Pētījums: Omega-3 taukskābes var uzlabot artēriju funkciju smēķētājiem

Jaunākais Grieķijā veiktais pētījums liecina, ka cigarešu smēķētāji, kas ir sirds problēmu paaugstināta riska grupa, var gūt labumu, regulāri lietojot zivju eļļā esošās omega-3 taukskābes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai arī labākais ieteikums smēķētājiem būtu atmest smēķēšanu, tomēr tiem, kas turpina šo ieradumu, regulāra omega-3 taukskābju lietošana var uzlabot asinsvadu endotēlija jeb asinsvadu sieniņas darbību. Par to ziņots jaunākajā pētījumā, kas publicēts izdevumā International Journal of Cardiology.

 

“Omega-3 nepiesātināto taukskābju terapija uzlaboja artēriju endotēlija funkciju un elastību, kā arī nodrošināja pretiekaisuma efektu veselīgiem smēķētājiem,” ziņots Atēnas Medicīnas skolas pētījumā.

„Šāda nepiesātināto taukskābju iedarbība uz asinsvadu endotēlija šūnām atklāj jaunu omega-3 iedarbības mehānismu, kas ietekmē asinsvadu funkciju uzlabošanos un prasa papildus pētījumus.”

 

Līdz šim nepiesātināto taukskābju darbība tika saistīta ar asins lipīdu līmeņa, asinsspiediena un sirdsdarbības uzlabojumiem, samazinātu trombozes tendenci, kā arī asinsvadu funkciju uzlabojumiem.

Līdz šim nepiesātināto taukskābju darbība tika saistīta ar asins lipīdu līmeņa, asinsspiediena un sirdsdarbības uzlabojumiem, samazinātu trombozes tendenci, kā arī asinsvadu funkciju uzlabojumiem.

Pētījuma detaļas

Grieķu pētnieki iesaistīja 20 veselīgus smēķētājus randomizētā, placebo kontrolētā, dubultmaskētā, krusteniskā pētījumā. Dalībnieki tika sadalīti divās grupās un 12 nedēļas lietoja placebo vai arī 2g lielu devu omega-3 taukskābju ar 0,92g eikosapentaēnskābi (EPS) un 0,76g dokosaheksaēnskābi (DHS) saturā. Pēc tam sekoja četru nedēļu ilgs „atslodzes” periods, pēc kura dalīniekus samainīja ar grupām.  

Rezultāti parādīja, ka salīdzinājumā ar placebo, omega-3 preparāta lietošana bija saistīta ar būtiskiem uzlabojumiem asins plūsmas un asinsvadu veselības rādījumā, kā arī pulsa viļņa izplatīšanās ātruma un asinsvadu elasticitātes rādījumā.

Cigarešu smēķēšana nelabvēlīgi ietekmē abus šos rādījumus, taču omega-3 taukskābju lietošana uzrādīja smēķēšanas izraisīto darbības traucējumu mazināšanu. Turklāt pētījuma dalībnieku grupai, kas lietoja omega-3 taukskābes, uzlabojās iekaisuma marķieri TNF-alfa un IL-6 rādītāji.

"Šie rezultāti liecina, ka omega-3 taukskābes kavē smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz asinsvadu endotēliju," raksta pētnieki.

 

“Omega-3 taukskābju spēja aizsargāt sirds un asinsvadu sistēmu - kardioprotektīvā iedarbība - nav vienkāršs iedarbības mehānisms, bet gan sinerģiska vairāku, sarežģītu efektu darbība, kas ietver sevī pretiekaisuma un anti-aterosklerotisku iedarbību.”

 

Raksta adrese:

http://www.nutraingredients.com/Research/Omega-3s-may-boost-artery-function-in-smokers

 

Reklāma
Reklāma

Pētījuma adrese:

http://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(11)01955-3/abstract

 

Pētījums: Volume 166, Issue 2, Pages 340-346. “Effects of omega-3 fatty acids on endothelial function, arterial wall properties, inflammatory and fibrinolytic status in smokers: A cross over study”

Autori: G. Siasos, D. Tousoulis, E. Oikonomou, et al. 

 


Futura© Zivju eļļa 1000 

Latvijā vienīgās bezrecepšu zāles ar visaugstāko Omega-3 saturu vienā kapsulā! Viena kapsula dienā nodrošina nepieciešamo Omega-3 taukskābju diennakts devu.

Zivju eļļas kvalitāti nosaka Omega-3 taukskābju daudzums, un to nepieciešamā deva ir vismaz 650 mg. Organismā šīs neaizstājamās taukskābes neveidojās, tāpēc tās ir jāuzņem regulāri ar uzturu – zivīm vai papildus zivju eļļas veidā. Omega-3 taukskābes ietilpst jebkuras organisma šūnas apvalka sastāvā – tās ir iesaistītas visās orgānu sistēmās un tām piemīt unikāla loma labvēlīgi ietekmēt daudzas organisma funkcijas.

Iepakojums: 60 kapsulas (2 mēnešu kurss) un 120 kapsulas (4 mēnešu kurss – ekonomiskais iepakojums).

 

Nepamatota zāļu lietošana ir kaitīga veselībai