Ar spilgtām krāsām un pastaigām pret rudens depresiju! Psiholoģes ieteikumi

Laiks, kad saule vairs tik bieži pie debess juma neparādās un līdz pirmajam, mirdzošajam sniegam vēl kāds laiciņš jāpagaida, nereti nāk ar nomāktu garastāvokli, vienaldzību un pat depresiju. Kā ar to cīnīties, mammamuntetem.lv dažus ieteikumus sniedza Ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centra "Līna" psiholoģe Zane Avotiņa.

Kā redzamākie rudens depresijas simptomi tiek minētas pastāvīgas skumjas, enerģijas un intereses trūkums.

FOTO: Shutterstock.com

Kā redzamākie rudens depresijas simptomi tiek minētas pastāvīgas skumjas, enerģijas un intereses trūkums.

Asaras pašas no sevis...

Katru gadu Latvijā atnāk brīnišķīgs rudens ar bagātīgām krāsām, rudens ziediem un košiem lapu un mākoņu kontrastiem. Un tad pamazām zeltainās lapas nobirst, vēja plosīti lietū stāv koku kailie tēli. Reizēm skatoties uz tiem, kļūst neomulīgi un skumji, gribot negribot acīs mēdz sariesties asaras un vairs nav skaidrs par ko tās ir – par kokiem, vēju vai pašam par sevi. Iespējams, ka reizi pa reizei katrs cilvēks, kurš vairāk, kurš mazāk kopā ar atnākošo rudeni piedzīvo un izjūt rudens atnestās pārmaiņas. 

 

Hroniska nomāktība rudens periodā tiek skaidrota kā hormonālas izmaiņas cilvēka organismā, kas rodas diennakts laika maiņas un saules trūkuma rezultātā, un ikdienā mēs to mēdzam dēvēt par rudens depresiju.

 

Kā redzamākie rudens depresijas simptomi tiek minētas pastāvīgas skumjas, enerģijas un intereses trūkums vai pat pilnīga vienaldzība pret dažādām aktivitātēm, kas iepriekš sagādājušas prieku. Diennakts laika izmaiņas ienes savas korekcijas arī miega režīmā – var parādīties bezmiegs, vai pārmērīga miegainība. Darbā var kļūt arvien grūtāk koncentrēties, kā arī šķiet, ka ikviens sīkums var būt kā pēdējais piliens jau tā pilnajai sirdij. Nereti šādos periodos var būtiski izmainīties arī ēšanas paradumi. 

 

Kā cīnīties ar rudens depresiju?

  1. Atpazīt izmaiņas savā psiholoģiskajā stāvoklī.
  2. Ļaut tuvajiem cilvēkiem sevi atbalstīt.
  3. Atvēlēt laiku patīkamām fiziskām aktivitātēm, piemēram, garām pastaigām svaigā gaisā.
  4. Apģērbā un interjerā ļaut ienākt spilgtām krāsām.
  5. Mēģināt sevi palutināt ar pareizu, sabalansētu uzturu.

 

Psiholoģe Z.Avotiņa norāda, ka pirmais un pats būtiskākais ir atpazīt sevī šīs rudens atnestās izmaiņas, lai spētu atbilstoši reaģēt un piemeklētu sev visatbilstošākos paņēmienus šo sajūtu pārvarēšanai. Atpazīstot sevī šīs ieilgušās skumjas un nomāktības sajūtu, mēs varam novērst to pāraugšanu milzu sniega bumbā, kas ar katru kustību kļūst lielāka un neapturamāka.

Rudenī vairāk nekā citos gadalaikos ir būtiski apzināties, ka katram pašam ir jāiegulda lielāks laiks un atbildība rūpēs par sevi, arī attiecībā uz to, kā es atļauju citiem man sniegt atbalstu tad, kad jūtos nomākts. Šķiet, ka šīs rudens atnestās vēsmas tā vien liek pievērsties filozofiskām sarunām pašam ar sevi. Pārskatīt un pārvērtēt sasniegto un vēl neizdarīto, kas nereti var sagādāt patīkamu prieku un gandarījumu, kā arī reizēm nest līdzi vilšanās sajūtu. Taču šis var būt arī ļoti piemērot laiks, lai nesteidzīgi pavadītu laiku kopā ar sev tuviem cilvēkiem patīkamā atmosfērā, ar cilvēkiem, kam uzticies ar tiem, kas novērtē Tevi tieši tādu, kāds esi un ir gatavi dalīties savās pozitīvajās emocijās. Drošā un uzticamā vidē daudz vieglāk ir izrunāt uzkrātās emocijas, kas nereti sniedz tieši emocionālu atvieglojumu skumju brīžos.

Gada tumšākajos periodos lielāka uzmanība būtu jāpievērš ikdienas fiziskajām aktivitātēm, kaut vai vienu reizi dienā iziet ārā.

Reklāma
Reklāma

 

Būtiski izvēlēties tādas fiziskās aktivitātes, kas sagādā prieku, nevis līdz izmisumam nodzīt sevi sporta zālē.

 

Tāpat līdz ar rudeni cilvēka organisms alkst saņemt aizvien vairāk gaismas un siltuma, ne tikai emocionāli, bet arī fiziski. Tāpēc ir būtiski padomāt par iespēju ieviest izmaiņas savā interjerā vai garderobē, ienesot tajā lielāku krāsu un faktūru dažādību, kā arī nodrošināt sevi ar vairāk gaismas.

Tā kā arī pareizs uzturs iet roku rokā ar cilvēka fizisko un emocionālo labsajūtu, speciālisti pētījumos norāda, ka, lai parūpētos par sevi tieši rudens periodā ir nepieciešams papildus uzņemt organismam trūkstošās vielas, kā arī nodrošinātu ar sabalansētu un veselīgu uzturu.

Ja tomēr ir sajūta, ka nav paša spēkiem turēties pretī nomācošajai sajūtai, te nu ir tā vieta, kad ļaujam mums palīdzēt citiem un ja nepieciešams, meklējam atbalstu pie tuviniekiem, draugiem vai vēršamies pēc palīdzības pie speciālistiem.

 

Arī rudens vakariem, gariem un tumšiem, ir sava burvība, savs skaistums, kad mums tiek dota iespēja beidzot mazliet vairāk parūpēties pašiem par sevi, kā arī mazliet vairāk atļaut, lai par mums parūpējas kāds cits.

 

Tā ir lieliska iespēja mums pašiem pabūt ar sevi, sajust to, kas esam un ko vēlamies sasniegt. Galu galā ar gaišām cerībām uzsnieg sniegs un sniegam nokūstot, nāk pavasaris, optimistiski atzīst psiholoģe. Iespējams, ka ne velti mums ir iespēja piedzīvot šīs cikliskās izmaiņas, lai no katra gadalaika mēs mācītos arī kaut ko par sevi. Rudens ir labs laiks, lai atjauninātu savus vasarā iztērētos spēkus, laiks, lai atjauninātos un gatavotos jaunajam augšanas posmam.

Saistītie raksti