HeLP – palīdzība delikātas problēmas ārstēšanā

Hemoriodālā slimība lielākā vai mazākā mērā bojā dzīves kvalitāti gandrīz pusei eiropiešu, un Latvijas iedzīvotāji šajā ziņā nav izņēmums. Medicīna meklē šai aktuālajai problēmai arvien jaunus risinājumus, sākot no zālēm un beidzot ar operācijām.

Janvārī Lāzermedicīnas klīnikā HeLP procedūru iespējams veikt ar atlaidi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Janvārī Lāzermedicīnas klīnikā HeLP procedūru iespējams veikt ar atlaidi.

„Pēdējā laikā mēs, proktologi, savās profesionālajās diskusijās esam pievērsušies jautājumam par to, ka Latvijā hemoroidālās slimības ārstēšanai pārsvarā lieto vai nu medikamentus vai arī ķirurģiskas metodes, bet maz ir tādu ārstēšanas veidu, kas atrastos pa vidu starp šīm divām grupām,” stāsta Lāzermedicīnas klīnikas ķirurgs koloproktologs Ints Bruņenieks. 

 


FOTO: Dr.I.Bruņenieks


Viena no tādām metodēm, kuru ar panākumiem praktizē šajā klīnikā, ir HeLP procedūra. Par to – mūsu saruna.
Ko tas nozīmē – HeLP procedūra?

Nosaukums radies, saīsinot angļu valodas vārdus hemorrhoid laser procedure, kas tulkojumā nozīmē – hemoroīdu lāzerprocedūra. Tā ir mazinvazīva, daļēji ķirurģiska hemoroīdu ārstēšanas metode, kuras pamatā ir hemoroidālo artēriju piededzināšana ar lāzeru. Procedūras laikā ar speciālu doplerzondi atrodam, kurā vietā zem gļotādas atrodas slimīgi papaplašinātais hemoroīdu barojošais asinsvads un to piededzinām. Ar šo pašu aparatūru arī kontrolējam, vai asinsvads ir noslēdzies – tiek iegūts skaņu efektu, pēc kura var spriest, vai asins plūsma samazinās. Caur gļotādu ar lāzeru apstrādājam problēmas vietu, rezultātā sākotnēji notiek artērijas tromboze, veidojas rētaudi, kuri sašaurina asinsvadu, samazinās asins pieplūde, hemoroīds saplok līdz normālam izmēram. Rētaudu veidošanās arī sekmē saišu mehānisma nostiprināšanu, kurš notur hemoroidālos mezglus noteiktā stāvoklī apkārtējos audos, kavējot mezglu izkrišanu.


Kā jāsagatavojas procedūrai un kā cilvēks jūtas pēc tās?
Nav nepieciešama nekāda īpaša sagatavošanās, jāveic vienīgi mikroklizma, kas nav sarežģīti. Īpašas analīzes nav vajadzīgas, dažkārt nozīmējam vienkāršas asinsanalīzes. Klīnikā pacients pavada 30 – 40 minūtes, pēc procedūras var būt neliels diskomforts, bet līdz šīm nav bijušas sūdzības par sāpēm. 



 

Vai šī procedūra notiek narkozē, operāciju zālē?
HeLP procedūras ir iespējams veikt lokālā anestēzijā, bez anesteziologa klātbūtnes. Sākuma mēs tās izpildījām operāciju zālē, bet uzkrātā pieredze ļāva secināt, ka šīs procedūras droši var veikt ambulatori, ārsta kabinetā. Mūsu klīnikā notikušas jau vairāk nekā 200 šāda veida procedūras. Ar šo pacientu daudzumu esam sasnieguši Eiropas līmeni un, salīdzinot ar citiem publicētajiem pētījumiem, varam teikt, ka rezultāti ir labi. Pieredze mums ļauj pilnveidot šo metodi un paplašināt indikāciju loku, kurām tā izmantojama.


