Manam bērnam sāp austiņa?

Šobrīd ārā mānīgais laiks dara savu - bērni ārā spēlējas, sakarst un ir tik liela vēlēšanās noņemt cepurīti kaut uz īsu brīdi. Galva sakarsusi, uzpūš vējš un straujas temperatūras pazemināšanās brīdī ir tik viegli tikt pie ausu vai kakla iekaisumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Rakstu sēriju "Gudrības ģimenes veselības stiprināšanai"  atbalsta www.humer.lv

 

Kādas pazīmes vēsta, ka mazulim sāp auss? Kamēr vēl mazulis nemāk pateikt par savām sajūtām, ausu problēmu gadījumos viņš reizēm purina galvu, kasa vai plēš ausi.

 

Pievērsiet uzmanību, ja pirmsskolas vecuma bērns bieži pārjautā "Ko tu teici?" Īpaši, ja piedāvājat kādu viņa iecienīto kārumu, bet bērns to nedzird, vai ja iemīļoto multfilmu vai mūziku grib klausīties skaļāk kā parasti.

 

Noteikti LOR speciālistam jāizmeklē bērns, ja ir izdalījumi no auss, pat ja auss nesāp un nav temperatūras un arī tad, ja tās ir tikai dažas piles naktī uz spilvena.

 

Laikā, kad bērniņš mācās runāt, pievērsiet uzmanību, ja nepareizi tiek izrunāti vārdi, kuros ir "klusās" skaņas - p, t, s, f.

 

Par ausu problēmu var liecināt arī dažas citas pazīmes, piemēram, atkārtota deguna asiņošana; pastāvīgs balss aizsmakums, kurš nepāriet pēc vīrusa saslimšanas, turklāt ar tendenci pastiprināties.

 

Pirmsskolas vecuma bērniem iesnas var ilgt pat 2 nedēļas, bet ja ilgāk, LOR konsultācija ir obligāta. Ārstam jāizmeklē bērns arī tad, ja viņš pastāvīgi elpo tikai caur muti un tas nav saistīts ar kādu akūtu saslimšanu.

 

Arī skolas vecuma bērni ne vienmēr spēj vecākiem skaidri raksturot savas sajūtas. Turklāt iekaisusi auss dažreiz var nesāpēt tik stipri, lai par to stāstītu vecākiem.

 

Vecākiem jāpievērš uzmanība, ja bērns bieži pārprasa citu teikto, ja televizoru vai mūziku grib klausīties ļoti skaļi. Noteikti pavērojiet bērna sekmes - vai priekšmetos, kur jābūt labai dzirdei (svešvaloda, mūzika) tās krasi neatšķiras no sekmēm citos priekšmetos, piemēram, matemātikā.

 

LOR konsultācija būtu vajadzīga arī tad, ja zobārsts atzīmē nepareiza sakodiena veidošanos, ja bērns elpo caur muti, ja ir atkārtota deguna asiņošana. Noteikti bez ievērības nedrīkst atstāt ilgāk par 2 nedēļām ilgušas iesnas. Ja ausīs ir kādi trokšņi, džinkstēšana vai bērns saka, ka viņš ar vienu ausi kaut kā savādāk dzird, bet citu sūdzību nav.

 

Uzmanība bērna veselībai būtu jāpievērš tiem vecākiem, kuri kopā ar bērnu nupat atgriezušies no slēpošanas kalnos. Diemžēl ne viens vien gadījums, kad pēc šādas brīnišķīgas atpūtas, ja nav rūpīgi sargātas ausis un kakls, var rasties nopietnas problēmas.

Tā kā austiņas bieži sāk sāpēt tieši naktī, jo guļus stāvoklī vidusauss telpā vieglāk ir iekļūt iesnu izdalījumiem, tad sāpju samazināšanai iesaka bērniņu guldīt uz tās austiņas, kas nesāp.

Reklāma
Reklāma

 

Bieži vien ausu sāpes izraisa vīrusi, kuru ar antibiotikām vispār nav ārstējami. Tādā gadījumā tiek ieteikta pretsāpju terapija un ārstētas pirmāmkārtām iesnas. Protams, noskaidrot, vai sāpju izraisītājs ir vīruss vai baktērija, iespējams tikai ar analīzēm, kuras nozīmē ārsts, tāpēc LOR apmeklējums ir obligāts!

 

Vieglākos gadījumos un nosakot precīzu ausu sāpju iemeslu, iesaka ievērot kompleksu terapiju, kas vērsta uz tūskas noņemšanu deguna un ausu pievadkanālu gļotādā, tādējādi samazinot spiedienu un sāpes vidusauss telpā, stāstīja savulaik izcilais otorinolaringologs Osvalds Plēpis. Tā kā austiņas bieži sāk sāpēt tieši naktī, jo guļus stāvoklī vidusauss telpā vieglāk ir iekļūt iesnu izdalījumiem, tad sāpju samazināšanai iesaka bērniņu guldīt uz tās austiņas, kas nesāp. Tā ir vieglāk sagaidīt rītu, lai dotos pie ārsta.

 

Protams, ja bērns sūdzas par sāpēm ausīs, tajā pašā vai nākošā dienā jāiet tieši pie LOR speciālista. Nekādā gadījumā līdz LOR apskatei nedrīkst ausi sildīt vai likt tur "ausu puķi" utt.

 

Rakstu sēriju "Gudrības ģimenes veselības stiprināšanai"  atbalsta www.humer.lv

 


REKLĀMA

 

Ikdienas deguna gļotādas kopšanai un iesnu un saaukstēšanās laikā noderīgi ir dabīgie un saudzīgie "Humer” preparāti. Izotoniskais jūras ūdens pēc sastāva ir ļoti līdzīgs dabīgam ūdenim – tāds, kurš nokļūst degunā, peldoties jūrā. Sāls koncentrācija tajā ir līdzīga fizioloģiskajai. Ja bērnam parādās nelielas iesnas un nepieciešams līdzeklis deguna gļotādas kopšanai, tad pirmajai izvēlei vajadzētu būt izotoniskajam jūras ūdenim. 
Hipertoniskais jūras ūdens šķīdums satur lielāku nātrija hlorīda koncentrāciju un vairāk domāts ārstēšanai, tāpēc, konsultējoties ar ārstu, nopietnāku iesnu gadījumā jāizvēlas hipertoniskais jūras ūdens. 
Speciāli produkti radīti arī iekaisušais deguna gļotādai, aizliktam degunam un zīdaiņa deguna higiēnas uzturēšanai. 

 

Ieskaties: www.humer.lv