Tautas medicīnas un dziednieku receptes smēķēšanas atmešanai

Smēķētgriba ir kā lietuvēns, kas atkal un atkal uzmācas miljoniem cilvēku. Tomēr, ja ir labā griba, tautas medicīna iesaka arī palīdzību - tai ir plašs līdzekļu klāsts. Lūk, vien dažas receptes, kā atmest slikto ieradumu. 

Ir tik daudz tautas līdzekļu, lai palīdzētu atmest kaitīgo ieradumu - smēķēšanu. Nepieciešama vien paša cilvēka labā griba.

FOTO: Shutterstock.com

Ir tik daudz tautas līdzekļu, lai palīdzētu atmest kaitīgo ieradumu - smēķēšanu. Nepieciešama vien paša cilvēka labā griba.

Graudu novārījums
No rīta tukšā dūšā izdzer graudu novārījumu. Ja pēc tam aizsmēķēsi, mutē radīsies nepatīkama sajūta. Recepte: sajauc pa 1 tējkarotei rudzu, prosas, auzu un miežu graudu, aplej maisījumu ar glāzi verdoša ūdens. Kad atdzisīs, izkās un visu uzreiz arī izdzer.


Baldriāns un apiņi
Vienādās devās sajauc baldriāna un apiņu saknes, pēc tam 1 tējkaroti maisījuma aplej ar glāzi karsta ūdens. Atstāj, lai 15 minūtes ievelkas, tad izkās un ielej koka traukā, jo tas vislabāk saglabā uzlējuma ārstnieciskās īpašības. Iedzer novārījuma pa vienai trešdaļai glāzes 3 reizes dienā. Pēc nedēļas smēķēt vairs negribēsies.


Soda
Glāzē ūdens izšķīdini 1 ēdamkaroti sodas. Ar šo šķīdumu izskalo muti. Iekšķīgi: izdzer pa pusglāzei ūdens, kurā izšķīdinātas 4 tējkarotes sodas. Recepte nav derīga tiem, kam pazemināts kuņģa sulas un skābes daudzums.


Auzas
Auzu novārījums palīdz smēķētāja organismam ātrāk atbrīvoties no nikotīna un atgūt spēkus. 2-3 glāzes graudu (ar vai bez apvalka) nomazgā siltā ūdenī, aplej ar 2-3 litriem ūdens, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un atstāj, lai ievelkas 1 diennakti. Pēc tam izkās un uzglabā uzlējumu ledusskapī. Dzer pa 120 mililitriem 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.


Eikaliptu lapas
1 ēdamkaroti eikalipta lapu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, ļauj ievilkties vienu stundu. Izkāstajam šķidrumam pievieno pa 1 ēdamkarotei medus un glicerīna. iedzer pa vienai ceturtdaļai glāzes 7 reizes dienā 3-4 nedēļu garumā.


Medus un piens
Rīta pusē, kad rodas vēlēšanās uzsmēķēt, apēd 1 ēdamkaroti medus un pēc 10 minūtēm - glāzi karsta piena. Dienas laikā procedūru atkārto vairākas reizes.

Reklāma
Reklāma


Lakrica
Iedzer lakricas saknes tinktūru pa 25-30 pilieniem 3 reizes dienā, neatkarīgi no ēdienreizēm. Tiem, kuri cieš no kuņģa un zarnu trakta slimībām, pirms lakricas lietošanas būtu nepieciešamas konsultēties ar ārstu. 

Kalmes un piparmētra
Kalmju un piparmētru novārījums. Lai bijušajiem smēķētājiem mutē nerastos nepatīkama garša, palīdzēs šo augu novārījums. 1 ēdamkaroti sasmalcinātu zāļu aplej ar karstu ūdeni, atstāj ievilkties 2 stundas, izkās un skalo muti.

 

Informācija no Dziedniecības gadagrāmatas 2014, autori Jānis Arvīds Plaudis, Elizabete Ozola (Jumava).