Krākšana var būt viens no bīstamas un retas saslimšanas akromegālijas simptomiem

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju mēdz krākt, kā arī 77% novērojuši, ka bieži  intensīvi krāc arī viņu tuvinieki, atklāts Latvijas Endokrinologu asociācijas veiktajā  pētījumā par krākšanu. Lai gan krākšana var būt pilnīgi dabiska parādība, 14% aptaujas  dalībnieku apzinās, ka krākšana var būt arī nopietnas saslimšanas, piemēram, retās un  grūti diagnosticējamās akromegālijas simptoms.

Gandrīz puse krācēju saņēmuši pārmetumus no tuvieniekiem

FOTO: Shutterstock.com

Gandrīz puse krācēju saņēmuši pārmetumus no tuvieniekiem

Aptaujā noskaidrots, ka biežāk krāc vīrieši un vecāka gadagājuma cilvēki, tomēr arī lielākā  daļa sieviešu atzinušās, ka mēdz krākt. Attieksme pret krākšanu atšķiras atkarībā no dzimuma  – sievietes ievērojami biežāk (44%) uzskatījušas krākšanu par veselības problēmu, savukārt  lielākā daļa vīriešu krākšanu neatzīst kā problēmu, kā arī nav interesējušies par krākšanas  saistību ar veselību.
 

“Vairumā gadījumu krākšana ir troksnis, kas saistīts ar elpošanas traucējumiem. Tomēr,  ja māk atpazīt simptomus, ir iespējams jau savlaicīgi diagnosticēt dažādas saslimšanas,  piemēram, grūtāk nosakāmo akromegāliju,” stāsta ārsts – anesteziologs, miega slimību  konsultants Juris Svaža. “Ja intensīvas krākšanas laikā ir novērojamas pauzes elpošanā,  parādās smakšanas sajūta un ir jācīnās pēc elpas, noteikti vajadzētu konsultēties ar ārstu. It  īpaši, ja pacientam iepriekš konstatēta hipertonija, sirds saslimšanas, izteikta miegainība vai  nogurums,” brīdina Juris Svaža. Ievērojama daļa aptaujas dalībnieku (44%) atzina, ka krākšanas dēļ ir saņēmuši negatīvus  komentārus un aizskarošus izteicienus no saviem tuviniekiem, tomēr tajā pašā laikā 26%  respondentu kādreiz paši ir “izraidījuši” no guļamistabas tuvinieku tieši skaļās krākšanas dēļ. 
 

Latvijas Endokrinologu asociācijas speciālisti aicina nedusmoties uz saviem tuviniekiem, bet tā  vietā ieklausīties tuvinieku krākšanā, izvērtējot intensīvu krākšanu kā iespējamas saslimšanas  simptomu. Miega slimību konsultants Dr. Juris Svaža iesaka novērot: 
 

• notikumus nakts laikā – vai parādās izteikta krākšana, pauzes elpošanā, kā arī  novērojams nemierīgs miegs;
• notikumus dienā – vai cilvēks jūtas izteikti miegains un noguris;
• klīniskās pazīmes – izteikts liekais svars, hipertonija (it sevišķi rezistenta), palielināts  kakla apkārtmērs.


Realitāte ir satraucoša - tikai 14% iedzīvotāju ir informēti, par kādu slimību varētu liecināt  izteikta krākšana. Tikai retais zina, ka intensīvu krākšanu var uzskatīt par vienu no  simptomiem retajai un grūti diagnosticējamai akromegālijai - hroniskai un progresējošai  slimībai, kam raksturīga pastiprināta augšanas hormona veidošanās, izraisot neproporcionālu  skeleta, iekšējo orgānu un audu augšanu, kā arī citus traucējumus. 
 

Endokrinologu asociācija informē sabiedrību par reto un grūti nosakāmo slimību  caur tik pazīstamu un izplatītu parādību kā krākšana, kas var būt viens no saslimstības  simptomiem. Lai parūpētos par savu un tuvinieku veselību, asociācijas pārstāvji aicina uzdot  sev un tuviniekiem vienkāršus pārbaudes jautājumus:
 

Reklāma
Reklāma

• Vai pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājies kurpju izmērs?
• Vai laulību gredzens vairs nav viegli pārslidināms pār pirkstu?

Ja atbilde uz kādu no šiem jautājumiem ir apstiprinoša, turklāt novērota intensīva krākšana, paaugstināts asinsspiediens, nemierīgs miegs vai smakšanas sajūta miegā, tas varētu liecināt  par saslimšanu ar akromegāliju. Šādā gadījumā speciālisti iesaka nekavējoties doties pie sava  ģimenes ārsta vai endokrinologa.