Vesels deguns - labas veselības ķīla. Rūpējies par to pareizi!

Pilnvērtīga elpošana caur degunu nav tikai labsajūtas vai dzīves kvalitātes jautājums, bet gan būtiska visa organisma veselības sastāvdaļa, tādēļ svarīgi jau laikus domāt par deguna veselību.

 Cilvēkam, kurš ilgstoši cieš no iesnām, deguna funkcijas ir traucētas vai vispār netiek pildītas.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēkam, kurš ilgstoši cieš no iesnām, deguna funkcijas ir traucētas vai vispār netiek pildītas.

Elpceļu gļotāda
Elpceļus klāj gļotāda, kas nodrošina pilnīgu elpceļu funkcionalitāti. Augšējo elpceļu gļotādā atrodas dziedzeršūnas un sīki matiņi (cilijas). Dziedzeršūnas ražo šķidrumu (sekrētu), kas mitrina ieelpoto gaisu un vienlaikus uzņem putekļus, netīrumus un slimību ierosinātājus. Pastāvīgā kustībā esošo matiņu darbības rezultātā uzņemtie svešķermeņi kā pa slīdošu lentu tiek pārvietoti vai nu uz āru, vai caur rīkli uz kuņģi. Gļotādas izžūšanas gadījumā to dabiskā funkcija netiek nodrošināta. Līdz ar to slimības ierosinātāju iekļūšana tiek atvieglota, un tiek ietekmētas garšas un ožas sajūtas. Turklāt tas var izraisīt gļotādas kairinājumu.

Apmierinoša deguna elpošana ir atkarīga arī no citu orgānu veselības un darbības, īpaši tā ir saistīta ar plaušu sistēmu, arī ar dažādiem stāvokļiem, piemēram, grūtniecību, vairogdziedzera funkciju traucējumiem.

Deguna funkcijas
Degunam ir piecas funkcijas: elpošanas, attīrīšanas, ožas, rezonatorā un reflektorā. Primārā funkcija ir elpošana, bet pārējās var uzskatīt par atvasinātām no tās – tātad, ja nav pilnvērtīgas elpošanas, cieš arī pārējās deguna funkcijas. Vienīgais normālais elpošanas ceļš ir caur degunu. Elpošana caur muti nav fizioloģiska, tāpēc uzskatāma par papildu elpošanas iespēju, ja deguna elpošana ir nepietiekama. Turklāt caur muti ieelpots sauss gaiss kairina balseni un traheju, žāvē gļotādu, rada pastāvīgu krekšķināšanu un diskomforta sajūtu rīklē. Miera stāvoklī cilvēks vidēji patērē sešus litrus gaisa minūtē, bet maksimālā ventilācijā tas var sasniegt līdz pat 50-70 l/min. Labi funkcionējoša deguna gļotāda mitrina gaisu līdz 50-60%, aizdegunē tā nokļūst ar piesātinājumu līdz 80-85%, kas elpošanas sistēmas apakšējos stāvos var sasniegt 95-100%. Taču, ja atmosfēras gaisa mitrums ir pārlieku liels, gļotāda spēj to arī sausināt. Jau minējām, ka viens no deguna uzdevumiem ir attīrīšana, tas nozīmē – elpceļu slimību novēršana.

Miera stāvoklī cilvēks vidēji patērē sešus litrus gaisa minūtē, bet maksimālā ventilācijā tas var sasniegt līdz pat 50-70 l/min.

Caur degunu ieelpotā gaisa temperatūra kļūst līdzīga ķermeņa temperatūrai, tas nozīmē, ka ziemā aukstais gaiss tiek sasildīts, turpretī vasarā ļoti karstais gaiss – atdzesēts. Papildus ieelpotais gaiss degunā tiek mitrināts un filtrēts tā, ka netīrumu daļiņas tiek izvadītas, un plaušās nokļūst tikai tīrais gaiss. Šī iemesla dēļ ieelpai vienmēr būtu jānotiek caur degunu, nevis muti. Tomēr tas nav iespējams, ja deguna funkcijas ir traucētas, un deguna gļotāda ir pārāk sausa. Apmēram 95% veselo pieaugušo ar normālu imunitāti saaukstējas, degunā iekļūstot saslimšanu izraisošam vīrusam. Tāpēc ir svarīgi palīdzēt degunam aizsargāt tevi no vīrusiem, kad blakus kāds šķauda vai klepo, vingrojot sporta zālē, esot darbā, skolā, kinoteātrī vai lielveikalā.

