Aukstumpumpa?

Daudziem no mums ir pazīstamas ar aukstumpumpu parādīšanos saistītās ciešanas un slikta pašsajūta. Aukstumpumpa jeb, citiem vārdiem, herpes labialis, parādās visnepiemērotākajā brīdī, kad jūs, piemēram, baudāt savu atvaļinājumu vai tuvojas svarīga tikšanās.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Herpes parādās mutes un deguna zonās vai uz lūpām, un tās cēlonis ir vīruss HSV (herpes simplex vīruss). Lūk, daži fakti, kas liecina, cik šis vīruss ir izplatīts:
• ar to ir inficēti apmēram 90 % no visiem cilvēkiem,
• herpes parādās katram trešajam cilvēkam,
• 50% gadījumos herpes rodas 2-3 reizes gadā.   

 
Kāpēc lūpu herpes parādās atkārtoti?
Inficēšanās ar vīrusu parasti notiek nemanāmi, visbiežāk bērnībā (no kāda radinieka vai cita jau inficēta bērna). Pēc ādas inficēšanas vīruss nokļūst līdz sejas nerviem, kur tas paliek neaktīvā stāvoklī. Tādā stāvoklī vīruss var palikt ilgu laiku, kamēr tas aktivizēsies. Tad vīruss atgriežas pa nervu pie ādas ap degunu, muti vai lūpām, kur tas var izraisīt aukstumpumpas. Aukstumpumpa paliek uz sejas vidēji 8-12 dienas.
Nav precīzi zināms, kāpēc aukstumpumpa parādās uz ādas atkārtoti. Iespējams, ka lūpu herpes attīstību veicina šādi faktori, piemēram:
• vājināta imūnsistēma,
• ultravioleto staru ietekme (saule vai solārijs),
• stress un nogurums,
• hormonālās izmaiņas (menstruācijas u.c.),
• vietējā trauma (pēc zobārstniecības manipulācijām, skūšanās vai uz sasprēgājušām lūpām) u.c.


Kā attīstās herpes?
Šī slimība attīstās pakāpeniski, un tai ir vairākas stadijas:
1. Nieze: bieži nieze vai kodīgās dedzināšanas sajūta izpaužas kā  pirmā slimības pazīme. Slimība var pazust jau šajā stadijā.
2. Pūslīšu stadija: parādās mazi, ar šķidrumu pildīti pūslīši.
3. Čūlas: šajā stadijā veidojas liela sekla, sāpīga brūce. Šajā stadijā herpes ir ļoti „lipīgs”, tāpēc nevar skūpstīties un ļaut citiem lietot jūsu traukus un dvieļus. Ir ļoti svarīgi mazgāt rokas pēc kontakta ar herpes čūlu. 
4. Krevele: slapjā brūce (čūla) paliek arvien sausāka un veidojas krevele. Pamazām sākas izveseļošanās.

Kā izārstēt?
Vīrusu herpes labialis nav iespējams izārstēt, tomēr gadsimtiem ilgi cilvēki ir izmantojuši dažādus paņēmienus, lai atvieglotu ciešanas. Pastāv mīti par to, ka aukstumpumpu palīdz izārstēt, piemēram, tējas maisiņi, zobu pasta, etiķis vai citronu sula. Tas nedarbojas.
Ideālam līdzeklim aukstumpumpu ārstēšanā ir jāsatur efektīvu pretvīrusu sastāvdaļu. Mūsdienās ir pieejami ārstējoši krēmi un ziedes. To vidū visizplatītākie ir līdzekļi, kuri satur acikloviru, kā arī modernāki attiecīgās grupas preparāti, piemēram, ar pencikloviru. Pēdējam (pencikloviram) piemīt šādas svarīgas īpašības:
• efektīvi iedarbojas uz vīrusu,
• paātrina dzīšanu par 30%*,
• mazina sāpīgumu,
• aptur vīrusa vairošanos,
• palīdz ārstēt aukstumpumpu visās stadijās,
• vidēji ārstēšana turpinās 4 dienas**.


Vienīgais pieejamais līdzeklis ar pencikloviru lūpu herpesa ārstēšanai ir Fenivir 1% krēms. Latvijā tas ir nopērkams jebkurā aptiekā.

Fenir1 % krēms ir bezrecepšu medikaments. Rekomendējam uzmanīgi izlasīt lietošanas instrukciju un  konsultēties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.

 

* Wienberg, A.; Bate, B. et al. Antimic agents and chemotherapy. September, 1992, p. 2037-2038.; Sutton, D.; Boyd, M.R. Antimic agents and chemotherapy. April, 1993, p. 642-645.
** Raborn, G.W. et al. Worldwide Topical Penciclovir Collaborative Study Group: Effective treatment of herpes simplex labialis with penciclovir cream – Combined results of two trials. J Am Dent Assoc 133: 303-309, 2002.
 

Reklāma
Reklāma


ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI!

 

/REKLĀMAS PROJEKTS/