Vistas gaļas terīne

Šo recepti pārvedu no Argentīnas ceļojuma, tikai tur to sauc par pudiņu. Mums pudiņš asociējas ar ko saldu, tāpēc to ierosinu saukt par terīni vai – vēl saprotamāk latviešiem – sacepumu. 

Terīni pasniedz ar salātiem. Foto: Rojs Maizītis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Terīni pasniedz ar salātiem. Foto: Rojs Maizītis

Terīnes pagatavošana ir vienkārša – nepieciešama vārīta vistas gaļa. Šai misijai  vispiemērotākie ir šķiņķi, jo tie nav dārgi, bet ēdiens sanāk sulīgāks, nekā gatavots no filejas. Un ir vēl viens iemesls, kāpēc šis ēdiens ir tik izdevīgs: tam ir lielisks blakusprodukts – buljons.

 

8 porcijas

Sastāvdaļas:

Buljonam

½ kg vistas šķiņķu (vari izmantot arī kājas)

1 sīpols

lauru lapa, krustnagliņa, daži smaržīgie pipari (virces), sāls pēc garšas

Pudiņam

250 ml gaišā alus (var aizstāt ar pienu)

5 šķēles maizes (vēlams, pelēkās, bet var arī baltās)

300 g vārītas vistas gaļas

2 olas 

1 ēdk. pētersīļu zaļumu, kapātu

½ tējk. kaltēta oregano (raudenes)

Reklāma
Reklāma

sāls, malti melnie pipari pēc garšas

 

Gatavošana:

1. Katliņā uzvāri ūdeni ar sīpolu, lauru lapu, dažiem smaržīgajiem pipariem, krustnagliņu un sāli. Verdošajā šķidrumā liec vārīties vistas šķiņķu, vāri aptuveni 20 minūtes - pārbaudi ar dakšiņu: ja gaļa nāk nost no kaula, ir gatavs. 

Padoms: buljons ledusskapī glabājas 2 dienas. Ja neplāno vārīt zupu tuvākajās dienās, sasaldē to!

2. Izklāj ar cepamo papīru un ietauko kantainu cepamo formu. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Uzkarsē un dažas minūtes pavāri alu (ja gatavo ar pienu, to tikai uzkarsē!), aplej maizi, ļauj dažas minūtes ievilkties, tad saspaidi ar dakšiņu. 

3. Sagriez kubiņos vistas gaļu un pievieno maizei, piejauc arī pārējās sastāvdaļas. Sablenderē viendabīgā masā. Liec formā un cep sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 40–45 minūtes. Ja sāk apdegt, apklāj terīni ar foliju.

4. Gatavu nedaudz atdzesē, izņem no formas un pasniedz sagrieztu šķēlēs ar zaļiem salātiem.

 

Padoms: ja mājās ir virtuves kombains vai blenderis ar pievienojamu smalcināmo trauku, tad neapēsto maizi (gan balto, gan pelēko) vari sasmalcināt un glabāt neliela izmēra kastītēs saldētavā. Šāda svaiga rīvmaize, uz pusēm sajaukta ar rīvētu sieru, lieliski der sacepumu pārkaisīšanai, panēšanai, kotletēm. 

 

 Pusdienotāju klubiņa yummy vadītājas Daigas Klipas garšīgā ideja

 Recepte: žurnāls 100 labi padomi 2012/aprīlis

 

Sastāvdaļas