Sausa deguna gļotāda
Deguna elpošanu var ietekmēt dažādi faktori – ārējā vide, elpojamā gaisa temperatūra un mitrums, paša ķermeņa aktivitāte, konstitūcija, temperatūras un pozas izmaiņa un fizikālo parametru izmaiņas. Apmierinoša deguna elpošana ir atkarīga arī no citu orgānu veselības un darbības, īpaši tā ir saistīta ar plaušu sistēmu, arī ar dažādiem stāvokļiem, piemēram, grūtniecību, vairogdziedzera funkciju traucējumiem. Daudzas šīs lietas veicina deguna gļotādas sausumu, kas ir bieži sastopama problēma. Tā skar ne tikai cilvēkus visās vecuma grupās, bet arī var būt novērojama visu gadu. Gļotādas sausuma dēļ degunā radušās kreveles ir ne tikai apgrūtinošas, bet var būt arī ļoti sāpīgas. Infekcijas risks palielinās, ir ietekmēta arī elpošana, garšas un ožas sajūtas. Tas sāk nepārprotami ietekmēt dzīves kvalitāti.


Vēl gļotādas sausuma pamatā var būt:
•    Noteiktu zāļu blakusparādības;
•    Noteiktas slimības, piemēram, cukura diabēts vai reimatiskās slimības;
•    Telpas ar sausu kondicionētu gaisu;
•    Putekļi vai citi kairinātāji.

Reklāma
Reklāma

 

Cilvēkam, kurš ilgstoši cieš no iesnām, deguna funkcijas ir traucētas vai vispār netiek pildītas.

Kaitinošās iesnas
Iesnu iemesli parasti ir nelabvēlīga ārējās vides ietekme – pazemināta gaisa temperatūra, gaisa piesārņojums, putekļu izraisīts kairinājums, kā arī vīrusi un baktērijas, kas iekļūst organismā no kāda inficēta cilvēka. Iesnu parādīšanos veicina arī nelabvēlīga situācija deguna dobumā – starpsienu deformācija, polipi, hroniski iekaisumi. Kaut arī šķiet, ka iesnas ir visizplatītākā un vieglākā infekcijas slimība, kas pāriet arī bez īpašas ārstēšanas, ar pašārstēšanos aizrauties nevajadzētu, lai neiedzīvotos dažādās akūtu iesnu komplikācijās. Cilvēkam, kurš ilgstoši cieš no iesnām, deguna funkcijas ir traucētas vai vispār netiek pildītas. Visbiežāk iemesls ir deguna blakus dobumu iekaisumi. Īpaša uzmanība būtu jāpievērš zīdaiņiem, maziem bērniem, lai „parastas” iesnas nepārvērstos nopietnākā saslimšanā. Tāpat jāatceras, ka deguns ir saistīts ar īpašām atverēm ar tuvumā esošiem orgāniem – acīm, ausīm, kas savlaicīgu iesnu neārstēšanas gadījumā var izsaukt tūskas veidošanos ausīs, arī sāpes, acu konjuktīvas iekaisumu. Akūtas iesnas neārstējot, var pāriet hroniskajās.

Problēmas ar degunu – cilvēkiem gados
Vecuma iesnas biežāk izpaužas, ēdot karstu, dzerot siltu, izejot no telpām ārā vai otrādi. Vecākiem cilvēkiem šīs iesnas rada psiholoģisku traumu, bet ģimenes locekļiem – neiecietību pret šo parādību. Neadekvāta deguna reakcija saistīta ar to, ka gļotāda ir sausa, plāna, bieži sprēgā, čūlo, asiņo un rodas iesnas. Cīņai ar šīm iesnām gļotādas kopšanai un mitrināšanai lieto dažādas eļļas, uzturā vēlami vitamīni un minerālvielas.

Risinājums
Sāls (nātrija hlorīds) dziedējošo iedarbību cilvēki izmanto jau gadsimtiem ilgi. Piemēram, uzturēšanās jūras gaisa kūrortos vai kūrortos ar minerālūdens avotiem, kur sāli saturošs minerālūdens tiek iztvaicēts speciālās dzesēšanas sistēmas konstrukcijās, lai atvieglotu elpceļu slimību simptomus. Tāpēc Nisita piedāvā divu veidu augstas kvalitātes kopjošus līdzekļus uz nātrija hlorīda bāzes – Nisita pilienus un ziedi. Nisita ir kopjoši medicīnas līdzekļi deguna gļotādai bez konservantiem, lai aizsargātu deguna gļotādu no izžūšanas sausa gaisa gadījumā, piemēram, kad sākusies apkures sezona. Nisita arī novērš kairinošo vielu nonākšanu kontaktā ar deguna gļotādu, veicina aizlikta deguna ārstēšanu, deguna gļotādas ārstēšanu un mitrināšanu telpās ar sausu gaisu, kreveļu šķīdināšanu, atvieglo elpošanu caur degunu un var līdz ar to veicināt krākšanas mazināšanos.