Žurnāls LANCET atcauc pētījumu par MMR (masalu/cūciņu/ masaliņu vakcīnas) saistību ar autismu

Medicīnas žurnāls The Lancet (viens no prestižākajiem medicīnas žurnāliem pasaulē), kas sākotnēji bija publicējis diskreditējošu pētījumu par MMR (masalu, cūciņu un masaliņu) vakcīnas saistību ar autismu, nupat ir pilnībā publiski atsaucis šo publikāciju. The Lancet atzīst, ka pētnieku izteiktie apgalvojumi ir nepatiesi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Žurnāls šo paziņojumu ir izplatījis nedēļu pēc Galvenās Medicīnas padomes (General Medical Council) atzinuma, ka Dr. Endrjū Veikfīlds (Andrew Wakefield), augstākminētās 1998. gada publikācijas vadošais pētnieks, ir pārkāpis pētījumus regulējošos noteikumus.

Šī publikācija izsauca vakcinācijas aptveres kritumu, kas savukārt radīja masalu izplatības pieaugumu.

The Lancet jau bija publicējis daļēju šīs publikācijas atsaukumu. 2004. gadā redaktori gan polemizēja par to, ka rīkojušies pareizi publicējot šo rakstu, jo tas esot žurnāla uzdevums – „pavērt ceļu jaunām idejām”. Taču tomēr vienlaikus viņi atzina, ka, raugoties retrospektīvi, viņu rīcība nav bijusi pareiza, jo pastāvējis interešu konflikts – Dr. Veikfīlda darbu finansēja advokāti, kuri rīkojās to vecāku vārdā, kas uzskatīja, ka MMR vakcīna viņu bērniem ir nodarījusi kaitējumu. Taču šis sākotnējais atzinums nu jau ir pāraudzis secinājumā, ka pētījums ir kļūdains pašos pamatos, jo veikts ētiski nepieņemamā veidā un nepareizi interpretējot bērnu saslimšanas gadījumus.  

The Lancet paziņojumā teikts: „Mēs pilnībā atsaucam šo publikāciju un tā vairs nebūs publiski pieejama.”

Pagājušajā nedēļā Galvenā Medicīnas padome (General Medical Council) paziņoja, ka pētījuma laikā Dr. Veikfīlds ir izrādījis „rupju nevērību” pret bērniem un rīkojies „negodīgi”. Padome vēl lems par to, vai svītrot viņu no medicīnas darbinieku reģistra.

Padome vērtēja tikai to, kā šis ārsts ir rīkojies pētījuma laikā, nemaz neiedziļinoties tajā, vai viņa izdarītie secinājumi ir pamatoti vai ne – lai gan jau kopš šī pētījuma publicēšanas brīža medicīnas eksperti visā pasaulē tos ir atzinuši par klaji negodīgiem.  

Noklausoties spriedumu, Dr. Veikfīlds, kurš šobrīd dzīvo un strādā ASV, gan apgalvoja, ka  šie secinājumi ir „netaisni un nepamatoti”.  
Profesors Ādams Finns (Adam Finn), Bristoles universitātes medicīnas skolas vadošais pediatrs pauda gandarījumu: „To jau sen vajadzēja izdarīt. Cerēsim, ka tas palīdzēs atjaunot šīs izcilās vakcīnas labo reputāciju. Es arī ceru, ka mūsu valsts var šobrīd pārvilkt svītru šim veselības draudam un pievērsties vakcinācijas sniegtajām jaunajām iespējām.”

•    MMR ir kombinētā masalu, cūciņu un masaliņu vakcīna, kas vakcinācijā tiek izmantota kopš astoņdesmito gadu beigām.
•    1998. gadā The Lancet publicēja Dr. Endrjū Veikfīlda vadīto pētījumu, kas šai vakcīnai piedēvēja saistību ar autismu un  gremošanas trakta saslimšanām.
•    Kopš paša šīs publikācijas parādīšanās brīža medicīnas eksperti to ir uzskatījuši par nepatiesu.
•    Žurnāls pēc tam kā aizbildinājumu minēja pētījuma īstenošanas nepieņemamo veidu.
•    Galvenā Medicīnas padome veica izmeklēšanu un secināja, ka ārsts ir pārkāpis pētījumus regulējošos noteikumus un rīkojies neētiski.

Avots:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/8493753.stm

Reklāma
Reklāma