Kādā vecumā mazajiem puikiņām jābūt noslīdējušām oliņām?

Nereti jaunajiem vecākiem, kuri sagaidījuši pirmdzimto - dēlu, ir visai maza nojausma par to, kā jāizskatās zēna dzimumorgāniem un kādā vecumā oliņām jābūt pilnībā noslīdējušām. Sekot līdzi zēnu dzimumorgānu attīstībai ir ļoti svarīgi, lai nākotnē puika, kļuvis par vīrieti, varētu dzīvot pilnvērtīgu seksuālo dzīvi un radīt pēcnācējus.
Kādā vecumā mazajiem puikiņām jābūt noslīdējušām oliņām?

FOTO: Shutterstock.com

Kā portālam mammamuntetiem.lv atzina interniste Evita Goraja, daba tā ir iekārtojusi, ka meitenēm dzimumorgāni dzimtas turpināšanai atrodas iekšpusē ķermenī. Bet zēniem - viss ir ārpusē, jo viņiem neder tik augsta temperatūra, kāda tā ir ķermenī iekšā.

Zēnu sēklinieku maisiņu saturam jāseko, ja vecāki vēlas pieredzēt mazbērnus, t.i., lai nodrošinātu kvalitatīvu dzimtas turpināšanu. Bet parasti pie ārsta apskatēm to noteikti ārsts arī apskata un piefiksē. Un tomēr, visuzmanīgākie ir zinoši vecāki, kas seko, lai abi sēklinieki atrastos sēklinieku maisiņā.

 

Oliņu nenoslīdēšanu jākoriģē ap 1 gadu vecumu. Ja jau tuvojas 1 gada vecums un sēklinieku maisiņi (viens vai abi) ir tukši (tie var būt tukši visu laiku vai arī ik pa laikam), tad iesaka konsultēties ar ķirurgu.  Ķirurgs izvērtēs un noteiks ārstēšanu (viņš var likt arī pagaidīt līdz 1,5-2gadu vecumam). Parasti ārsti apskates laikā pārbauda sēklinieku maisiņu saturu un jau laicīgi brīdina vecākus par plānoto ķirurga konsultācijas nepieciešamību, sacīja mediķe.

 

Reklāma
Reklāma

Arī plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis sarumā ar mammamuntetiem.lv uzsvēra, cik ļoti svarīgi ir sekot līdzi maza zēna dzimumorgānu attīstībai. Pirmkārt, mazajam puikiņam jābūt tieši tādiem pašiem dzimumorgāniem kā tētim, tikai izmēros mazākiem. Respektīvi - jābūt gan krāniņam, gan abiem sēkliniekiem. Turklāt jāraugās ne tikai, lai abas oliņas būtu noslīdējušas, bet arī jāpārliecinās, vai urīna izvadkanāls atrodas dzimumlocekļa galviņas viducī, kā arī jāseko līdzi priekšādiņai, kas, zēnam pieaugot, jābūt atbīdāmai. Ja priekšādiņa ir pārāk cieši saaugusi, radot piepampumu, nekavējoties jāvēršas pie urologa.

 

Ja kaut kādu iemeslu dēļ, piemēram, bijusi trauma, vīrietim nav vienas oliņas, tad ar ķirurģisku operāciju šo defektu var labot, implantējot sēkliniekā mākslīgo oliņu, kas vizuāli neatšķirsies no īstās, stāstīja J.Ģīlis.