Pret infekciju slimībām pasargās vakcīnas

Vakcinācija ir visefektīvākais instruments smagu un nāvējošu infekcijas slimību profilaksē. Pateicoties vakcinācijai, par 99,96% samazinājusies saslimstība ar tik biedējošām slimībām kā stingumkrampji, difterija, garais klepus, masalas, epidēmiskais parotīts, poliomielīts un citas (salīdzināti saslimšanas gadījumi 1960. gadā un 2009. gadā).
Konsultē BKUS bērnu infektologs, RSU docente Ilze Grope

Foto: Agneta Jonele

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Agneta Jonele

Dažkārt vecāki brīnās, kāpēc vakcinācija jāuzsāk jau pirmajos dzīves mēnešos? Tas jādara tāpēc, ka imunitāte veidojas pakāpeniski un vakcinācijas kalendārs radīts tā, lai bērns būtu ieguvis imunitātes “lietussargu” līdz brīdim, kad viņš sāk aktīvāk socializēties un kad vājinās tā imunitāte, ko līdz pusgada vecumam mazulim nodrošina mammas piens.
Vakcīnas pasargā no saslimšanas ne tikai jūsu bērnu, bet nodrošina arī kolektīvo imunitāti. Nevakcinētie bērni neslimo tādēļ, ka viņus sargā vakcinētie bērni. Tāpēc, pieņemot lēmumu par vakcinēšanu, vecāki sper sociāli atbildīgu soli.
Visas Latvijā pieejamās vakcīnas ir reģistrētas un drošas. Ir zināms, ka vakcīnas kopš 20. gadsimta 30. gadiem ir visvairāk zinātniski pētītais medicīnas produkts, kas tiek ievadīts cilvēka ķermenī. Neviena no Latvijas tirgū esošajām vakcīnām nesatur tiomersālu, kas tika vainots autisma izraisīšanā, lai gan pētījumi šo hipotēzi tā arī nav apstiprinājuši.

Iesnas, iepriekš paaugstināta temperatūra, atveseļošanās no iepriekšējās vai saskare ar jaunu slimību, alerģijas ģimenes anamnēzē utt., nav iemesli, lai atteiktos no vakcinācijas.

 

Reklāma
Reklāma

Vakcīnu sastāvs veidots tā, ka tās satur nogalinātu, novājinātu slimības ierosinātāju, vai tā daļiņas un tādejādi organisma imūnai sistēmai liek aktivizēties un izstrādāt antivielas, kas iznīcina īsto slimības ierosinātāju un pasarbā mūsu bērnus.
Svarīgi zināt, ka pēc jebkuras vakcīnas ir iespējama vietējā reakcija (sāpes, pietūkums, apsārtums), ko var mazināt ar aukstu (sausu) kompresi injekcijas vietā. Atsevišķos gadījumos radušās izteiktākās reakcijas - uzbudināmību, nespēku, sistēmiskos simptomus, kā arī temperatūras paaugstināšanos līdz 38 grādiem - iespējams novērst ar pretdrudža zālēm un papildus šķidruma ievadi.
Kad ievadām vakcīnu, mēs gribam, lai mūsu imūnā sistēma sāk veidot antivielas, un dažkārt šī atbildes reakcija var izpausties individuāli, tomēr smagas neparedzētas vakcinācijas komplikācijas ir ļoti retas, aptuveni vienā gadījumā no miljona. Protams, vienmēr katra konkrētā bērna gadījumā ir jāizvērtē vakcinācijas iespējamie ieguvumi un riski, tomēr atceroties, ka saslimšana ar kādu nopietnu vakcīnregulējamu slimību vienmēr ir daudz nopietnāks un reālāks drauds. Vakcīnu attīstībā un uzlabošanā daudz ir palīdzējuši jaunākie pētījumi un atklājumi imunoloģijā, molekulārajā bioloģijā un ģentētikā, tādējādi sekmējot aizvien lielāku līdzsvaru starp riskiem, panesību un vakcinācijas mērķi.
Svarīgi ievērot, ka vakcinēšanās brīdī bērnam jābūt veselam. Nedrīkst vakcinēt, ja mazuļa māte ir HIV pozitīva, kā arī bērnus, kuriem iedzimts hronisks kombinēts imūndeficīts. Iesnas, iepriekš paaugstināta temperatūra, atveseļošanās no iepriekšējās vai saskare ar jaunu slimību, alerģijas ģimenes anamnēzē utt., nav iemesli, lai atteiktos no vakcinācijas.

Latvijas bērnu vakcinācijas kalendārā ir iekļautas vakcīnas pret 13 infekcijas slimībām. Tas novērtēts kā viens no efektīvākajiem un draudzīgākajiem imunizācijas kalendāriem Eiropā un būtiski neatšķiras no citu Eiropas valstu vakcinācijas kalendāriem.