Kādus ieradumus atmest, lai nezaudētu dzīvesprieku

Dažbrīd šķiet, ka pat vitamīnu superdevas un regulārs sports, kas it kā paceļot adrenalīna līmeni un dod enerģiju, nepalīdz. Tu jūties kā saplīsis balons, vēja nesta sapluinīta lapa.... Vāveres ritenis Tevi ierāvis tādā skrējienā, ka enerģija nespēj atjaunoties. Iespējams, ka iemesli ir ne tikai energģijas  trūkums, bet garīgās un mentālās enerģijas zagļi, kas nolaupa to, kas ir. Atsakies vismaz no dažiem un pavēro, vai nepaliek labāk?

Kad nepalīdz vitamīni un sports...

FOTO: Agnis Šmits

Kad nepalīdz vitamīni un sports...

Pirmais ieteikums ir mazāk domāt, ko par tevi domā citi. Reti kurš spēj lasīt domas un ja Tu neesi viens no tiem, tad šīs ir pilnīgi nevajadzīgi iztērēts laiks un spēks. Visdrīzāk tu tāpat neuzminēsi, kādās domās par tevi ir kaimiņš vai kolēģis, tikai sajutīsies noguris un iztukšots, vērojot un minot, ko nozīmē katrs nevilšus izteikts teikums.

Citas realitātes konstruēšana, kas sākas ar nevainīgu frāzi, „Kā būtu, ja ....” Ir tā, kā ir un citu - skaistāku vai savādāku realitātu diez vai spēsi radīt. Toties garīgo enerģiju šīm neauglīgajām fantāzijām gan iztērēsi. Labāk izdari kaut ko mazāk iespaidīgu, bet tūlīt un uzreiz.

Negatīvā domāšana nav modē un pamatoti, jo drūmu scenāriju izdomāšana ir bezjēdzīga, nogurdinoša un nomācoša nodarbe.  

Rūpes un raizes par slikto ekonomisko vai politisko situāciju, ja vien neesi politiķis vai ietekmīgs ekonomists, ir pilnīgi velta laika izšķiešana. Koncentrējies uz to, ko vari savā dzīvē mainīt un pārdomā, kā rīkosies dažādās neplānotās situācijās, ja radīsies  tāda nepieciešamība.  Neliec visas olas vienā grozā.

No malas izskatās smieklīgi un uzjautrinoši, kā šoferis blakus mašīnā lādē priekšā vai blakus braucošos šoferus, bet pašam šoferītim tas atņem enerģiju. Kliegšana, lamāšanās un nepiedienīgu zīmu rādīšana pilnīgi nemaz nemaina citu ceļu satiksmes dalībnieku braukšanas iemaņas.


Pat pieaugušiem cilvēkiem vecāku kritika atņem ticību sev un samazina enerģijas līmeni. Nešausti sevi, ka nekļuvi par balerīnu, kā sapņoja mamma, un nedevies kosmosā, kā cerēja tētis. Mēģini novērtēt to, ko viņi tev devuši un ko esi sasniedzis pats.  Mēs nedzīvojam, lai īstenotu vecāku sapņus.


Neticami, bet enerģijas zagļu sarakstā ir iekļauta arī ikdienas horoskopu lasīšana. Ja arī kaut kas piepildās no tā,  kas rakstīts šīs dienas horoskopā tieši tavai zīmei, tad tā ir vienkārši nejaušība. Toties negatīvu ziņu izlasīšana jau no paša rīta var noskaņot negatīvi.

Sūdzēties draugiem vai kosmosam par to, ka neiet un ka nekādi nespēj to ietekmēt, ir pilnīgi nelietderīgi. Tikpat nelietderīgi ir klausīties, kad kāds cits tev stāsta par savām nebeidzamajām neveiksmēm. Emocionāli un enerģietiski iztukšoti būsiet abi.

Ja neko negaida un ne uz ko necer, tad arī vilšanās nav. Un arī enerģijas krājumi nepapildinās, jo cerības un sapņi ir tie, kad dod spēkus dzīvot.  Tāpēc nevajadzētu pazemināt cerību un vēlmju latiņu. Labāk aktīvāk padarboties, lai iecerēto sasniegtu.

Tukšas diskusijas ar svešiem cilvēkiem ar mērķi viņus pārliecināt par savu taisnību. Pat ja tu pierādīsi, ka tev bija taisnība vai arī viņi pierādīs, ka nebija, kas no tā mainās tavā dzīvē?  Savu dzīves uztveri spējam mainīt paši vai cilvēki, kas mums ir svarīgi un nozīmīgi, nevis vilcienā sastapts pretīmnācējs.

 

Pār ārzemju preses materiāliem

Reklāma
Reklāma