Latvijā sākusies putekšņu sezona - zied alkšņi

Ar marta sākumu Latvijā sākusies putekšņu sezona. Pirmie sākuši ziedēt alkšņi, un to putekšņu koncentrācija šobrīd ir ļoti augsta. Tāpat gaisā ir sastopami lazdas putekšņi - zemā un vidējā koncentrācijā. Tas tikai nozīmē, ka alerģiskiem cilvēkiem šajā laikā jābūt uzmanīgiem.

Alerģija var ietekmēt cilvēka dzīves kvalitāti, turklāt atsevišķiem pacientiem parādās aizvien smagāki alerģijas simptomi.

FOTO: Marika Eglīte

Alerģija var ietekmēt cilvēka dzīves kvalitāti, turklāt atsevišķiem pacientiem parādās aizvien smagāki alerģijas simptomi.

 

Jau vairākus gadus, sākoties ziedēšanas sezonai, katru nedēļu Latvijā tiek noteikta aerobioloģiskā prognoze. To nosaka speciālisti no Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes speciālisti ar īpašas iekārtas palīdzību, kas atrodas uz LU galvenās ēkas jumta. 

 

Alerģiju izraisošo augu ziedēšanas prognožu vietnē www.zied.lv iespējams ne tikai izlasīt aerobioloģisko prognozi, bet arī pieteikties uz iknedēļas atgādinājumu saņemšanu savā e-pastā. Ziņojums ar atgādinājumu par jauno aerobioloģisko prognozi pienāks reizi nedēļā – ceturtdienā.

 

Alerģija var ietekmēt cilvēka dzīves kvalitāti, turklāt atsevišķiem pacientiem parādās aizvien smagāki alerģijas simptomi. Jo agrāk tiks diagnosticēta alerģija un nozīmēta tās ārstēšana, jo ātrāk var sajust pilnvērtīgu dzīvi. Efektīvākie alerģijas ārstēšanas paņēmieni ir alergēnu specifiskā imūnterapija, izvairīšanās no alergēniem un pretalerģijas medikamentu lietošana.

Reklāma
Reklāma

 

Piemēram, alergēnu imūnterapija ir vienīgais terapijas veids, kuram ir ietekme uz alerģiskās slimības cēloni. Izmantojot alergēnu specifisko imūnterapiju, samazinās cilvēka jūtīgums pret alergēniem, pakāpeniski mainot organisma imūnsistēmas atbildi un nodrošinot pret tiem imunitāti. Plašāk par šo alerģiju ārstēšanas metodi var uzzināt www.zied.lv. 

 

Raksts tapis sadarbībā ar sabiedrisko attiecību kompāniju "Divi gani - veselīgas sabiedriskās attiecības".