Gaļas bumbas zviedru gaumē

Nesen sāku skatīties slavenā pavāra Jamie Oliver jauno raidījumu sēriju ‘Jamie Does’. Katrā raidījumā cita valsts, katrā valstī jauni kulinārie atklājumi. Man ļoti patika Stokholmā filmētais! – ‘vēsie’ skandināvi atklāja savas tradīcijas un ļāva ielūkoties ikdienas gaitās, parādot patiesībā, ka Ziemeļeiropas ēšanas tradīcijas ir vienlīdz interesantas, ja salīdzina ar Itāliju, Spāniju u.c. slaveno valstu slavenajām virtuvēm! Iespaidi no bloga www.lindasvirtuve.wordpress.com.

Manis gatavotā maltīte tika atzīta ne vien par labu esam, bet arī mērce – par ļoti, ļoti gardu:). Foto no www.lindasvirtuve.wordpress.com.

FOTO: Shutterstock.com

Manis gatavotā maltīte tika atzīta ne vien par labu esam, bet arī mērce – par ļoti, ļoti gardu:). Foto no www.lindasvirtuve.wordpress.com.

 

Raidījuma iespaidā nolēmu pirmo reizi pagatavot zviedru vistradicionālāko ēdienu – köttbullar jeb gaļas bumbas krējuma mērcē. Gatavoju nedaudz ar drebošu sirdi, jo galvenais ‘tiesnesis’ šai maltītei vienmēr lielījies, cik gardas ‘söttbullar’ viņu ģimenē gatavo tēvs! Liels bija mans pārsteigums, ka arī manis gatavotā maltīte tika atzīta ne vien par labu esam, bet arī mērce – par ļoti, ļoti gardu:). 

 

Sastāvdaļas (4-6 pers)

Bumbiņām:

o 600 g maltās gaļas (puse cūka – puse liellops)

o 1 ola (vai 2 mazas)

o 100 ml piens

o 75 g rīvmaizes

o svaigi zaļumi – dilles, lociņi

o eļļa cepšanai

o sāls un svaigi malti pipari

 

Mērcei:

Reklāma
Reklāma

o sula no puscitrona

o 200 ml liellopa buljons

o 1 tējk. kviešu miltu

o 160 ml saldais krējums

o 3 ēdamk. brūkleņu vai dzērveņu ievārījuma

 

Gatavošana:

1. Lielā bļodā liek malto gaļu, rīvmaizi, olu un pienu. Visu kārtīgi samīca kopā, vislabāk ar rokām! Pievieno sāli un svaigi maltus piparus. Kad masa ir gatava, ar rokām veido 30 mazas bumbiņas un liek uz paplātes vienu otrai blakus. Kad visas gatavas, paplāti liek uz vienu stundu ledusskapī.

2. Bumbas ņem ārā no ledusskapja un cep uz pannas uzkarsētā pannā vairākos piegājienos (vidējā karstumā – ja panna būs par karstu, iekša bumbiņām var palīkt jēla!). Ņem nost no pannas, kad bumbiņas ir kļuvušas smuki brūnas un gatavas.

3. Pagatavo mērci – ņem eļļu, kas palikusi pannā pēc bumbiņu cepšanas. Eļļai uz pannas pievieno citrona sulu, buljonu, miltus, saldo krējumu, ievārījumu un sāli. Visu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un uz mazas liesmiņas turpina vārīt, līdz mērce sāk kļūt bieza un krēmīga. Tad mērci no pannas lej nost karstumizturīgā traukā un ar rokas blenderi to pāris minūtes blendē. Mērce kļūst nedaudz pufīga, saglabājot savu foršo krēmīgumu. Gatavo mērci lej pāri gaļas bumbām. Dekorē ar zaļumiem. Pasniedz ar kartupeļu biezputru. Smaklig måltid :)

 

Avots: www.lindasvirtuve.wordpress.com

 

Sastāvdaļas