Pētījums: 62% Latvijas iedzīvotāju ēd neveselīgi

Veiktais sirds veselības pētījums liecina, ka 28% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ikdienā nerūpējas par savas sirds un asinsvadu veselību. Vēl vairāk, 76% - nenodarbojas ar regulārām fiziskām aktivitātēm, bet 62% aptaujāto atzinuši, ka savā uzturā lieto neveselīgu pārtiku.  

62% Latvijas iedzīvotāju uzturā lieto neveselīgu pārtiku.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

62% Latvijas iedzīvotāju uzturā lieto neveselīgu pārtiku.

 

Liekais svars un strauja veselības pasliktināšanās

Par galveno motivācijas iemeslu lielākām rūpēm par veselību, aptaujātie cilvēki norādījuši strauju veselības pasliktināšanos un lieko svaru, kā arī sliktas analīzes. Vairums aptaujāto cilvēku par veselību sāk domāt pēc tam, kad jau ir parādījušās nopietnas problēmas. Ārsta ieteikumus veselīgākam dzīvesveidam vērā visbiežāk ņem 15 - 19 gadus jaunie jaunieši (56%), bet pārējās vecuma grupas speciālista ieteikumus vērā ņem uz pusi retāk. 

Liekais svars visbiežāk uz paradumu maiņu motivētu rīdziniekus, bet citās pilsētās dzīvojošajiem arī tas nav arguments, lai būtiski mainītu ēšanas paradumus. Kopumā iezīmējas atšķirība starp Rīgā dzīvojošajiem un pārējiem respondentiem. Rīdziniekiem veselīgs dzīvesveids ir aktuālāks, tie attiecīgi biežāk maina paradumus, ir aktīvāki. To var saistīt ar veselīgu un modernu dzīvesveidu, kā arī ar lielāku pārtikas izvēli veikalu plauktos. 39% aptaujāto norādījuši, ka pēdējā gada laikā sākuši vairāk lietot augļus un dārzeņus, 35% vairāk arī ūdeni. Rūpējoties par savu veselību, sievietes uzturā cenšas vairāk lietot augļus un dārzeņus (43%), turpretim vīrieši cenšas mazāk lietot alkoholu (23%).   

Latvijas Diētu ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis uzsver, ka ikdienas uzturam un dzīvesveidam ir liela nozīme daudzu hronisku slimību profilaksē.

 

Reklāma
Reklāma

Tādas slimības kā otrā tipa cukurdiabēts, paaugstināts asinsspiediens, kā arī sirds asinsvadu saslimšanas ir cieši saistītas ar neadekvātiem ēšanas paradumiem ikdienā un mazkustīgu dzīvesveidu. Sava veida priekšvēstnesis asinsvadu saslimšanām ir tauku vielmaiņas rādītāju asinīs izmaiņas.


Holesterīna un triglicerīdu līmeņa paaugstināšanās asins analīzēs ir signāls, kuru nedrīkst ignorēt. Savlaicīgi jākonsultējas ar ārstu gan par ēšanas paradumu maiņu, gan iespējamu medikamentozo terapiju. Liela nozīme ir ikdienā lietoto taukvielu daudzumam un to kvalitatīvajam sastāvam, norāda Brēmanis.

 

Pētījuma pasūtītājs ir "Flora Pro.activ.". Pētījums tapis sadarbībā ar "Snapshot" iknedēļas interneta aptauju. Aptauja norisinājās no šā gada 27.augusta līdz 4.septembrim, un tajā piedalījās 885 respondentu vecumā no 15 - 74 gadiem.