Pirmā karotīte mazulim - no sudraba. Vai piemērota ikdienas lietošanai?
Sudrabs ūdenim un pienam neļauj bojāties (to jonizē), iznīcina
simtiem baktēriju (sudraba fani apgalvo, ka aptur 650 baktēriju un
sēnīšu veidu, bet zinātnieki atzinuši, ka tikai vairākus desmitus
veidu). Cilvēki, kas lietojuši savu sudraba karotīti visu dzīvi,
atzina, ka tā patiešām tiek apēsta — nodilst. Bet tāda
sudraba porcija ir nieks, salīdzinot ar mūsdienu veselīguma bumu —
koloidālo sudrabu jeb destilēta ūdens šķīdumu, kas darbojas kā
antibiotiķis ar dziednieciskām īpašībām.
Sudraba apjūsmotāju opozicionāri uzskata, ka nevajag pārspīlēt
ar šo metālu, jo tas tomēr pieder pie smago metālu grupas. Tam ir
tendence laika gaitā uzkrāties organismā.
Sudrabs ir nepieciešams iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbībai,
aknām, nierēm, kaulu un galvas smadzenēm un vielmaiņai. Taču
nevajag arī pārdozēt.
Lai arī sudrabs organismā neuzkrājas ne no ūdenī iemestas sudraba
monētas un galda piederumiem, maziem bērniem ēdienu nevajadzētu
gatavot uz sudraba bāzes un sudraba piederumus lietot
ikdienā.
Oksfordas universitātes eksperimentālās psiholoģijas
departaments veica eksperimentu ar dažādā materiāla ēdamrīkiem un
ēdienu garšu. Tika pierādīts, ka, ēdot ar sudraba karotīti, jogurts
eksperimenta dalībniekiem šķita garšīgāks un krēmīgāks. Bet
ēdot no baltās plastmasas karotes, jogurts licies
sladāks.
Citu metālu karotes:
Ja izmanto alumīnija tējkarotes ēšanai, tās
nav kaitīgas. Alumīnijs ir kaitīgs, oksidējoties, tas notiek, ja
alumīnijs saskaras ar skābu vai sāļu ēdienu. Alumīnija traukos
šādus produktus uzglabāt nedrīkst. Tajos nevajadzētu turēt arī
ūdeni un pienu.
Nerūsējošā tērauda karotes tiek uzskatītas par pilnīgi nekaitīgām, lai arī šis materiāls satur niķeli niecīgās devās. Skeptiskākie zinātnieki gan piebilst, ka nerūsējošā tērauda ietekme uz cilvēka organismu ir maz izpētīta.
No žurnāla "Ko ārsti mums nestāsta"