Padoms, cik alkohola nedēļā drīkst izdzert sieviete

Stress darbā, problēmas attiecībās, bērnu izvadāšana pa pulciņiem, nepadarītie darbi mājās un citas lietas arvien biežāk mudina sievietes atslābināties pie vīna glāzes. Nereti tas notiek katru vakaru. Vai tā nevar kļūt par atkarīgo? Padomus par pieļaujamām alkohola devām vaicājām divām narkoloģēm.

Lai alkohola lietošana neizraisītu nepatīkamas sekas, nedēļā nevajadzētu izdzert vairāk par 2 pudelēm vīna, iesaka narkoloģes.

FOTO: Agnis Šmits

Lai alkohola lietošana neizraisītu nepatīkamas sekas, nedēļā nevajadzētu izdzert vairāk par 2 pudelēm vīna, iesaka narkoloģes.

 

 

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta Ambulatorās nodaļas vadītāja Inga Landsmane:

"Šobrīd sabiedrības veselības nostādnes nosaka, ka zema riska (mērena) alkohola lietošana ir tad, ja lietošana nerada veselības riskus. Sievietēm nevajadzētu vienā iedzeršanas reizē pārsniegt 1- 2 devas alkohola, kas varētu būt 1- 2 vīna glāzes ( 1 deva ir 150 ml 13% vīna), nedēļā ne vairāk kā 9 devas, rekomendējot atturēties no alkohola lietošanas 2-3 dienas nedēļā.

 

Sievietēm nevajadzētu vienā iedzeršanas reizē pārsniegt 1- 2 devas alkohola, kas varētu būt 1- 2 vīna glāzes.

 

Turpretim vīriešiem nevajadzētu vienā iedzeršanas reizē pārsniegt 2- 3 devas alkohola, kas varētu būt ne vairāk kā 2 puslitra pudeles gaišā alus ( 1 deva ir 0,33 l (4%) gaišā alus), nedēļā ne vairāk kā 14 devas, rekomendējot atturēties no alkohola lietošanas 2-3 dienas nedēļā. Bieži gaišais alus ir stiprāks par 4% līdz ar to 0,5 l būs vismaz 1, 6 devas alkohola, kas liecinās par to, ka katrā iedzeršanas reizē tiek lietots maksimālais pieļaujamais daudzums, kas jau rada problēmas interpersonālajās attiecībās (sievas pārmet vīriem, ka viņi par daudz un pārāk bieži dzer).

 

Vajadzētu paturēt prātā, ka regulāra lietošana var pieprasīt devu palielināšanu un pieaugs arī lietošanas biežums, kas var radīt problēmas nākotnē."

 

Narkoloģe un psihoterapeite Ināra Vārpa:

"Sievietes ķermenī ir citāda attiecība starp ūdeni, taukiem un muskuļiem nekā vīrietim, kas nozīmē, ka alkohola uzsūkšanās, ietekme un rakstura izmaiņas būs ātrākas un pie mazākām devām nekā vīrietim.

Galveno risku noteiks ģenētiski labvēlīga vai dzimtas pieredze, psiholoģiskais briedums un emocionālā līdzsvarotība. Jo nenobriedušāka personība, jo mazāku daudzumu un īsāku laiku tam vajadzēs. Dzīves un personības krīzes, kas nav risinātas, dažkārt būs palaidējmehānisms atkarības sākumam, pat, ja līdz tam lietošana bijusi sociāli adekvāta.

Reklāma
Reklāma

 

Sievietes atšķirībā no vīriešiem ir manipulētspējīgākas, emocionāli nestabilākas un diemžēl, melīgākas, kas izskaidro arī faktu, ka sieviešu alkoholisms norit smagāk, straujāk un prognoze uz atveseļošanos - sliktāka.

 

Sieviešu  bīstama deva nedēļā ir 12, vīrietim - 22.  Piemēram, 0,7 litru tilpuma degvīnā ir 20 devas, sausais vīns 0,7 l tilpuma - 6 devas, tumšais alus  - divas puslitra pudeles - 5 devas.

 

Kā jau minēju, atkarības attīstību nosaka bioloģiskie, psiholoģiskie, ģimenes un sociālie riski, kas katram indivīdam ir savi un būtu jāzina, pirms sākam lietot alkoholu un īpaši, ja pastāv tendence to darīt pastiprināti un bieži.

 

Divas pudeles vīna nedēļā - pieļaujamā, bet uz bīstamās robežas, balansējošā pieļaujamā alkohola deva sievietēm!

 

Sievietes atšķirībā no vīriešiem ir manipulētspējīgākas, emocionāli nestabilākas un diemžēl, melīgākas, kas izskaidro arī faktu, ka sieviešu alkoholisms norit smagāk, straujāk un prognoze uz atveseļošanos - sliktāka.

 

Tai pat laikā sieviešu pārmērīgā alkoholizācija kļuvusi par ikdienu un neērtības sajūta par to izzudusi. Arī sareibusi sieviete jūtas ļoti vērtīga un uzvedas kā rota, lai gan patiesībā skaļa, vaļīga, uzmanību piesaistoša, ar seksuāli akcentētu manieri.

 

Vīrietim bieži izdevīga ir tieši alkoholu lietojoša sieviete, kuras uztvere un kritika ir izmainīta. Turklāt bērniem nav iespējas uz veselīgu māti, un viņi iegūst "ideālas" sievietes bildi nākotnei. Kā tas attīstīsies, to var jau hipotētiski iedomāties, un dzīvē musturi diemžēl atkārtojas, ja ar tiem neko nedara".

 

 

Par šo tēmu lasi arī: Dažas vīna glāzes sievieti pāris vakaros var padarīt par alkoholiķi