Multiplā skleroze. Jaunākais pacients Latvijā ir bērna vecumā

Lai gan statistika liecina, ka ar multiplo sklerozi visbiežāk saslimst vecumā no 20 – 40 gadiem, tomēr slimība var skart arī bērna vecumā. Multiplā skleroze ir centrālās nervu sistēmas slimība, kurai raksturīgi jušanas, redzes, kustību un runas traucējumi. Jau piekto gadu maija mēneša pēdējā trešdienā atzīmē Pasaules multiplās sklerozes dienu. 

Sāpīgs jautājums ir rehabilitācija un psihoterapija, kas tik ļoti būtu nepieciešama multiplās sklerozes slimniekiem, īpaši jauniem cilvēkiem.

FOTO: Agnis Šmits

Sāpīgs jautājums ir rehabilitācija un psihoterapija, kas tik ļoti būtu nepieciešama multiplās sklerozes slimniekiem, īpaši jauniem cilvēkiem.

 

Šogad tā norisinās 28.maijā un, kā jau katru gadu, dažādi pasākumi notiks arī Latvijā, veicinot sabiedrības izpratni par slimību, kura var izpausties neskaitāmos veidos. Par Pasaules multiplās sklerozes dienas atzīmēšanu Latvijā gādā Latvijas Multiplās sklerozes asociācija (LMSA), tās reģistrā ir aptuveni 700 biedri. Kopumā Latvijā ir vairāk nekā 2000 multiplās sklerozes pacienti. 

 

Kā skaidro LMSA vadītāja Skaidrīte Beitlere, Pasaules multiplās sklerozes dienas mērķis ir stāstīt par šo slimību, informēt sabiedrību ar slimības simptomiem. „Tas nav noslēpums, ka cilvēks par slimību lielākoties interesējas tikai tad, ja tā ir skārusi viņu vai kādu tuvinieku. Cilvēki to nesaista ar sevi, neizprot. Tieši tādēļ pastāv LMSA, kas cenšas ikdienā runāt par multiplo sklerozi, par slimniekiem nepieciešamo diagnostiku, aprūpi. Vairāku gadu garumā ir jūtami multiplās sklerozes pacienta dzīves kvalitātes uzlabojumi, piemēram, sociālais darbs, slimniekiem ir pieejami asistenti, tomēr vēl joprojām ir vietas, kur slimnieki, kas sēž ratiņkrēslā, netiek. Sāpīgs jautājums ir rehabilitācija un psihoterapija, kas tik ļoti būtu nepieciešama multiplās sklerozes slimniekiem, īpaši jauniem cilvēkiem.” 

 

Šogad Pasaules Multiplās sklerozes dienai ir īpaši vēstījumi:

1. Nav zināmi multiplās sklerozes cēloņi un tas, kā izārstēt šo slimību. 

2. Multiplā skleroze pārsvarā tiek diagnosticēts vecumā no 25 - 31 gadam un ar to jāsadzīvo visu  mūžu. 

3. Multiplās sklerozes pacientiem mēdz būt ļoti dažādi simptomi.

4. Ārstēšana un pakalpojumi multiplās sklerozes pacientiem uzlabojas, taču ne visur un ne visiem.

 

Uz dažādiem pasākumiem vairākos Latvijas novados šodien, 28.maijā, pulcēsies multiplās sklerozes slimnieki. Šogad Pasaules multiplās sklerozes dienas tēma ir „Pieejamība”, kas ietver ne tikai vides pieejamību, bet arī iespēju cilvēkam ar kustību ierobežojumiem saņemt nepieciešamo informāciju par medikamentiem, par ārstēšanās un rehabilitācijas iespējām, par sociālās palīdzības saņemšanas iespējām, par kultūras un atpūtas iespējām un cita veida ikdienas informācijas un palīdzības pieejamību. 

Reklāma
Reklāma

 

Vidzemnieki pulcēsies Alūksnē, lai apskatītu pilsētas sabiedriskās un kultūras iestādes, noskaidrotu, kāda iespēja ir cilvēkam ar kustību traucējumiem nokļūt dažādās vietās, kā arī saņemt sev nepieciešamo informāciju. Pēc tam visi kopā vizināsies ar plostu pa Alūksnes ezeru, uz kura klāja var uzbraukt arī cilvēks ratiņkrēsla.

 

Latgales ļaudis no Daugavpils un tuvākajiem pagastiem, brauks uz Krāslavu /ar speciāli pielāgotu autobusu/, lai Kaplavā z/s „Klajumi” apskatītu zirgus un nodarbotos arī ar reitterapiju.

 

Kurzemnieki sabrauks Kuldīgā, aplūkot kāda veida terapiju var saņemt Kuldīgas slimnīcas jaunajā rehabilitācijas centrā, kā arī saņems rehabitologa konsultāciju. 

 

Rīdzinieki brauks uz Bausku, kur kopā ar baušķeniekiem aplūkos gan pilsētas ievērojamākās vietas, to pieejamību. Slimniekus ļoti interesē Bauskas sociālais dienests, kurš izvietots ēkas trešajā stāvā, kā arī dažādu iestāžu atsaucība un pieejamība cilvēkam ratiņkrēslā. Būs tikšanās ar novada Domes pārstāvjiem. 

 

Savukārt Rīgā šodien norisināsies Latvijas Neirologu biedrības un Neiroloģijas attīstības fonda rīkotā konference „Multiplās sklerozes diagnostikas un ārstēšanas vadlīnījas”. Konferencē piedalīsies Latvijas neirologi, programmā iekļauti multiplās sklerozes ārstniecības iestāžu neirologu referāti par šo slimību. Konferencē piedalīsies arī trīs pārstāvji no LMSA.

 

Ziņa tapusi sadarbībā ar "Divi gani – sabiedriskās attiecības".