Vai tu zini savu tipu?

Ājurvēdas medicīnā ir būtiski zināt katra pacienta konstitucionālo tipu, pirms tiek uzsākta ārstēšana vai arī dotas tikai uztura rekomendācijas. Lai noteiktu konstitucionālo tipu, ārsts izmanto vairāku metožu apkopojumu: tas būtu - pulsa diagnostika, apskate un saruna ar pacientu, pēc kuras pacients pašrocīgi aizpilda testu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ir trīs pamata konstitucionālie tipi - Vata jeb vējš, Pitta jeb uguns, Kapha jeb zeme un seši divu došu konstitucionālie tipi: Vata/Pitta, Pitta/Vata, Vata/Kapha, Kapha/Vata, Pitta/Kapha, Kapha/Pitta. Pastāv arī iespēja, ka visas trīs došas -Vata, Pitta,Kapha ir vienlīdz izteiktas organismā tad konstitucionālais tips ir sekojošs: Vata/Pitta/Kapha.


Dodam Jums iespēju jau tagad aizpildīt testu un nedaudz vairāk uzzināt par sevi!
Testa veikšana: nepieciešams katrā no trim sadaļām atbildēt uz norādītajiem jautājumiem. Katram jautājumam ir tikai viena atbilde. Pēc šo darbību veikšanas katrai sadaļai atsevišķi tiks sasummēts kopīgais punktu skaits. Atkarībā no tā, kurā sadaļā kopīgais punktu skaits ir lielāks, tā stihija jums ir visvairāk izteikta.

Izpildīt testu!

Konstitucionālie tipi
Vata
Vatas ir nestabilas, kustīgas, steidzas, viņām ir straujš pulss. Viņām ir daudz ideju, ko nerealizē līdz galam. Vatām ir nemierīgs miegs, arī miegā viņas ir aizņemtas. Neregulāri ēd un to, kas pagadās. Cīnās ar aizcietējumiem, vēdera pūšanos. Tradicionālās vatas tipa slimības ir tās, ko mēs Eiropā saucam par nervu sistēmas slimībām - paralīzes, artrīti, miega traucējumi. Vatas ir vēsas, jo viņām ir slikta asinsrite.
Pitta
Grib būt ļoti pareiza. Visam ir jābūt tā, kā pitta vēlas. Ja tā nav, tad kļūst dusmīga, neapmierināta, agresīva. Pitta arī nesaprot, ka kāds varētu kaut ko nesaprast. Ja es, pitta būdama, saprotu, tad arī citiem jāsaprot! Jo pittām ir vairāk trūkst līdzsvara organismā, jo mazāk viņas saprot apkārtējos cilvēkus un ir agresīvākas. Viņiem nav problēmu ar aizcietējumiem, vēdera izeja ir divreiz dienā. Pittas tipa cilvēki ir silti, viņi diezgan stipri svīst. Ja pittas tipa cilvēks apēd ķiploku, viņš smaržo ar visu ķermeni. Pittām ir raksturīgas problēmas ar gremošanas traktu. Ēdot tipam nepiemērotu uzturu, viņiem būs gastrīts, čūla. Pittas ir ļoti uzticami draugi. Labi projektu menedžeri, miegs pittām parasti labs.
Kapha
Omulīgi, viņiem ļoti bieži ir liekais svars. Viņi var būt tievi, bet ar lieko svaru, jo viņiem ir iedzimti lieli smagi kauli, lielas locītavas un deguns. Mazliet neveikli, bet vairums omulīgi un apaļīgi. Viņi var ēst akmeņus, un kuņģis necietīs. Taču kaphām raksturīga bronhiālā astma, problēmas ar šķidrumu aizturi, gļotu uzkrāšanos. Viņiem ir svarīgs ģimenes siltums. Uzdevumus izpilda lēni, bet pamatīgi. Viņi lēni saprot un lēni mācās, bet, kad ir sapratuši un iemācījušies, viņus nevar pārliecināt par pretējo.

Reklāma
Reklāma

Izpildīt testu!

Vairāk lasi www.aparmita.lv