Dodies pastaigā ar ratiņiem un vingro! FOTO

Pētījumi pierāda, ka sievietēm, kas laidušas pasaulē bērniņu ir lieliskas izredzes iegūt labāku fizisko formu, nekā pirms bērniņa dzimšanas. Vingrošana, kamēr esi ar bērniņu pastaigā, ir lielisks veids, kā apvienot bērniņa pastaigu ar fizisku treniņu māmiņai. Labi gan mammai, gan bērnam, jo vingrot vari, skaitot jautrus pantiņus un skaitāmpantus!

FOTO: Shutterstock.com

Pastaigu sāc ar iešanu raitā solī,  pakāpeniski iesildot ķermeni. Kad jūties iesildījusies, apstājies, lai izpildītu spēka vingrinājumus. Esam tev sagatavojušas dažus paraugvingrinājumus, taču droši liec lietā iztēli, izmanto apkārtējo vidi (kāpnes, soliņus, uzkalniņus) un veido pati savu vingrojumu kompleksu. Starp spēka vingrojumiem soļo, skrien, lec vai dari jebko citu, kas paātrina tavu sirdsdarbību, iedarbina vielmaiņu un liek kalorijām sadegt. Noslēgumā neaizmirsti kārtīgi izstaipīties.

Iesēdiens
Līdzsvaram ar abām rokām pieturies pie ratiem. Kājas plecu platumā (vai mazliet platāk), ceļi un pēdas skatās uz priekšu. Iztaisnojies, ievelc vēderu (uzreiz  sajutīsi, ka darbojas arī vēdera muskuļi). Virzot gurnus uz aizmuguri, iesēdies līdz ceļi ir 90 grādu leņķī. Ķermeņa svaram jābūt virzītam uz papēžiem. Iesēdienā ceļi nedrīkst iet pāri pirkstgaliem, tiem jāatrodas virs potītēm. Seko līdzi, lai iesēdienā mugura ir neitrālā pozīcijā, neizliec to! Ieelpā iesēdies, virzi gurnus uz aizmuguri, savukārt ķermeņa augšdaļa vizīsies uz priekšu. Apstājies, kad ceļi ir ieliekti 90 grādu leņķī un augšstilbi ir perpendikulāri zemei. Izelpā celies uz augšu un sasprindzini dibena muskuļus. Neaizmirsti ievilkt vēderu!
Tavs ieguvums: smuks, vingrs dibens.

Nelielai jautrībai, izpildot ietupienus, skaiti Ojāra Vācieša draisko dzejolīti "Mušas nāve":
Mušas dzīve pušu ira,
liela, zaļa muša mira.
 Citas mušas saceļ tērgu:
- Kas tai zaļai bij par sērgu?-
Viņai bija bail no ziepēm -
visa apauga ar piepēm.
Visu mūžu zaļā muša
nezināja, kas ir duša.
Nezin gan, vai citas mušas
ir šo sērgu sapratušas...
















Plijē  iesēdiens
Pieturies pie ratiem. Kājas plaši atvērtas, pēdas izvērstas uz āru, mugura taisna un vēders ievilkts. Ieelpā saliec ceļus līdz 90 grādiem, ceļi jāvirza uz sāniem, nevis priekšu. Tad izelpā celies uz augšu, svars uz papēžiem, sasprindzini iekšstilbus un dibena muskuļus. Mugurai saglabā dabisko izliekumu un centies sasprindzināt vēdera muskuļus. Sarežģī vingrinājumu, apstājoties iesēdienā un paceļot kreiso papēdi, iesēdienā atkārto 8 mazas kustības, tad samaini kājas. Turpini vingrinājumu pa 8, 4 un 2. Pamēģini noturēt iesēdienu ar abiem papēžiem paceltiem. Lai mazulim būtu lustīgāk, atlaid ratu bremzi un kustini ratus uz priekšu un atpakaļ.
Tavs ieguvums: vingrs dibens un spēcīgi iekšstilbi.

Izpildot vingrojumu, iemāci bērniņam šo nebēdnīgo pantiņu:
Bāla kaza
Māju cēla,
Resnu baļķi,
Kalnā vēla,
Kalnā cēla,
Kamēr vēla,
Paslīd kāja,
Sabrūk māja,
Tenter, venter-bums!

















