties, iegaumēt un pazīt cilvēku sejas. Viņa atpazīst priekšmetus, bet cilvēku sejas ne. Tāpēc Natālija spējīga uz ielas paiet garām paziņām, kā arī pūlī nespēj atrast savas ģimenes locekļus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

35 gadus vecās sievietes slimība medicīniski saucas seju aklums jeb prosopagnoze. Viņai vienkārši nav tās smadzeņu funkcijas, kas atbild par cilvēku seju iegaumēšanu. Vitīrai ir vīrs un divas meitas, taču, būdama publikā, viņa spēj savējiem paiet garām kā svešiem cilvēkiem. 35 gadus vecā Natālija nepazīst arī pati savu seju.

 

Reklāma
Reklāma

Tādējādi, piemēram, aizejot uz skolu pakaļ bērniem, tiem ir jānāk pie viņas, jo Natālija savas meitas no citiem bērniem neatšķirs. "Ja jūs man prasītu, kā kurš izskatās, es nevarētu to aprakstīt," viņa teic. Šī retā slimība Natālijai ir jau kopš dzimšanas, taču tikai pirms trim gadiem noteikta diagnoze. Tie ir neiroloģiski traucējumi, kas pavisam vieglā formā piemīt visai daudziem cilvēkiem - tiem, kuriem ir grūtības atsaukt atmiņā citu ļaužu sejas un viņi uz ielas neatpazīst kādreiz redzētu cilvēku.

Taču Natālijai šie traucējumi ir maksimāli. "Man ļoti patīk un padodas gleznošana, taču sava vīra sejas pantus es nespēju uzzīmēt," viņa raksturo savu slimību. Tāpat viņai ir grūti skatīties filmas un seriālus, jo Natālija nespēj iegaumēt aktieru tēlus.

Tomēr uz priekšmetiem šie traucējumi neattiecas, un tieši tas palīdz Natālijai atšķirt cilvēkus. To viņa spēj pēc drēbēm, frizūras, gaitas: "Mana labākā draudzene ir ķīniete ar ļoti gariem melniem matiem, tāpēc, ejot satikties, es kafejnīcā meklēšu viņas matus," stāsta Natālija piebilstot, ka savu ģimeni atpazīst pēc tā, kā tuvinieki liek viņai justies; meitu klātbūtne acumirklī sniedzot prieka sajūtu.