Skola sākusies! 6 svarīgākās lietas, kas vecākiem jāzina par bērnu veselību

Vecāki vairāk par visu vēlas, lai, skolai sākoties, viņi bērnu neslimotu, un arī dažādas konfliktsituācijas tad ietu secen. Ģimenes ārste Inga Zemīte atbild uz sešiem aktuālākajiem vecāku jautājumiem.

Ja bērns slimo, jāpārliecinās, vai pie vainas nav psiholoģiskas dabas problēmas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērns slimo, jāpārliecinās, vai pie vainas nav psiholoģiskas dabas problēmas.

Ko darīt, lai bērns rudenī, kad sākas vīrusu laiks, neslimotu? 
Vasara ar peldēšanos un svaigā gaisa baudīšanu jau pati par sevi bērnam ir laba imūnsistēmas stiprinātāja. Viens no svarīgākajiem organisma aizsargspējas balstiem ir pozitīvas emocijas, labs miegs un veselīgs, sabalansēts uzturs. Tāpēc arī, skolai sākoties, bērnam būtu jāieelpo jūras svaigais gaiss un jāuzņem pārējie dabas fluīdi un spēks. No vitamīniem vissvarīgākais ir vitamīns C. Ja tuvojas saaukstēšanās, tad šis noteikti būs vitamīns numur viens. Jāatceras, ka bērniem C vitamīna deva ir mazāka nekā pieaugušajiem un tai nav ieteicams pārsniegt 80 miligramus dienā, jo citādi var izraisīt alerģiju un diatēzi. No imunitātes stiprinātājiem diezgan labs preparāts ir greipfrūtu sēklu ekstrakts. To droši var sākt lietot jau no pirmās skolas dienas – 15 pilienus dienā. Ja pieredze liecina, ka bērns ir slimīgs un bieži saaukstējas, tad var izmantot arī kādu  polivitamīnu formula bērniem. 

Gripas pote – vakcinēt bērnu vai nevakcinēt? 
Obligāti jāievēro pošu kalendārs. Vakcīnas, kuras būtu vērts izpotēt papildus, ir pret B hepatītu un encefalītu. Par gripas potēm noteikti labāk konsultēties ar savu ģimenes ārstu, jo viņš pārzina bērna vispārējo veselību. Ne vienmēr vajadzīga «gripas pote», bet ir drošāk, ja tā ir saņemta. 

Kā reaģēt, ja bērns norīta sūdzas, ka viņam sāp vēders vai galva? 
Vispirms jāprasa bērnam, kāpēc viņam tas vēders sāp. Ja bērns negrib iet uz skolu, tātad kaut kas viņu no tā attur. Varbūt viņš nav izpildījis mājas darbu vai sastrīdējies ar klasesbiedriem, varbūt ir konflikts ar skolotāju. Ja tiešām sāp vēders, tad jādodas pie ārsta. Ja bērns par sāpēm vēderā sūdzas regulāri un ārsts ir jau bērnu izmeklējis un pateicis, ka sāpes rada funkcionāli traucējumi, tad vecākiem jādomā, kāpēc tā notiek. Ja bērns pirms gulētiešanas apēdis divas čipsu pakas, no rīta viņam vēders tiešām var arī sāpēt. Vēders jau nav muļķis, lai to ciestu. Ja šīs sūdzības ir saistītas ar psihodēliskām problēmām, tad uz to uzķerties un vienkārši nelaist bērnu uz skolu nevajadzētu. 
  
Bērnam ir sarkans kakls vai iesnas, bet temperatūras nav. Laist viņu uz skolu vai tomēr nelaist? 
Ja cilvēks tiešām saslimis, viņam ir iesnas, sāp kakls, tad nevajadzētu viņu sūtīt uz skolu, lai viņš aplipinātu ar savu vīrusu visu klasi. Vajag ļaut, lai divas dienas padzīvo mājās, padzer tējas, vitamīnus, pasilda kājas. Ja vajadzīgs, jākonsultējas ar ģimenes ārstu. 

Kā saglābt bērna muguru no pārmērīgās slodzes, ko skolas laikā izjūt viņa mugurkauls? 
Man ir ļoti daudz pieaugušu pacientu, kuru muguras ir «nobeigušas» skolas somas vai arī nepareiza sēdēšana skolas solā. Bērnam augot, veidojas mugurkauls, un, ja ir ieradums somu visu laiku nēsāt uz viena pleca, mugurkauls bez šaubām izlieksies. Tāpēc vecākiem ir svarīgi pamanīt, ja bērns ilgstoši arī pie galda mājās sēž vienā pozā. Ja redz, ka mugura veidojas nepareizi, tad jādomā, kā šo problēmu likvidēt. Palīdzēt var ārstnieciskā fizkultūra, uz kuru nosūta ģimenes ārsts, un arī manuālais terapeits, kurš ar speciāliem vingrojumiem,  uzspiedieniem un masāžu muguriņu var laikus iztaisnot. 

Kā norūdīt bērnu, un vai to var sākt darīt tagad – rudenī? 
Ļoti vērtīgi ir rītos pēc dušas noberzēties ar vēsu dvieli. Tas tonizē organismu, un arī cilvēka imūnā sistēma uz to «reaģē». Šo rīta procedūru var ieteikt, sākot no brīža, kad bērns pats sāk par sevi rūpēties un kopt savu ķermeni. Tāpat bērnu norūda ikviena fiziskā aktivitāte. Arī ar sporta stundu skolā jau ir pietiekami, vēl labāk, ja bērns iesaistījies dejošanas pulciņā vai trenējas futbolā, basketbolā vai kādā citā sporta disciplīnā. Jo fiziski spēcīgāks būs ķermenis, jo tas būs stiprāks cīņā ar vīrusiem. 

Reklāma
Reklāma

 

Avots: www.kasjauns.lv