Dakter... kā es varu palīdzēt savam bērnam mācībās?

Bērna veselība nereti ir noteicošais faktors viņa izaugsmei un sekmēm mācībās. Vasara skolēniem dāvajusi atpūtu, daudz saules un prieka. Šķiet par ko gan satraukties, tikai mazlietiņās jāpacenšās pierast pie skolas ikdienas, agrajiem rītiem un palielinātas slodzes un viss būs kārtībā, mierinām mēs sevi.

Protams, mēs ceram, ka tieši mūsu bērnu visas likstas neskars un, ja arī skars, tad uz īsu brīdi un pārejoši.

FOTO: Mārcis Baltskars, http://www.baltskars.lv/

Protams, mēs ceram, ka tieši mūsu bērnu visas likstas neskars un, ja arī skars, tad uz īsu brīdi un pārejoši.

Taču sākoties mācībām daudzi vecāki saskarās ar dažādām bērna veselības problēmām, tipiskākās no tām – bērns bieži kavē skolu, jo bieži slimo, bērns ir noguris, nespēj apgūt mācību vielu, jo nevar koncentrēties, bērnam bieži sāp galva un jau daudz nopietnākas problēmas – bērnam ir grūtības rakstīt un rēķināt.


Valodas traucējumi skar – 64,2 bērnus no katriem 1000 pirmklasniekiem Latvijā 2009. gadā (avots VEC)
Daudzi vecāki jau no savas bērnības atceras vizīti pie logopēda, šķiet tas ir jāapmeklē tad, ja mazs bērns neizrunā burtu „r”, šļupst vai nerunā 3 gadu vecumā. Taču tas ir maldīgi. Patiesībā logopēds ir jāapmeklē, tad, ja skolēns:
•  Slikti lasa, lasot jauc līdzīgos burtus (b-p u.c.);
•  Rakstos pieļauj dīvainas kļūdas;
•  Nespēj, vai ar grūtībām spēj izrēķināt matemātikas uzdevumus, nespēj iemācīties reizrēķinu;
•  Grūti orientējās apkārtējā vidē, telpā, raksta spoguļrakstā;
•  Stostās.


Valodas traucējumi var radīt bērnam grūtības uzvert mācību vielu un komunicēt ar saviem vienaudžiem, kas savukārt rada bērnam psiholoģiskas grūtības. Bieži vien vienaudži ir nežēlīgi un ķircina bērnus, kuriem ir valodas traucējumi.


Taisna mugura netikai tāpēc, ka tas ir skaisti!
Ar vien vairāk mēs pavadām laiku sēžot ofisā pie datora, tieši tas pats notiek ar bērniem – ir tik daudz skolēnam pievilcīgas izklaides – dators un televīzija, kas aizņem lielu bērna ikdienas dzīves daļu, vēl neskaitot to ka visu rīta cēlienu bērns pavada sēžot skolas solā.
Kopš mazotnes bērni nepareizi stāv un sēž. Grāmatas un darba burtnīcas ir smagas, arī skolas somas ne vienmēr ir ideāli piemērotas. Ilga sēdēšana nepareizā pozā un nepiemēroti apavi veicina muguras problēmu attīstību.
Viena no mūsdienu lielākajām problēmām skolu audzēkņiem ir stājas traucējumi, kas skar aptuveni 60 procentus pirmsskolas un skolas vecuma bērnu. Neārstētie stājas defekti – īsākais ceļš uz muguras sāpēm, kad bērns būs jau paaudzies. Turklāt nepareiza stāja var apgrūtināt elpošanu, jo plaušas tiek saspiestas, bērns nesaņem pietiekoši daudz skābekļa, viņam ir grūtāk koncentrēties. Skābekļa trūkums var izraisīt galvas sāpes. Īpaši ir jāuzmanās tiem vecākiem, kuru bērniem stājas traucējumi ir ģenētiski noteikti. Stājas traucējumus palīdzēs savlaicīgi novērst fizioterapeits. Iespējams vajadzēs apmeklēt ārstniecisko vingrošanu vai iziet masāžas kursu, smagākos gadījumos būs nepieciešama ķirurga - otropēda konsultācija.


Skābekļa kokteilis – barība skolēna smadzenēm
Skābekļa kokteiļi ikvienā vecumā palīdz uzlabot vielu maiņu, stiprināt imunitāti, attīsta domāšanu un atmiņu, uzlabo miegu, paaugstina darba spējas un fizisko izturību, palielina izturību pret stresu.

Reklāma
Reklāma


Ja bērns bieži saaukstējas, cieš no kakla sāpēm un biežām iesnām var palīdzēt sāls istaba jeb speleoterapija
Tās laikā ieelpotie sāls joni attīra un nomierina elpceļu gļotādu, stabilizē nervu sistēmu. Uzlabojas miegs un emocionālais garastāvoklis,  tiek veicināta kopējā vielmaiņa.


Iespēja – uzzināt vairāk
Protams, mēs ceram, ka tieši mūsu bērnu visas likstas neskars un, ja arī skars, tad uz īsu brīdi un pārejoši. Juglas medicīnas centrs piedāvā bezmaksas informatīvos seminārus vecākiem par bērnu veselību. Semināru laikā vecākiem būs iespēja uzzināt, vai bērnam nepieciešama ārsta konsultācija. Šos seminārus vadīs Juglas medicīnas centra ārsti speciālisti – fizikālās medicīnas ārsts, logopēds un pediatrs. To mērķis ir informēt vecākus par to, kādos gadījumos būtu nepieciešams pievērst lielāku uzmanību bērna veselības stāvoklim, noslēgumā dalībniekam būs iespēja uzdot viņu interesējošus jautājumus speciālistam individuāli, kā arī pierakstīties uz konsultācijām un nodarbībām. Visa informācija par semināru laikiem pieejama mājas lapā – www.mcjugla.lv.


2011. gada 8. septembrī savukārt visiem bērniem bezmaksas būs pieejams fizioterapeita konsultācijas par bērna stāju un būs iespēja izmēģināt bezmaksas sāls istabas apmeklējumu, kā arī baudīt skābekļa kokteiļus ar atlaidēm.
Juglas medicīnas centrā sekmīgi darbojas Bērnu poliklīnikas nodaļa plašu pakalpojumu klāstu bērnu veselības stāvokļa novērtēšanai – diagnostikā, ārstēšanā un rehabilitācijā. Pieņem ārsts – pediatrs.


Juglas Medicīnas centrs
Juglas iela 2, Rīga
Reģistratūra – 67521270, 67528961
E-pasts: jmc@balticom.lv
Ieskaties: www.mcjugla.lv