Izklupiens
Nostājies vienu kāju priekšā, otru aizmugurē (pēc iespējas tālāk vienu no otras), iztaisno rokas priekšā, pieturoties pie ratiem. Ķermeņa svaram jābūt starp priekšējo papēdi un aimugurējo pirkstgalu (aimugurējai kājai celis pacelts). Iztaisnojies, sasprindzini vidukli. Ieelpā virzi gurnus uz leju, saliecot abus ceļus. Apstājies, kad priekšējā kāja ir paralēla zemei. Izelpā sasprindzini dibenu un augšstilbus, atgriežoties sākotnējā stavoklī, atkārto, samaini kājas. Atceries, ka kustībai jābūt uz augšu un leju, nevis uz priekšu un atpakaļ. Muguru saglabā taisnu, plecus noslaistus, krūtis paceltas. Ja aizmugurēja celī sajūti spāpes, netaisi tik dziļu iesēdienu, vari aizmugurējo kāju atvirzīt vēl tālāk uz aizmuguri un taisīt iesēdienu ar taisnu aizmugurējo kāju. Sarežģī vingrinājumu, izklupienā pārvietojoties uz priekšu.
Tavs ieguvums: tvirts dibens un spēcīgi augšstilbi.

Lai lustīgāka vingrošana, taisot izklupienus, skaiti savam bērniņam:
Viena pupa, otra pupa,
Tava pupa, mana pupa,
Liela pupa, maza pupa,
Balta pupa, raiba pupa,
Turku pupa, čurku pupa,
Kopā sanāk pupu zupa!

Nolieciens uz sāniem
Ar labo roku pieturies pie ratiem, kājas izvērstas plati (plecu platumā vai mazliet platāk), ceļi viegli ieliekti, vēders ievilkts, mugura taisna. Pacel kreiso roku un liecies uz labo pusi, sasprindzinot sānu muskuļus. Liecoties uz sāniem, ratus stum prom no sevis un krūšu kurvi virzi pie gurniem. Virzoties atpakaļ, noliecies pie otra gurna un sasprindzini kreiso sānu. Katru kustība jāveic, izmantojot savu iekšējo spēku, ja vienkārši lieksies uz sāniem, vēlamais ieguvums izpaliks.
Tavs ieguvums: tvirts, lokans viduklis.

Mazulis būs sajūsmā, ja, izpildot vingrojumu, skaitīsi viņam Jāņa Baltvilka dzejolīti:

Dzenis kala tiku - taku  
Pele mala ciku - caku  
Cūka raka piku - paku  
Tā tas bija  
To es tev saku.  
1 ,2 , 3  
Un tu esi brīvs!

Iesēdiens pie sienas
Atrodi sienu un noliec mazuļa ratiņus ar skatu pret sevi. Nostājies ar muguru pie sienas, lēnām iesēdies, līdz gurni ir vienā augstumā  ar ceļiem. Sasprindzini vēderu un ķermeņa svaru novirzi uz papēžiem.
Tavs ieguvums: izturīgi augšstilbi

Noturi šo pozu, kamēr dziedi mazulim lustīgo latviešu tautas dziesmu:
Cūkas driķos, cūkas driķos
Ar visiemi sivēniem.
Cūkas driķos, cūkas driķos
Ar visiemi sivēniem.
Ejat bērni dzenat āra,
Lai neķēza labībā.
Ejat bērni dzenat āra,
Lai neķēza labībā.
Dziedot sit plaukstas. Piecelies, izpurini kājas un atkārto vingrojumu un dziesmu vēl vienu reizi.

Idejas dzejoļu un skaitāmpantu izvēlei skati: Rotaļas bērniem>Dzejoļi un skaitāmpanti

Vingrojumus sagatavoja Ratiņmammu nodarbību vadītāja, fizioterapeite Vija Tračuma. Paldies Leo māmiņai Ievai Eihmanei par vingrojumu demonstrēšanu.

Autore: Rūta Baškevica, ratiņmamma

Reklāma
Reklāma