Sākoties pavasara darbiem dārzā, jūtami pieaug slimnīcā ievesto pacientu skaits ar ķermeņa daļu amputācijām

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā pieaudzis to pacientu skaits, kuriem ir bijusi nepieciešama mikroķirurgu palīdzība pēc dažādu ķermeņa daļu dragātiem ievainojumiem un amputācijām. Vidēji mēnesī tādi ir ap 80 pacientu. Mediķi to saista ar sezonas aktualitāti - pavasara dārza darbiem.

Rīgas Austrumu slimnīcas mikroķirurgi aicina cilvēkus būt īpaši piesardzīgiem, strādājot ar dažādiem asiem darbarīkiem, ievērot drošības instrukcijas un nepieciešamos uzmanības pasākumus, tostarp lietot aizsargbrilles un cimdus.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Rīgas Austrumu slimnīcas mikroķirurgi aicina cilvēkus būt īpaši piesardzīgiem, strādājot ar dažādiem asiem darbarīkiem, ievērot drošības instrukcijas un nepieciešamos uzmanības pasākumus, tostarp lietot aizsargbrilles un cimdus.

 

Kā portālam mammamuntetiem.lv norādīja slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova, īpaši jūtama ir to aktīvo pavasara darbu sākšanās, kuros tiek izmantoti zāģi, cirvji, leņķa slīpmašīnas utml., jo lielākajā daļā gadījumu šādiem pacientiem ir konstatēti traumatiski rokas bojājumi.

Ir sākušies arī dažādi dārza darbi, līdz ar to, prognozējams, mediķu palīdzība būs nepieciešama tiem, kuri savainojumus būs guvuši neuzmanīgi darbojoties ar zāles pļāvējiem un motorzāģiem, kā tas ir tradicionāli katru gadu šajā laikā. Nereti šādos darbos tiek gūtas dragāta rakstura brūces, līdz ar to iespējas palīdzēt ir ierobežotas, un cilvēks var zaudēt pirkstus vai to galus.

Rīgas Austrumu slimnīcas mikroķirurgi aicina cilvēkus būt īpaši piesardzīgiem, strādājot ar dažādiem asiem darbarīkiem, ievērot drošības instrukcijas un nepieciešamos uzmanības pasākumus, tostarp lietot aizsargbrilles un cimdus. Tāpat veicot dārza darbus, vajadzētu atturēties no pārmērīgas alkohola lietošanas, kas nereti ir iemesls traumu gūšanai.

Mediķi vērš uzmanību uz to, ka liela nozīme norauto ķermeņa daļu veiksmīgai piešūšanai, ir pareizai traumētās ekstremitātes saglabāšanai līdz nokļūšanai medicīnas iestādē.

Primāri veicamie pasākumi:

1. Atrast amputēto ķermeņa daļu;

2.Ietīt tīrā audumā;

3. Ielikt hermētiskā konteinerā vai polietilēna maisiņā; to visu ievietot citā konteinerā vai polietilēna maisiņā, kas pildīts ar ūdeni, kurā peld ledus gabaliņi;

Reklāma
Reklāma

4.Neaizmirst amputēto segmentu paņemt līdzi uz medicīnas iestādi!

Norautā pirksta replantāciju var veikt 10-12 stundu laikā pēc negadījuma, plaukstas - 6 stundu laikā, augšdelma 3- 4 stundu laikā. Ja amputētā ķermeņa daļa tiek pareizi atvēsināta, laiks, pēc kura var veikt replantāciju, gandrīz divkāršojas.

Jāatceras:

1.Nelikt amputēto segmentu tieši uz ledus! Tādējādi amputētā ķermeņa daļa var apsalt un neatgriezeniski tikt sabojāta;

2. Nelikt amputēto daļu tieši ūdenī vai jebkādās dezinficējošās vielās (alkohols, jods, briljanta zaļais utml.);

3. Amputēto ķermeņa daļu nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt!

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir vienīgā vieta Latvijā, kur 24 stundas diennaktī tiek sniegta mikroķirurģiska palīdzība pacientiem ar amputētām ķermeņa daļām.