Pētījums: bērni negrib draudzēties ar resnīšiem

Kādā pētījumā Lielbritānijā par attieksmi pret resniem cilvēkiem, kurā  piedalījās 126 tikko skolas gaitas uzsākuši zēni un meitenes, tika secināts, ka mazajiem skolēniem nepatīk doma par draudzēšanos ar resnu vienaudzi. Tai pat laikā, viņiem nebija iebildumu draudzēties ar bērnu, kas ir normālā svarā vai ar bērnu invalīdu ratiņos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Līdsas Universitātes (Leeds University) pētnieki secina, ka mazi bērni ir tikpat aizspriedumaini pret resniem cilvēkiem, kā pārējā sabiedrības daļa. Pētījuma ietvaros profesors Endrjū Hils (Andrew Hill) lasīja 4 līdz 6 gadus veciem bērniem speciāli sagatavotu stāstu trīs versijās. Stāsts aprakstīja bērnu grupu un kas notika, kad Tobijs, viņu „negantais” kaķis, iesprūst kokā. Visos trijos variantos stāsta sižets ir vienāds, bet stāsta tēli mainījās, parādot Alfiju trīs dažādos veidos - kā zēnu ar normālu svaru, pārāk lielu svaru un sēžot invalīdu ratiņos.
Bērnuprāt, resnajam Alfijam ir mazāk iespēju uzvarēt sacensībās, gūt labas sekmes skolā, būt apmierinātam ar savu izskatu, tikt uzaicinātam uz ballīti kā Alfijam ar normālu svaru. Alfijs, kurš atradās invalīdu ratiņos arī tika novērtēts zemāk, bet ne tik zemu kā resnais Alfijs.

Bērnuprāt, resnajam Alfijam ir mazāk iespēju uzvarēt sacensībās, gūt labas sekmes skolā, būt apmierinātam ar savu izskatu, tikt uzaicinātam uz ballīti kā Alfijam ar normālu svaru.

Pārsteidzošākais, ka gandrīz neviens no bērniem negribētu būt draugos ar resno Alfiju. Tikai viens no 43 bērniem piekristu būt draugos ar attēlā redzamo Alfiju ar svara problēmām.

Šādu attēlu aplūkoja pētījumā iesaistītie bērni. Pētījumā atklājās, ka bērni labāk dod priekšroku attēlā redzamajam tievajam bērnam un bērnam ar invaliditāti. Tikai viens no 43 bērniem būtu draugos ar attēlā redzamo resno bērnu. Attēls no http://www.dailymail.co.uk.


Stāstā, kurā Alfijs tika nomainīts pret sieviešu kārtas galveno varoni, pētījuma rezultāti bija līdzīgi. Tikai divi no 30 bērniem norādīja, ka  būtu gatavi draudzēties ar resno Alfīnu.

Pētījuma rezultāti, kuri norāda, ka arī mazi bērni uztver negatīvi cilvēkus ar liekā svara problēmām, tika prezentēti Liverpūlē Eiropas Kongresā par aptaukošanos. Profesors Hils teica: „Šis pētījums apstiprina, ka bērni saprot, cik liela ir sabiedrības interese par cilvēku svaru. Tas parāda, ka Lielbritānijā sākumskolas bērni ir pieņēmuši to negatīvismu, kas asociējas ar aptaukošanos un saprot, ka tas ietekmē izskatu, skolas aktivitātes un sociālo dzīvi. Šis negatīvisms arī skāra stāsta varoni ratiņkrēslā, bet ne tik lielā mērā, kā puisēnu ar svara problēmām.

Reklāma
Reklāma

Profesors sacīja, ka „resno bērnu” vecāki atzīst, ka viņu bērni jau tiek izolēti 5 gadu vecumā.

Skolēni atstūma stāsta varoni ar svara problēmām, neatkarīgi no tā, vai stāsta varonis bija meitene vai puika. Skolēnu dzimums šajā pētījumā neradīja nekādu ietekmi.” Profesors sacīja, ka „resno bērnu” vecāki atzīst, ka viņu bērni jau tiek izolēti 5 gadu vecumā. Šādas atziņas var palīdzēt risināt svara problēmu izraisītu apsmiešanu un pazemošanu. Profesors minēja, ka viņš tic - mazi bērni uzņem apkārt esošos negatīvos aizspriedumus, kas skar aptaukošanos, un tie var būt gan vecāku uzskati, gan televīzijā sastopamie uzskati. Profesors piebilda: ”Es uzskatu, ka sabiedrībā velk paralēles starp cilvēku svaru un morāli. Cilvēki tic, ka morāles principi ir balstīti uz cilvēku ārējo izskatu. Diemžēl, šis uzskats ir ļoti spēcīgs.”

 

Pēc ārzemju preses materiāliem sagatavojusi Ita Petrika, speciāli mammamuntetiem.lv