Uzmanību! Enerģijas dzērieni rada nopietnus draudus jauniešu veselībai

Nesen ASV publicēts pētījums, kurā secināts, ka enerģijas dzērieni var būt bīstami bērnu, pusaudžu un jauniešu veselībai, jo tie bieži pārsniedz pieļaujamo kofeīna daudzumu, tiek pārdozēti un rada nopietnas veselības problēmas — tai skaitā pat nāves gadījumus, ziņo Medscape Medical News, atsaucoties uz žurnālā Pediatrics publicēto pētījumu.

FOTO: Aleksandrs Ivanovs

Pētījuma autori uzsver, ka enerģijas dzērieni nesniedz terapeitisko efektu un ir saistīti ar risku iegūt nopietnas veselības problēmas, jo tajos tiek pārsniegta maksimāli pieļaujamā kofeīna deva. To popularitāte un augstais patēriņa līmenis jauniešu vidū, pētījumu un atbilstošas likumdošanas trūkums, kas regulētu enerģijas dzērienu ražošanu, kā arī ziņojumi par to toksicitāti ir lielākie draudi bērnu, pusaudžu  un jauniešu veselības drošībai.


Pārdozēšana rada veselības problēmas
Saskaņā ar pētījumu, 30-50% ASV bērnu, pusaudžu un jauniešu regulāri lieto enerģijas dzērienus. 2007. gadā Amerikas Savienotajās Valstīs bija konstatēti 5448 kofeīna pārdozēšanas gadījumi, no kuriem 46% pārdozētāju bija vecumā zem 19 gadiem. Pētījumā arī ir iekļauts Jaunzēlandē veikts pārskats, kurā konstatēts, ka vidēji visi bērni, pusaudži un jauni vīrieši pārsniedz kaitīgo efekta līmeni 3mg/kg kofeīna dienā, lietojot vienu iepakojumu enerģijas dzēriena papildus ikdienas uzturam.
Lai gan ASV tikai pavisam nesen tiek pētīts enerģijas dzērienu ietekme uz veselību, Vācijā, Austrālijā un Jaunzēlandē konstatēti neskaitāmi veselības traucējumi, ko rada enerģijas dzērienu lietošana un pārdozēšana. Tie ir — aknu bojājumi, nieru mazspēja, elpošanas traucējumi, nemiers un uzbudinājums, apjukums, krampji, psihoze, nelabums, vēdersāpes, rabdomiolīze, tahikardija, sirds aritmija, hipertonija, miokarda infarkts, sirds mazspēja, sirdstrieka un pat nāve. Zinātnieki arī norāda, ka kofeīns enerģijas dzērienos var traucēt kaulu mineralizācijai skeleta attīstībai kritiskajā posmā.
Augstākā riska grupa enerģijas dzērienu lietotāju vidū, kuriem var rasties veselības problēmas, ir bērni, pusaudži un jaunieši, kuri slimo ar diabētu, kuriem ir sirdsdarbības traucējumi, uzmanības deficīta hiperaktivitātes traucējumi, ēšanas traucējumi, kā arī cilvēki, kas lieto medikamentus vai alkoholu.

Konstatēti neskaitāmi veselības traucējumi, ko rada enerģijas dzērienu lietošana un pārdozēšana. Tie ir — aknu bojājumi, nieru mazspēja, elpošanas traucējumi, nemiers un uzbudinājums, apjukums, krampji, psihoze, nelabums, vēdersāpes, rabdomiolīze, tahikardija, sirds aritmija, hipertonija, miokarda infarkts, sirds mazspēja, sirdstrieka un pat nāve.


Kādēļ bīstami?
Tā kā enerģijas dzērieni ir pieskaitāmi uztura bagātinātāju kategorijai, to ražošanā netiek ievērots ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes noteiktais ierobežojums, ka bezalkoholiskajos dzērienos uz 12 uncēm šķidruma (apmēram 354 ml) drīkst būt 71 mg kofeīna. Tāpat enerģijas dzērieniem neveic drošības pārbaudes un marķēšanu, ko pieprasa farmaceiti. Rezultātā enerģijas dzērieni mēdz saturēt no 75mg līdz pat 400mg kofeīna vienā skārdenē, taču zinātnieku ieteiktā maksimāli pieļaujamā kofeīna deva ir 2.5 mg/kg dienā bērniem un 100mg/dienā pieaugušajiem.
Turklāt papildus kofeīns ir arī enerģijas dzērienos pievienotajās piedevās, piemēram, guaranā, kolas riekstos, matē tējā un kakao. Taču kofeīna daudzums šajās sastāvdaļās netiek pieskaitīts pie kopējā kofeīna daudzuma dzērienā. Turklāt nav zināms, kāds ir ieteicamais lietošanas daudzums pārējām enerģijas dzērienu sastāvdaļām, kā arī trūkst pētījumu par pārējo enerģijas dzērienu sastāvdaļu fizioloģisko ietekmi uz cilvēku. Tāpat nav zināma sastāvdaļu mijiedarbība un no devas atkarīgā ietekme. Tomēr konkrētais pētījums ziņo, ka tādām enerģijas dzērienu sastāvdaļām kā 5 - hidroksi-triptofānam, vinpocetīnam, johimbīnam un ženšenam potenciāli var būt tāda mijiedarbība, kas var radīt

