Divu gadu vecumā pie zobārsta. Vai ieteicama narkoze?

Kad bērniņš ir lielāks, vieglāk sarunāt, ka jādodas pie zobārsta apskatīt zobiņus. Ar divgadnieku sarunāt var nebūt tik viegli, īpaši, ja ir slikta iepriekšēja pieredze. 

Iešanu pie zobārsta var izvērst kā rotaļu. Un pēc speciālista apmeklējuma darīt lietas, kas bērnam sagādā prieku.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iešanu pie zobārsta var izvērst kā rotaļu. Un pēc speciālista apmeklējuma darīt lietas, kas bērnam sagādā prieku.

Jautājums: "Man ir divi divus gadus veci dēliņi. Viens no puisīšiem 1,5 gadu vecumā nolauza priekšējos zobus. Nācās raut ārā. Viņam tikai iespricēja parasto narkozi, bet es pat nezinu, vai tā maz iedarbojas, jo viņš traki raudāja. Man nācās viņu turēt ar visu spēku. Tas viņam izraisīja paniskas bailes no ārstiem. Tagad mums ar abiem puikam atkal jāiet pie zobārsta, jo mums bojājas zobiņi, un zobārsts teica, ka divos gados obligāti jāiet pie zobārsta. Gribēju zināt, vai mazos nav iespēja kaut kā aizmidzināt, lai viņi neko nejūt un neredz, kas var izraisīt viņiem bailes."

 

Atbild zobārste Baiba Krauze:

Reklāma
Reklāma

"Varu padalīties personīgajā pieredzē. Mana jaunākā meita 3 gadu vecumā neveiksmīgi krita, iesita zobu un tas bija jāizņem. Tika traumēts arī pastāvīgais zobs, ko vēlāk noskaidrojām rentgenā. Arī viņai zobu ņēma ārā tikai ar lokālo anestēziju – šprici. Protams, ka bija arī jāpabļauj. Tā ir dabīga aizsargreakcija. Tikko izgājām ārā no kabineta, tā pirmais jautājums bija, vai zobu feja atnesīs naudiņu. Nekādu negatīvu atmiņu. Jāpiebilst, ka ar traumu vedu bērnu pie speciālista un pati manipulāciju neveicu. Tagad pagājuši 3 mēneši un meita droši lien krēslā pie maniem kolēģiem, jo patīk parādīt zobus :)

Pie zobārsta jāved tam vecākam, kuram pašam nav baiļu vai pārspīlēta stresa par bērna labsajūtu.

Protams, ka ir pieejama vispārējā narkoze – Stomatoloģijas institūtā un klīnikā SIROWA. Bet, ja ir tikai jāatrāda bērns, tad noteikti par tādām lietām nav jādomā. Ņemiet līdzi bērnus, kad pati ejat pie zobārsta, kad iet tētis. Lai mazie redz, ka tas nekas traks nav. Un viņiem rodas interese par procesu. Vismaz mani pacienti regulāri ņem līdzi mazos, un tam ir rezultāts. Un vēl iesaku atrast bērnu zobārstu, jo viņiem ir cita pieeja. Un pie zobārsta jāved tam vecākam, kuram pašam nav baiļu vai pārspīlēta stresa par bērna labsajūtu. Bērni jūt mūsu labilitāti. Bērnam jāizstāsta, ka paskatīsies mutē ar spogulīti. Papūtīs ar gaisu, saskaitīs zobus. Pirmajā reizē, ja nekas nav akūts, apskate ir patīkams process, ko radošs zobārsts var pārvērst par īstu piedzīvojumu ar pavizināšanos krēslā, saules zaķīšiem ar lampu utt. Un pie rūcošajiem instrumentiem vislabāk pierast pie higiēnista – bērniem higiēnas pamatā ir pulēšana, kas ir patīkami un smieklīgi, jo bieži tas kut :)"