Kādas jaunas iespējas esat atklājuši un ieviesuši?
Procedūras laikā varam ne tikai apstrādāt hemoroidālos mezglus, bet arī lokālā anestēzijā veikt traucējošo ādas krociņu noņemšanu anālās atveres apvidū, kā arī likvidēt nelielus taisnās zarnas polipus. Pēdējos mēnešos esam šo metodi pilnveidojuši vēl tālāk – procedūras laikā varam veikt arī skleroterapiju hemoroidālajiem mezgliem, lai pastiprinātu ārstēšanas efektu, liekot šiem mezgliem vēl vairāk samazināties.

Reklāma
Reklāma


Kādām hemoroidālās slimības stadijām piemērota HeLP procedūra?
Galvenokārt šī procedūra domāta nelielām hemoroidālās slimības stadijām, kad ir nelieli hemoroidālie mezgli un var būt asiņošana, diskomforts un nieze. Ar šādām procedūrām mēs spējam bez striktas ķirurģiskas iejaukšanās novērst minētās sūdzības. Šobrīd mēs esam paplašinājuši indikācijas šai procedūrai un, ja pacients ir kategoriski pret lielāku ķirurģisku iejaukšanos, tad ir iespējams veikt šo procedūru arī vēlīnākās hemoroidālās slimības stadijās. Gadās, ka cilvēks nevēlas narkozi vai arī ārsti ir atzinuši, ka narkoze var radīt lielu risku viņa veselībai; tāpat ir situācijas, kad pacientam nav laika operācijai, bet hemoroidālās slimības izpausmes ir traucējošas un viņš vēlas panākt kaut vai īslaicīgu uzlabojumu, lai hemoroidālie mezgli netraucētu un neasiņotu. Mēs negarantējam, ka viss būs pilnīgā kārtībā, tomēr varam uzlabot situāciju, veicot HeLP procedūru un papildus arī skleroterapiju. Šādu gadījumu, kad piekrītam pagaidu risinājumam, nav daudz, taču, pat mums pašiem par pārsteigumu, metode arī te izrādās salīdzinoši efektīva un vēlīnās hemoroidālās slimības stadijās var kalpot kā tilts uz nopietnāku ārstēšanu.


Vai arī izmaksu ziņā izdevīgāk?
Nenoliedzami. Citur pasaulē, piemēram, Vācijā, kur novembrī biju divās klīnikās, cilvēki risina šīs problēmas laikus. Tur diezgan daudz izmanto skleroterapiju un arī gumijas ligatūru uzlikšanu hemoroidālajiem mezgliem. Ir gan pierādīts, ka gumijas ligatūru efekts nav paliekošs, tas saglabājas aptuveni uz pieciem gadiem un pacienti jau zina, ka viņiem būs periodiski pastāvīgi atkal jāiet pie proktologa. HeLP procedūra šai ziņā ir izdevīgāka.

 

Janvārī Lāzermedicīnas klīnikā to turklāt iespējams veikt ar atlaidi, un pacientu atsaucība ir ļoti liela. 
Ieskaties: http://lazermedicinasklinika.lv/lv/proktologijas-menesi

 

Varbūt cilvēki vilcinās iet pie proktologa tāpēc, ka runa ir par ļoti delikātām problēmām?
Mēs vienmēr sakām: būtiskākais ir saņemties, psiholoģiski nobriest, lai aizietu pie šāda speciālista. Ja ir kaut kādas problēmas ar vēdera izeju – aizcietējumi, asiņošana, sāpes vēdera izejas laikā, nieze, hemoroīdi, kādas citas problēmas anālās atveres rajonā vai ādas problēmas starpgūžu rajonā, tad ārsts, pie kura jāiet, ir proktologs. Varam solīt, ka pieņemšana notiks diskrētā atmosfērā, moderni aprīkotā kabinetā, piedaloties ārstam un medmāsai. Proktologs ir savā ziņā kā uzticības persona, pie kuras pacients var droši vērsties ar delikātiem jautājumiem par šo ķermeņa zonu, atrast kopīgu valodu un saņemt palīdzību.


Nobeigumā aktīvu logo ar pāreju uz LMKl


Ieskaties: http://lazermedicinasklinika.lv/lv