Vai D vitamīnu drīkst lietot ar antibiotikām?

Jautājums: Piecus mēnešus vecam mazulim regulāri tiek dots D vitamīns! Taču tagad bērniņš ir saslimis un lieto antibiotikas! Vai var šos abus līdzekļus lietot vienlaikus? Atbild pediatre Dace Zavadska.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

D vitamīnu var dot jebkurā gadījumā, jo antibiotikas un D vitamīns viens otru neietekmē. Šī vitamīna trūkums var veicināt rahīta attīstīšanos. D vitamīns saules gaismas ietekmē sintezējas pats, taču liela nozīme arī ģenētiskajai iedzimtībai. Reizēm mammas prasa, kāpēc Anglijā, kur ir vēl mazāk saules gaismas kā pie mums, cilvēki mazāk slimo ar rahītu. Tas ir tāpēc, ka mums atšķiras ģenētiskās īpašības.

Uzziņai:
D vitamīns veidojas ādā ultravioleto staru ietekmē, kā arī nokļūst organismā ar dažādiem pārtikas produktiem (sviestu, aknām, olu dzeltenumu, zivīm, u.c.). Ja šā vitamīna daudzums augošam organismam ir nepietiekams, tiek traucēta kalcija un fosfora asimilēšana. Lai noturētu nepieciešamo kalcija līmeni asinīs (kas ir ļoti svarīgi!), organisms sāk „vilkt ārā” to no kauliem, kas rada rahītam raksturīgo simptomu attīstību. Parasti to novēro periodā, kāds bērns strauji aug, no divu mēnešu vecumam līdz divu gadu vecumam, tāpēc sākot no divu mēnešu vecuma līdz pusgadam, kad mazulis saņem piebarojumu, mazulim jādod D vitamīns, bet sākot no pusgada vecuma jāseko līdzi, lai bērns to saņemtu ar uzturu.

Reklāma
Reklāma