Reklāma
Reklāma

Papildus kofeīns ir arī enerģijas dzērienos pievienotajās piedevās, piemēram, guaranā, kolas riekstos, matē tējā un kakao. Taču kofeīna daudzums šajās sastāvdaļās netiek pieskaitīts pie kopējā kofeīna daudzuma dzērienā.

Ieteikumi mediķiem
Pētījuma autori secina, ka pediatriem ir jāapzinās iespējamo seku bīstamība bērniem, pusaudžiem un jauniešiem, neatbilstoši lietojot enerģijas dzērienus. Viņi piebilst, ka nepieciešams noteikt maksimāli drošas lietošanas devas, pētīt ilgstošas lietošanas sekas un labāk izprast enerģijas dzērienu kaitīgo ietekmi uz veselību. Turklāt pediatriem vajadzētu novērot enerģijas dzērienu lietošanu, it īpaši augsta riska iedzīvotāju grupā, un izglītot ģimenes par iespējamiem kaitīgajiem iznākumiem.
"Līdz būs veikti tālāki pētījumi, mediķiem būtu nepieciešams izglītot savus pacientus un viņu ģimenes par enerģijas dzērienu lietošanas draudiem, rosinot viņus nelietot šos dzērienus,” konstatē pētījuma neatkarīgā recenzente Dana M. Vīzelmeijere (Dana M. Vieselmeyer).
"Fakts, ka nevienā enerģijas dzērienu iepakojumā nav drošas kofeīna devas un ir papildus kofeīnu saturošas vielas, rada lielu risku. Ilgtremiņa veselības sekas, bērniem un jauniešiem lietojot enerģijas dzērienus, nav zināmas. Taču informācija, kas mums ir pieejama, liecina, ka šiem dzērieniem var būt daudz kaitīgu un potenciāli fatālu efektu,” recenzente teica Medscape Medical News.
Džons P. Higins (John P. Higgins), medicīnas doktors no Teksasas Universitātes medicīnas skolas, kurš arī veicis literatūras pētījumu par šo tematu, apgalvo, ka "enerģijas dzērienu mārketings ir pārsvarā mērķēts uz pusaudžiem un jauniešiem, galvenokārt uz vīriešu dzimumu. Fakts, ka bērns var ieiet pārtikas veikalā vai lielveikalā, iegādāties enerģijas dzērienus un tos lietot, ir šausminošs. Medicīnas profesionāļiem ir jābrīdina pacienti par šķietami nekaitīgajiem dzērieniem un jāturpina cīnīties par šo dzērienu kontroli."
Pētījuma autori uzskata, ka vajadzētu izstrādāt atbilstošu tirdzniecības un patērēšanas likumdošanu, lai aizsargātu nepilngadīgos. Zinātnieki uzskata, ka tendence rīkoties riskanti un enerģijas dzērienu reklāmas, kuru mērķauditorija ir jaunieši, ir iemesls, kādēļ jauni cilvēki pārdozē kofeīnu.


Par pētījumu un tā autoriem
Pētījums ir publicēts ASV marta izdevumā Pediatrics, kā arī žurnāla interneta versijā 14. februārī.
Pētijumuma oriģināls Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults atrodams žurnāla Pediatrics marta izdevumā. Žurnāla interneta versiju skaties šeit!
Raksts par šo pētījumu Energy Drinks Pose Serious Health Risks for Young People ir pieejams medicīnas ziņu portālā Medscape Medical News.
Pētījuma autore Sāra M. Zeiferte (Sara M. Seifert) ar kolēģiem pārstāv Maiami Universitātes Pediatrijas fakultātes un Pediatrijas integrālās medicīnas programmas nodaļu, pētījuma līdzautors Leonards M.Millers (Leonard M. Miller) pārstāv Medicīnas skolu Floridā.

Informāciju sagatavoja: Liger Farmaceitiskais mārketings sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Papēde.

Ieskaties: www.vitamini.lv