Modīgs ēdiens: franču stilā gatavota vista ar 40 ķiploka daiviņām

Par laimi, ne viens vien iecienīts septiņdesmito gadu ballīšu ēdiens tagad piedzīvo atdzimšanu. Tāds ir arī šis tradicionālais franču gardums, kuram bagātīgo, saldeno garšu piešķir ar visu mizu ceptas ķiploku daiviņas. Šādi pagatavotus ķiplokus tā arī var pasniegt - lai katrs viesis pats izspiež mīkstumu uz sava šķīvja. Vēl viena alternatīva - izmanto koncentrēto ķiploka mīkstumu, lai pagatavotu izsmalcinātu, krēmīgu mērci.

FOTO: Shutterstock.com

1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem pēc Celsija vai ieslēdz 6. režīmu.

2. Izķidātās vistas vēderā iepilda sakapātas selerijas, pa 1 rozmarīna un timiāna zariņam un sauju nemizotu ķiploka daiviņu. 

3. Pusi atlikušo ķiploku ieber sautējamā katlā ar vāku, uzliek virsū vistu, ko apziež ar olīveļļu un bagātīgi pārkaisa ar sāli un pipariem. Visapkārt vistai kārto laurlapas, burkānus, sīpolus un atlikušos garšaugus, kā arī ķiplokus.

4. Apslaka ar olīveļļu un pārlaista ar Marsalas vīnu. Uzliek vāku un cep vismaz 1stundu 20 minūtes, līdz vista ir mīksta un, ja iedur iesmiņu, no tās iztek dzidrs šķidrums.

5. Izcepto vistu pasniedz vai nu ar tostermaizi, kas ieziesta ar ķiploka mīkstumu, vai ar krēmīgu mērci - ķiploku mīkstumu sakuļ ar šķidrumu, kas palicis katla dibenā.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: N. Edvardsa: "Visuvarenais ķiploks. Gatavošana, audzēšana un ārstniecība." R.: Jāņa Rozes apgāds

 

Sastāvdaļas

  • sakapāti seleriju kāti - 2.gb
  • Vista - 1.gb
  • rozmarīna zariņi
  • Ķiploki - 3-4.galviņas
  • Olīveļļa
  • Sāls un pipari
  • laurulapas
  • Liels burkāns - 1.gb
  • Neliels sīpols - 1.gb
  • marsalas vīns - 2.glāzes